STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kakovost in smeri študija na FS LJ

Kakovost in smeri študija na FS LJ

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Kakovost in smeri študija na FS LJ

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 27.6.2011 0:12

Zdravo,

Trenutno sem zaključil s 4. letnikom gimnazije in maturo in se vpisal na FS UNI smer.

Na informativnem dnevu je bilo vse skupaj zelo skopo, tudi vzdušje je bilo bolj podobno tistemu na nogometni tekmi kot pa neki civilizirani družbi, zato imam še vedno par vprašanj.

1. Kakšna je težavnost univerzitetne smeri za gimnazijca, ki naj bi v teoriji imel prednost v naravoslovnih predmetih.
2. kakšna je kvaliteta predavanj in kakšna je težavnost izpitov/kolokvijev? (Doma od očeta strojnika slišim samo hvalo in me zanima kako ste vi videli oziroma še gledate skozi vaše uči na študij).
3. Katera smer ima največjo perspektivo? Sicer je do tja še dolga pot vendar sem že sedaj nekako odločen za konstrukterstvo, ker vključuje veliko oblikovanja in risanja kar pa mi kar dobro leži in me zanima kakšna je težavnost te smeri. Slišal sem da naj bi bila poleg energetike med težjimi in bolje plačanimi smermi vendar bi želel mnenje strojnikov.
4. Kako je z izmenjavami v tujino, se splačajo oziroma nasploh, tujina DA/NE?

Iskreno hvala za vsak odgovor,

Lp!
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 27.6.2011 2:29

najprej naredi kaksen letnik, da bos videl, kaj je sploh zate....
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 27.6.2011 4:02

(Doma od očeta strojnika slišim samo hvalo

Pošlji ga v k.... časi so se v 30-ih let zelo spremenil odkar je on hodu.

Upam, da sem bil dovolj civiliziran :P
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 27.6.2011 5:11

Prav veliko uporabnega se na faksu ne boš naučil (nekje 1/3 predmetov je takšnih, da je sama snov uporabna in da znajo predavatelji predstaviti tiste stvari, ki ti bodo pri delu koristile).

Sam princip dela je tam nekje iz leta 1920 - učenje formul na pamet, gore podatkov se obdeluje s kalkulatorji, risanje na roke itd...

Enim predavateljem čiste pohvale, veliko je pa takšnih, ki so hodili v šolo potem postali asistenti do profesorjev in s kakšno realnostjo niso imeli stika, temu primerna so tudi njihova predavanja in znanje-samo tisto kar piše v knjigah.

Težavnost kolokvijev - 10% moraš razumeti, ostalo je vse samo, da se napiflaš (ali pa imaš srečo in prepišeš), tisto kar želijo - smiselnost tega=?

Glede smeri je pa menda konstrukterstvo najtežje, sicer pa če si izbereš eno, to še ne pomeni, da boš kasneje moral delati v tem področju.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cebelica » 27.6.2011 8:14

Ponavadi ne sodelujem v takih debatah, tokrat pa moram nekaj napisati.
1. Nekdo se pritožuje, da se riše ročno... Jaz pravim, da bi MORALI vsa poročila, vse vaje itd. izdelati ročno! Zakaj? Zato ker s tem dobivaš občutke za razmerja in oblikovanje konstrukcij, da ne govorim o prednostih pri hitrih predstavitvah idej potencialnim strankam... dodatna prednost je ta, da bi vsak sam izdelal naloge, tako nebi prišlo do raznih prepisovanj ala copy paste itd....
2. Nekdo se pritožuje, da je študi nezanimiv... Nezanimivo je za tistega, ki ga ne zanima, jaz sem šel tudi čez ta sistem, tiste stvari ki so me zanimale sem še dodatno študiral doma, tiste ki pa ne pač ne, sem jih opravil tako, da sem čimlažje prišel čez, na srečo je bilo tega zelo malo...
3. Preveč teorije... Se ne strinjam, teorija je baza... Tako kot pri ekipnih športih telesna priprava baza... Mogoče je problem, kako povezati teorijo s prakso, vendar, če si "taprav" to nebi smelo biti problem...
4. Učenje formul na pamet... totalna neumnost, kdor to počne, vse moraš povezati z logiko, potem se jih ne bo potrebno učiti na pamet...

Lahko bi dodal še kaj, pa bodi dovolj...

Tako da kar pogumno... V prvem in morda drugem letniku boš dobival splošne osnove, takrat moraš najbolj zagrabiti, da ti kaj ne uide (fizika, matematika), potem bo lažje...
Pravica obstaja
cebelica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.6.2011 9:21

zaključil s 4. letnikom gimnazije in maturo in se vpisal na FS UNI smer.
Če ti matematika in fizika nista trn v peti, imaš velike šanse postati dober konstrukter (glavni projektant, statik, ...)
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kakovost in smeri študija na FS LJ

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 27.6.2011 10:19

Jacks0n napisal/-a:1. Kakšna je težavnost univerzitetne smeri za gimnazijca, ki naj bi v teoriji imel prednost v naravoslovnih predmetih.
2. kakšna je kvaliteta predavanj in kakšna je težavnost izpitov/kolokvijev? (Doma od očeta strojnika slišim samo hvalo in me zanima kako ste vi videli oziroma še gledate skozi vaše uči na študij).
3. Katera smer ima največjo perspektivo? Sicer je do tja še dolga pot vendar sem že sedaj nekako odločen za konstrukterstvo, ker vključuje veliko oblikovanja in risanja kar pa mi kar dobro leži in me zanima kakšna je težavnost te smeri. Slišal sem da naj bi bila poleg energetike med težjimi in bolje plačanimi smermi vendar bi želel mnenje strojnikov.
4. Kako je z izmenjavami v tujino, se splačajo oziroma nasploh, tujina DA/NE?

Kakovost študija nasplošno je dobra, zahtevnost je visoka, ročno risanje je obvezno-kar je v redu, manjka pa računalništva, mogoče so zdaj že celo odkrili CAD-CAM-CAE ....in ugotovili da s Fortranom nimaš kej počet....

Perspektivna se mi zdi najbolj energetika, to pa zato ker v energetiki gre vedno za monopol: nad energijo, nad distribucijo, nad gradnjo, nad vsem, kar je v zvezi z energetiko,..in kot verjetno že veš monopol omogoča visoke zaslužke ki se delno prelijejo tudi v plače,....Da pa je konstrukterka smer med bolje plačanimi , hm a res? Nisem vedel, verjamem pa da Duhovnik dela tako reklamo za svojo smer,.... 8)

lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kakovost in smeri študija na FS LJ

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 27.6.2011 11:27

Zmago1 napisal/-a:CAD-CAM-CAE

Matematika in fizika sta vsekakor moja najlubša predmeta, tudi matura je bila dokaj lahka, vendar moram reči da se je vpisalo veliko kolegov ki se je vsa leta borilo s popravnimi izpiti in zahtevo minimalnih kriterijev pri teh predmetih.

Osebno me energetika ne zanima toliko, rad oblikujem in rišem in zato se mi zdi konstrukterstvo še najprimernejše, tudi oče je konstrukter in je dolgo časa tudi to poučeval tako da me je v večji meri navdušil nad tem, čeprov verjamem da se je veliko spremenilo.

Kako pa je s 3D programi kot so solid works, CAD in podobno, ali to ni vključeno v šolski program? Za solid works mi je bilo rečeno da je in še za nekaj drugih programov, za CAD pa nevem. Vsekakor bi rad obvladal čim več designerskih programov.

Lp
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.6.2011 12:51

jacs0n
vidim da ne poznaš pomena cad, pa nič hudega, vsega se boš naučil,
cad - Computer-aided design (racunalnisko podprto oblikovanje) in v cad sodijo vsi programi s katerimi rišemo, oblikujemo v 2d ali v 3d (acad, sw, proe - WF - creo po novem, catia, se, nx, itd)
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Blaž FS » 27.6.2011 13:07

Zdravo!

Jaz sem ravno dobro prečkal izhodna vrata fakultete in imam naslednje mnenje:

- mislim da se nekih blaznih formul ni treba učiti na pamet, poleg tega pa so stvari jasne če obvladaš fiziko -> matematika ti v višjih letnikih ne koristi toliko... No, odvisno od smeri...
- če te zanima konstrukterstvo se odloči za to, spoznal boš osnove Catie in AutoCADa, kasneje pa ne vem ker sem energetik...
- nekateri "živi fosili" ti bodo požrli živce, ampak se vseeno da...

Na koncu se vidi če si preplonkal faks ali pa si dejansko kaj odnesel -> vidi se predvsem pri zaposlitvi, saj če malce povprašaš profesorje / asistente in pa vložiš malce samoinciativnosti lahko dobiš dobro delovno mesto že kot študent... Preostali "borci" bodo pa ostali borci tudi v službi, razen če je ati uporabil veze...

Jamranje strojnikov, ki so komaj naredili faks in se niso dvignili na željen položaj je pa njihov problem... "Kar se Janezek nauči to Janez zna!"

Bodi glasen in jasen pa boš uspel! Tudi pri izmenjavah je podobno. Pa veliko sreče...
Blaž FS
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a drejach » 27.6.2011 20:28

1. če imaš željo študirati strojništvo, nič ne skrbi, nisi nič v zaostanku, če si gimnazijec, sploh na UNI smeri

2. kvaliteta in težavnost je odvisna od profesorja, na splošno mislim, da ti dajo dosti osnovnega znanja, na osnovi katerega lahko postaneš dober strojnik. Tudi jaz nisem imel občutka, da bi se moral predvsem piflati formule. Večino se da narediti z dobrim razumevanjem (za kar pa je potrebno nekaj študija).

3. vse smeri so perspektivne, vsaka po svoje zanimiva. Če imaš (boš imel) željo boš lahko v vsaki našel dovolj izzivov, da se ne boš dolgočasil.

4. izmenjave: kolikor se sam pomujaš, zagotovo je dosti informacij tudi na internetu. Vsekakor bi priporočal tudi tujino (izmenjava, praksa, mednarodni projekti...). Dobiš neprecenljive izkušnje, ideje, drugačen pogled od tistega ustaljenega na FS LJ ipd.

Vsekakor FS LJ (za MB ne bi vedel) ni neka top fakulteta (kot se včasih radi hvalijo). A če nisi povsem pasiven, lahko dovolj izvlečeš, da te ne bo sram pred diplomantom nobenega "uglednega" strojnega faksa. Če si bolj ambiciozen, imaš še vedno možnost iskati priložnosti v tujini, je pa za to treba vložiti malo več truda.
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 27.6.2011 21:07

Tisti, ki pišete, da ni treba formul poznati na pamet, ste verjetno še iz časa pred raznimi predmeti kot so projektno vodenje, modeliranje prostora(teorija), prenos toplote (teorija) itd... tudi pri fiziki, energiji in okolju ni bil dovoljen noben priročnik, ampak tam, če poznaš par osnovnih ostale že nekako izpelješ...
Vsaj po mojem mnenju bi bilo v današnjem času (informacijski dobi, ko podatkov ni problem dobiti) veliko bolj smiselno, da bi nam dali neke osnove in nas naučili podatke poiskati in pravilno razumeti (v VB menda poskusno to uvajajo v osnovne šole). Hočeš nočeš, treba bo v korak s časom in šole bi morale biti 5 let pred industrijo, da ko jo končaš si vsaj v korak z njo, ne pa 10 za... Saj šola ni sama sebi namen... Pa tudi se mi zdi, da bi z malo bolj premišljenim predmetnikom, lahko isto količino znanja predali v polovici trenutnega trajanja študija.
Tako kot je bilo enkrat potrebno presedlati iz šibenrechnerjev in tabel na kalkulatorje, bi bil po mojem mnenju že čas, da presedlamo na računalnike v povezavi z različnimi spletnimi aplikacijami, katalogi, programi itd... Če dam samo primer, opisna geometrija - res ne vidim neke prednosti, če nekaj pol ure packam po papirju, če pa iskano stvar lahko s skicirko v modelirniku naredim v 5 min... ne vem, če bo naročnik plačeval ostalih 25min... Ampak, ker se je tako delalo včasih, je po mnenju nekaterih edino pravilno in edina prava pot, čeprav tega v poklicni karieri ne bom niti pomislil, da bi reševal na takšen način...

Je tudi od predavateljev slišati, da je trenutno precej drugačen način dela kot pred časom, da je trenutno bolj podobno učenju kot študiju...

Pa ne narobe razumeti, da kritiziram, ker bi imel težave s šolo, obveznosti večinoma kar lepo sproti opravljam, brez nekih prehudih naporov, ostalo energijo pa raje vlagam v to, da sledim novostim in širjenju večinoma koristnejšega znanja kot bi ga pridobil v šoli.
Se mi pa zdi škoda, da se porabi toliko časa za precej manjšo mero znanja kot bi bila lahko, še bolj me pa moti to, da bom čez nekaj let tudi sam z davki financiral takšen šolski sistem.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lukicpod » 28.7.2011 11:08

Ja sem letos končal 2 letnik PAP programa smer SOV (snovanje obratovanje vzdrževanje) in sem dokaj zadovoljen s faksom v Ljubljani. V 1 letniku se ravno prav naučiš osnove, katere nujno potrebuješ v 2 letniku, v smeri SOV brez integralov odvodov, ne narediš veliko, in kdor bi bil rad perspektiven strojnik, da bi morda nekaj prispeval industriji, bo za to inovacijo, dodatno znanje ipd skoraj 80% potreboval teorijo kot osnovo, iz katere potem poiščeš fizikalne osnove in principe iz tega pa šele greš v modelirnik in zadevo zmodeliraš in potem narediš analize če je zadeva OK...te analize pa spet ne boš sposoben narediti veljavne če ne poznaš samega programa in teorije ki stoji zadaj( letos smo se učili programa Abaqus pri katerem brez poznavanja teorije lahko narediš samo slabe analize, ker moraš poznati kako v posameznih končnih elementih delujejo in se izračunavajo sile, momenti, pomiki, zasuki in posledično pravilno postavljeni robni pogoji). Malo za občutek, vendar katerega strojništvo zanima in je pripravljen te študentska leta posvetiti tej stroki, ni nobene težave, bo zlahka naredil brez posebnega naprezanja in tudi kot je že eden napisal usaj 1/3 znanja ki ga dobiš na faksu je v industriji praktično uporabno, tako da samo zagrabi in naštudiraj, če si pa šel UNI smer moraš pa skoraj sigurno nadaljevati še na 2 stopnji bolonca, ker se po 1 stopnji z UNI izobrazbo baje težko zaposliš:/ Sicer pa po boloncu lahko na 2 stopnjo nadaljuješ brez problemov iz PAP programa in iz UNI programa, edino UNI lahko gre delat magisterij v tujino, PAP pa ne:)
lukicpod
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Matej17 » 31.7.2011 14:14

jaz pa menim da nivo faksa vsako leto pada, vsako leto je slabše. Duhovnik postavlja neka svoja pravila politične narave!!! v prvem in drugem letniku lahko pozabiš na laboratorije in na zanimive vaje, program je precej zastarel in fosilni profesorji(Grum) še vedno razlagajo in zahtevajo snov izpred 20 let, so pa profesorji(Širok) kateri so delali v industriji in vejo kako stvari potekajo v realnosti.
nov bolonjski sitem pa je čisto zgrešen, en predmet v boloncu razlagata dva profesorja, ker sta bila prej to ločena predmeta. posledično te naučijo veliko manj kot prej. bolonjski sistem pa zagovarja samo profesor Štok ker ga je oblikoval on, pa še o uvedbi šolnini boste veliko slišali na njegovih predavanjih.
glede smeri pa je mehatronika težja od konstrukterske, proizvodna smer pa je najlažja.
Matej17
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 31.7.2011 16:53

Bom že 6-ič to nalepil..

http://slepocrevo.wordpress.com/2006/02 ... ev-my-ass/

Kje so šihti za mehatronike ali konstrukterje? Za tisto, kar delajo konstrukterji ponavadi je že dovolj, da bi bil tehnik. Balon s temi izobrazbami pušča že od 90-ih, takrat je bil še faks nekaj vreden.

Se vidi že po oglasih zadnje čase...

http://www.strojnistvo.com/ads_item_z.php?id=10510 višja

http://www.mojedelo.com/105141/konstruk ... spx?jpex=1 tehnik

http://www.mojedelo.com/105016/konstruk ... .aspx?f=31 verjetno bi bili srečni z dobrim tehnikom

http://www.mojedelo.com/105009/vodja-pr ... x?f=31&p=2 tehnik

itd itd...
Zadnjič spremenil ktm1001, dne 31.7.2011 17:00, skupaj popravljeno 1 krat.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov