STROJNISTVO.com • Poglej temo - Teleskopski stenski nosilec za TV

Teleskopski stenski nosilec za TV

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Teleskopski stenski nosilec za TV

OdgovorNapisal/-a kennman » 24.6.2011 13:17

Lep pozdrav! Trenutno prelevam in ičem možnosti namestitve mojega 50" Plasma tvja na steno, da bi se ga dalo med gledanjem s kavča, ki je na omenjeno steno pod 90 st., enostavno "odlepiti" od stene in ga postaviti pravokotno nanjo - in s tem idealno za gledanje s kavča.

Odmik bi naj bil čim večji, nosilci, ki so komercialno dostopni, imajo max odmik 70cm, enega sem našel z odmikom 94cm, ampak tu je pa problem- stane namreč 700€.

http://www.chiefmfg.com/Products/PDRUB

Torej, rad bi naredil lasten nosilec, priblizno skico sem zrisal, prosim za komentarje in kritike.

Imam namen nabavit industrijske tečaje oz zglobe, katere bi skupaj s profili navaril v nosilec, kot je na sliki.
Stena, na katero bi ga montiral, je nosilna (stranica bloka), teža TVja je 30 kg (26kg).

SKICA:
http://www.2shared.com/photo/P_1KSG1k/nosilec.html
Hvala za komentarje!
LP
kennman
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.6.2011 14:10

- Pomisli, da se na TV obesi še otrok. Zase bi jaz delal tako, da bi vzdržalo skupaj vsaj 80 kg.
- Problem pritrjevanja na steno. Verjetno razmišljaš o vrtanju stene, vstavljen vložek in vijak. Najdi podatek o dopustni sili izvlečenja tako pritrjenega vijaka. Jaz ga namreč ne najdem - tudi trudim se ne. Materjal stene (beton, opeka, ...)? Sem slišal o nekem lepilu, ki ga daš v izvrtino in nato vstaviš navojno palico - ne poznam - lahko bi bilo sprejemljivo.
- Delal bi le dve enojni ročici in skupaj 3 tečaje. Ročici iz kvadratne cevi. Tečaje bi verjetno izdelal namerno grobe in večjega premera, da bi zagotovil položaj s trenjem v tečaju.
- Nisi povedal, koliko od stene bi želel imeti sredino TV aparata.

Naj še dodam: Če bi želel aparat pospraviti tik ob steno, bo gibljivi nosilec lahko nad ali pod aparatom.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kennman » 24.6.2011 21:54

Žerjavar napisal/-a:- Pomisli, da se na TV obesi še otrok. Zase bi jaz delal tako, da bi vzdržalo skupaj vsaj 80 kg.
- Problem pritrjevanja na steno. Verjetno razmišljaš o vrtanju stene, vstavljen vložek in vijak. Najdi podatek o dopustni sili izvlečenja tako pritrjenega vijaka. Jaz ga namreč ne najdem - tudi trudim se ne. Materjal stene (beton, opeka, ...)? Sem slišal o nekem lepilu, ki ga daš v izvrtino in nato vstaviš navojno palico - ne poznam - lahko bi bilo sprejemljivo.
- Delal bi le dve enojni ročici in skupaj 3 tečaje. Ročici iz kvadratne cevi. Tečaje bi verjetno izdelal namerno grobe in večjega premera, da bi zagotovil položaj s trenjem v tečaju.
- Nisi povedal, koliko od stene bi želel imeti sredino TV aparata.

Naj še dodam: Če bi želel aparat pospraviti tik ob steno, bo gibljivi nosilec lahko nad ali pod aparatom.

se strinjam - 80 kg bi bilo idealno, teza nosilca + tv + rezerva.
kar se tice vijakov- ali veliko krajsih vijakov, ali pa nekaj krajsih in 4 prebojni, z matico z zunanje strani.
Tale "dopustna sila izvlečenja" je nekaj,kar bi bilo res dobro nastudirat - verjetno so kje podatki, bom poiskal kaksne posebne vijake, ce se dobijo. ce ima kdo kaksen podatek, bom zelo vesel.
3 tecaji in 2 palici poenostavita konstrukcijo, je pa 2x vecja obremenitev na vseh elementih, kot pri podvojeni zadevi. Ce najdem zglobe, ki prenesejo taksno obremenitev (palice bi jaz sicer dal pravokotne, ne kvadratne, se strinjas?), bi seveda sel za enostavnejso resitvijo.
Tv je sirok 125cm, polovica torej 63cm. jaz bi imel TV rad cim dlje od stene, torej vsaj 1m. To pomeni, da bo stranica TVja(ki bo po izvleku pravokotno na steno), od stene oddaljena 100 - 63 = 37cm. Kar je ze ok. Vse kajr je vec, bi bilo se boljse (obcutek lebdenja slike v prostoru), se pa bojim, da je vsakih 10 cm dodatnega odmika problem v konstrukcijskem nosilnem smislu.
kennman
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 25.6.2011 6:12

- Ena od možnosti pritrjevanja na zid: Ob zidu se da kvadratna cev do stropa. Vijači se jo v višini TV v steno (2 vložka za vijak 6 mm) ter v strop z 2 vijaka, da se prepreči odmik od stene. S tem se izognemo problemu izvlečenja vijaka.
- Zglob predlagam izdelan. Ena kvadratna cev se konča z dvema debelejšima ušesoma. Druga cev ima privarjeno vertikalno okroglo cev, gre skozi ušesi prešnje cevi, zgoraj je zaprta z debelejšo pločevino, v katero je privijačena okrogla ploščica, ki prepreči izvlek cevi iz ušes.
- Razmisliti, ali je v zadnji element ob TV vgraditi še možnost nastavitve položaja (vertikalni zasuk), da je zaslon lahko tudi nagnjen.
Slika
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kennman » 25.6.2011 18:52

Žerjavar napisal/-a:- Ena od možnosti pritrjevanja na zid: Ob zidu se da kvadratna cev do stropa. Vijači se jo v višini TV v steno (2 vložka za vijak 6 mm) ter v strop z 2 vijaka, da se prepreči odmik od stene. S tem se izognemo problemu izvlečenja vijaka.
- Zglob predlagam izdelan. Ena kvadratna cev se konča z dvema debelejšima ušesoma. Druga cev ima privarjeno vertikalno okroglo cev, gre skozi ušesi prešnje cevi, zgoraj je zaprta z debelejšo pločevino, v katero je privijačena okrogla ploščica, ki prepreči izvlek cevi iz ušes.
- Razmisliti, ali je v zadnji element ob TV vgraditi še možnost nastavitve položaja (vertikalni zasuk), da je zaslon lahko tudi nagnjen.
Slika

Super. Super ideje!! Hvala!
Sicer verjetno ne rabim profila peljati ravno do stropa, ampak mogoce 1 m v visino, in ga v razlicnih razmakih pritrditi v steno z zadosti dolgimi vijaki (oce mi je omenjal hilti vijake, kaj ti mislis o tem?)
tudi glede zgloba mi je izvedba zelo vsec, je preprosta in tocno to, kar rabim.
edino vprasanje, ki se mi poraja, je sledece:
ko bo roka polno iztegnjena, bo TV obrnjen vzporedno z roko, in hkrati pravokotno na steno. Takrat se v nosilcu pojavi navor v smislu torzije. Zanima me, ali bo vertikalni nosilec (na nosilni steni) zdrzal to torzijo? Res je da ima TV skoraj 30kg in je precej tezak, svojo tezo da zraven se nosilec, vendar je rocica med linijo iztegnjenega nosilca in sredine TVja zelo kratka, zato verjetno navor ne bo problem. Lahko pa namesto samo vertikalnega nosilca naredim na nosilni steni kriz, in zmanjsam obremenitve glede torzije.
Spodaj prilagam skico, da se bo bolje razumelo.
Glede na to, da imam cez nosilno steno se knauf (med steno in knaufom je 7cm "lufta"), lahko taksen kriz brez problema skrijem.
glede vertikalne nastavitve tvja - za tv se dobi standardni VESA adapter (bracket), ki je nosilni del in fiksacija med nosilcem in samim TVjem, s standardiziranimi luknjami za vijake in z moznostjo vertikalne nastavitve do okoli 10stopinj.

Slika
kennman
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 25.6.2011 20:59

ne rabim profila peljati ravno do stropa,
Profil do stropa in vijačenje v strop je rešitev problema izvlečenja vijaka iz stene. Zaradi teže aparata, se skuša zgornji del nosilca odmakniti od stene. Če je vijačen v steno, pride do izvlečenja vijaka. Če je vijačen v strop, pride do striga vijaka (sila je pravokotno na os vijaka) - za ta primer so dopustne obremenitve znane. Pri vijačenju v strop lahko dam nasvet o potrebni dimenziji vijaka in vložka.

Še ena ideja: Ko bo TV parkiran ob zidu, bi naj zakrival obe ročici. Ročica bližje aparatu je lahko dolžine, kot je polovica dolžine aparata, ročica bližje steni je lahko dolga, kot cel aparat. Ročici po dolžini nista enaki ampak sta v razmerju 2 : 1, tudi po velikosti profila (kvadratne cevi) ni nujno, da sta enaki. Tudi zglobi ni nujno, da so enaki - bližje steni je potreben močnejši.

Omenjaš hilti vijake. To je samo blagovna znamka enega od pionirjev tovrstne pritrditve na steno. Poišči internetno stan te firme in najdi za tovrstno pritrditev silo izvlečenja - obilo uspeha.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka87 » 25.6.2011 21:02

Preberi žerjavov predlog temelito. Profil pelješ do stropa in ga v strop tudi fiksiraš zato da sta vijaka ki sta pritrjena v steno obremenjena na strih in jih ne vleče iz stene.

Te hitre vijake ki si jih omenjal so vrjetno takšni kot jih uporabljajo pri montaži oken. Držijo brez problema samo bodi previden pri vrtanju luknje. Velikost luknje je dovisna od materiala če je betonska plošča ali pač povn beton je 6mm če je pa opeka z luknjami pa 7mm. Glede luken nisem 100% lahko pa pogledam in sporočim.

Če boš pravilno izbral vse elemente konstrukcije potem bo poves minimalen.
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kennman » 26.6.2011 11:59

@zerjavar: razumem, kaj si mislil s profilom do stropa. Se pravi, za strig so obremenitve poznane, medtem ko za izvlek niso (sem brskal po netu, zaenkrat se nic nisem nasel), zato do stropa.
V primeru, da najdem izvlecne sile za vijake, pa bi, z uporabo pravih vijakov in nacina vijacenja lahko vertikalni nosilec izbral dolzine, ki bi bila zadostna glede na tezo na koncu nosilca, razumem prav?

Glede dolzine rocic nosilca in razmerja 2:1 - ideja je spet super. Problem se pojavi edino zaradi torzije nosilca, kot sem omenil v prejsnjem postu.
Taksna konstrukcija (rocica ob zidu dolzine kot sirina TVja, rocica blizje Tvju dolga kot polovica sirine Tvja) v zlozenem polozaju ustvarja torzijo z dolocenim navorom!

Rocica je v tem primeru dolzina tadolge rocke nosilca (v mojem primeru 120cm), sila pa teza TVja + teza nosilca+ varnostna rezerva = priblizno 100 kg.

V tem primeru nosilec nujno mora biti v obliki kriza, se strinjas? V vodoravni precki na vertikalni nosilec do stropa bo spet slo za strig v vijakih (za kar so obremenitve znane).

Aha, pa se to - omenjas kvadraten presek profila. Bi bil boljsi pravokoten profil? Ali so obremenitve tako majhne, da je vseeno?

Fantje, res hvala za odgovore in ideje, dajmo tole preluftat do konca, nato ga nardim in poslikam nase skupno delo! :)
LP
Igor
kennman
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 26.6.2011 15:14

z uporabo pravih vijakov in nacina vijacenja lahko vertikalni nosilec izbral dolzine, ki bi bila zadostna glede na tezo na koncu nosilca
Tako je!

Ne boj se torzije, ta nastane tudi, ko sta ročici med sabo pod nekim kotom (največ pri pravem kotu), nastane med premikam iz parkirnega v delovni položaj. Ustrezne so cevi (okrogle, kvadratne, ...). Ko bo dorečena izvedba in osnovne mere se poračuna trdnost. Takole na hitro so kvadratne cevi 60, morda do 80 mm. Okrogle cevi za tečaje so nekaj manj.

Izven te teme: govoriš o gips plošči, oddaljeni od stene. Ali morda misliš na izolacijo med gips ploščo in steno. Na forumu "pod svojo streho" malo poišči teme z "notranja izolacija".
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 26.6.2011 19:17

Kaj je pa na drugi strani te nosilne stene. Če bo stena tudi zaprta z gips ploščami bi jaz dal raje kar skozi steno navojno palico. Predvidevam da je to neki stari zid, zhidan s slabo malto.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kennman » 26.6.2011 22:26

Žerjavar napisal/-a:
z uporabo pravih vijakov in nacina vijacenja lahko vertikalni nosilec izbral dolzine, ki bi bila zadostna glede na tezo na koncu nosilca
Tako je!

Ne boj se torzije, ta nastane tudi, ko sta ročici med sabo pod nekim kotom (največ pri pravem kotu), nastane med premikam iz parkirnega v delovni položaj. Ustrezne so cevi (okrogle, kvadratne, ...). Ko bo dorečena izvedba in osnovne mere se poračuna trdnost. Takole na hitro so kvadratne cevi 60, morda do 80 mm. Okrogle cevi za tečaje so nekaj manj.

Izven te teme: govoriš o gips plošči, oddaljeni od stene. Ali morda misliš na izolacijo med gips ploščo in steno. Na forumu "pod svojo streho" malo poišči teme z "notranja izolacija".

ce dobro pomislim, torzija res ne bo problem - ce vertikalnega dela nosilca ne bo izvleklo zgoraj iz zidu, ga tudi po tem zidu ne bo rotiralo, oz. se bo sila porazdelila na vse vijake.

Cevi bi dal kvadraten presek, na zacetku 80mm, nato 60mm bliznja rocka, in 50mm rocka pri TVju. Na zacetku bi dal se precko, da ojacam L del.
Definiranje zgradbe zgloba me se malo bega, kaj ce bi skozi 2 obroca(zgoraj in spodaj) dal vmes cev (visina enaka razdalji med obrocema), vmes pa kar kajlo, podobno zelo debelemu vijaku, fi 30mm?

Dolzina prve rocke bi bila 100cm (sirina TVja 120cm), dolzina zadnje pa 50cm.

Bi se ze dalo kaj poracunat?.......?

Evo prilagam se skico:

Slika
kennman
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a kennman » 26.6.2011 22:28

aha, glede knaufa...
nosilna stena je hkrati stena bloka, zunanja stena. Konkretna, debeline vsaj okoli 40-50cm, se mi zdi.

ceznjo je na not. strani izolacija in cez njo knauf plata. Med steno in knaufom je okoli 7cm lufta.

LP
Igor
kennman
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.6.2011 5:17

- Za notranjo izolacijo sem povedal, kako najdeš informacije. Ko boš malo prebral in razumel bistvo, se s svojim specifičnim vprašanjem pridruži eni od tem. Notranjo izolacijo odsvetujem. Je pa možna, vendar z zelo skrbnim pristopom. Če boš delal kar tako, po domače, boš v nekaj letih zavohal plesen v notranjosti te izolacije.
- Trdnost je nekaj že možno računati (od kod nasvet o približni dimenziji?), vse pa še ne - strup se shranjuje v majhnih stekleničkah. Naredi skico (presek) zgloba, kot ga predlagaš - besede so lahko zavajajoče. Sedaj izriši detajle (zglob, pritrditev na zid, ...), da se jih trdnostno kontrolira. Za začetek jemlji, da je ob zidu in daljša ročica KC 80 x 4, krajša ročica pa KC 60 x 4. Pozneje še lahko pride do spremembe (verjetno navzdol).
- Tako, kot kaže tvoja zadnja skica, se zglobi ne morejo dovolj zavrteti. Pokazal sem ti rešitev, ko se zglob lahko zasuka za cel krog. Na ta način boš imel v parkiranem položaju ob zidu eno ročico izpod druge - zavzame manj prostora.

Ali lahko zaupaš svojo izobrazbo (stroka, smer, nivo)? Lažje prilagodim nasvete.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kennman » 27.6.2011 13:48

Žerjavar napisal/-a:- Za notranjo izolacijo sem povedal, kako najdeš informacije. Ko boš malo prebral in razumel bistvo, se s svojim specifičnim vprašanjem pridruži eni od tem. Notranjo izolacijo odsvetujem. Je pa možna, vendar z zelo skrbnim pristopom. Če boš delal kar tako, po domače, boš v nekaj letih zavohal plesen v notranjosti te izolacije.
- Trdnost je nekaj že možno računati (od kod nasvet o približni dimenziji?), vse pa še ne - strup se shranjuje v majhnih stekleničkah. Naredi skico (presek) zgloba, kot ga predlagaš - besede so lahko zavajajoče. Sedaj izriši detajle (zglob, pritrditev na zid, ...), da se jih trdnostno kontrolira. Za začetek jemlji, da je ob zidu in daljša ročica KC 80 x 4, krajša ročica pa KC 60 x 4. Pozneje še lahko pride do spremembe (verjetno navzdol).
- Tako, kot kaže tvoja zadnja skica, se zglobi ne morejo dovolj zavrteti. Pokazal sem ti rešitev, ko se zglob lahko zasuka za cel krog. Na ta način boš imel v parkiranem položaju ob zidu eno ročico izpod druge - zavzame manj prostora.

Ali lahko zaupaš svojo izobrazbo (stroka, smer, nivo)? Lažje prilagodim nasvete.

stanovanje sem nabavil januarja letos, izolacija je ze bila urejena pred mojim nakupom, ce j odstranim, si naredim ogromno dela, saj je treba potem na globljo steno prilagoditi vse ostalo, npr. parket itd. tako da izolacija ostane.

Priblizna dimenzija je moja zeljena dimenzija. Torej, rob Tvja bi rad imel od stene odmaknjen priblizno 1m.

V katerem programu priporocas izris? Kaj enostavnejsega kot CAD? Nisem strojnik, sem zdravnik, ki so mu take DIY resitve blizu.
Kako trdnostno kontroliras komponente?
Glede zglobov s skice - definitivno je nujno naredit izvedbo kot si jo predlagal ti, da se nosilec lahko pospravi čim bolj ob zid.

hvala za pomoc, sem seveda odprt za kritike in komentarje, je pa dejstvo, da nisem iz tega podrocja. Se pa trudim :)
LP
kennman
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vouka » 27.6.2011 14:07

Ni mi jasno zakaj naj bi bil TV 1 m od zidu, jaz bi ga vgradil v večjo nišo v zidu in spredaj postavil protiprašno zaveso kot v kinu in vgradil bi še hlajenje z ventilatorjem.
AVlr
vouka
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost