STROJNISTVO.com • Poglej temo - Orodje za ročno krivljenje okroglih cevi

Orodje za ročno krivljenje okroglih cevi

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Orodje za ročno krivljenje okroglih cevi

OdgovorNapisal/-a Staš.s » 30.6.2011 6:31

Pozdravljeni, ali kdo ve, kje bi si lahko sposodil orodje za ročno krivljenje cevi, nekaj takeg kot je tole: http://www.prit.si/bin/katalog.cgi?acti ... d=171&lan=

Krivil bi 3/8" jeklene cevi na radij 75+-15 mm.

Lp!
Staš
Staš.s
Novinec
Novinec

Re: Orodje za ročno krivljenje okroglih cevi

OdgovorNapisal/-a nejcmandelc » 21.7.2011 20:35

Staš.s napisal/-a:Pozdravljeni, ali kdo ve, kje bi si lahko sposodil orodje za ročno krivljenje cevi, nekaj takeg kot je tole: http://www.prit.si/bin/katalog.cgi?acti ... d=171&lan=

Lp!
Staš

ne poznam nikogar ki bi imel kaj takega drugače si jo lahko izdelaš tudi sam. Iz kot pa si!
nejcmandelc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a čiro » 22.7.2011 6:46

Unior-strojna oprema, sam nevem če posodijo, zagotovo pa ti skrivijo.....
čiro
Sodelavec
Sodelavec

Re: Orodje za ročno krivljenje okroglih cevi

OdgovorNapisal/-a nejcmandelc » 22.7.2011 21:19

Staš.s napisal/-a:Pozdravljeni, ali kdo ve, kje bi si lahko sposodil orodje za ročno krivljenje cevi, nekaj takeg kot je tole: http://www.prit.si/bin/katalog.cgi?acti ... d=171&lan=

Lp!
Staš

ne poznam nikogar ki bi imel kaj takega drugače si jo lahko izdelaš tudi sam. Iz kot pa si!
nejcmandelc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a NikolaT » 3.3.2012 8:59

Tudi jaz imam podobno težavo. Želim najti pripravo-orodje za ročno krivljenje cevi 14 in 16mm.
Našel sem JD2M32 pripravo, ki je zanimiva vendar bi jaz potreboval manjše radije.

Odločil sem se SAM izdelati prtljažnik za motorno kolo BMW R1200C. Prosim ne me pošiljat od mojstra k mojstru, ker sem se odločil, da to naredim SAM obenem iščem že tri leta prtljažnik, če bi kdo izdeloval kaj primernega. Gre za skoraj unikatno opremo na motorju in tako nič standardnega ne odgovarja. V preteklosti, sem za manjše dele moral iskat mojstre za varjenje... Na koncu je bilo tako, da sem porabil najmanj tri popoldneve, ter še vsak dan nekaj službenih ur, nato pa sem dobil neko skropucalo v roke. Prav iz tega razloga sem se naučil variti TIG (tudi Alu) in sedaj zavarim bolje kot so mi kvazi strokovnjaki do sedaj (pa nisem škrt!). Na žalost.

Prtljažnik bo iz polnega konstrukcijskega jekla preseka 14mm (ali 16 teža?), da bom imel manj težav z krivljenjem. Seveda bi raje uporabil debelostensko cev zaradi teže vendar ne vem kje bi se jo dalo dobiti. Poznam samo Merkur. Bolje bi bilo uporabiti INOX cevi vendar je potem problem, ker ga nihče noče(zna) kromirat. So pa 16mm debelostenske INOX cevi trdnejše tudi od 14mm polnega konstrukcijskega jekla.

Ali obstaja kakšna finta za lepo kriviti POLNE okrogle palice? S čim si pomagate, če nimate na voljo orodja. Sicer bi si ga kupil, vendar nisem našel nič primernega. Ridgid ima sicer nekaj priprav vendar so zelo oklestili proizvodni program obenem pa so njihovi proizvodi bolj primerni za vodovodno tehniko.

Zanimiva (pregroba) priprava za krivljenje palic
Slika

Ta priprava M18 mi je zelo všeč in verjetno niti ni draga. V googlu sem uporabil iskalni niz "Manual tube and profile bending machine M18".

Vesel bom vsake pomoči pri iskanju primerne priprave.
Hvala in LP
Nikola Tesla :D
NikolaT
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a marior » 15.4.2012 21:30

Nikola TESLA
Čeprav nerad kritiziram ljudi, ki sami kaj želijo ustvarit ,pa me je vzdignil izraz , da so ti strokovnjaki naredili neko skropocalo. Če kaj vem že nisi bil pri ljudeh, ki so vešči preoblikovanja in varjenja kovin . Zakaj ne poveš kaj bi rad , pa ti opolnoči ali še v mraku naredimo tisti ,ki znamo!!! .
Najbolj pa ne razumem , da bi INOX rad kromiral . Nihče ga ne more in ga ne zna saj se ne kromira, ker material vsebuje zadosti elementa Cr in Ni .
Drugič ko se lotevaš takega projekta ,se raje posveti svojemu poklicu, če ga imaš drugače pa bo potrebno se izučit za strojnika . Zato je učna doba 3 leta +++++++in šeee...+ SS + Fakulteta, + itd+ INTERNET .
To ni SLADOLED.
Pa še to : v strojništvu nikoli ne znaš vsega . :roll:
In čevlje sodi naj kopitar. F.P.
Pa brez zamere ter hitro na BMW ja. Če je to motor ?
marior

OdgovorNapisal/-a borisk » 16.4.2012 7:50

http://www.ercolina-usa.com/medibender.htm#

takšo mašinco uporabjamo za krivljenje cevi(ko bo več prostora pride zagotovo večja). Za en prtljažnik pa se ti je seveda ne splača kupit.

Kar se materiala tiče, ti predlagam nerjaveče jeklo, zaradi uporabe v prometu v kvaliteti 316 oz ti. "kislino odporen" Ta material se uporablja za navtično opremo (pri nas se dobi predvsem 316L in 316Ti (1.4404 in 1.4571 po Wr. n.)
Kar se kromiranja tiče je že predhodnik povedal razlog zakaj se nerjaveče jeklo ne kromira. Če se ti gre za izgled, ti zagotovim, da se "rostfraj" da spolirat na takšen nivo, da ga ne ločiš od kromiranega dela.
Edina dobra stran kromiranja je trša površina. Problem pa se pojavi pri udarcih in praskah, saj ven pogleda navaden material, pri nerjavečem pa s tem nimaš problema, saj je odporen celoten material.

lp, Boris
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dinksi » 16.4.2012 17:31

Prijatelj vari inox, aluminij in ostale kovine. To je unikatni prtljažnik iz inoxa na motorju:
Slika
Če koga zanima lahko dam telefonsko številko na zasebna sporočila.

L.p.
dinksi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a simcic » 22.7.2012 14:44

dinksi napisal/-a:Prijatelj vari inox, aluminij in ostale kovine. To je unikatni prtljažnik iz inoxa na motorju:
Slika
Če koga zanima lahko dam telefonsko številko na zasebna sporočila.

L.p.

Živjo.
Rabil bi prtljažnik za moj skuter T Max. Ali mi lahko sporočiš tel. kolega, ki ti je izdela prtljažnik?

Hvala in lep pozdrav.

Robert
051 363 035
simcic
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov