STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kakšno delavniško prešo kupiti

Kakšno delavniško prešo kupiti

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Kakšno delavniško prešo kupiti

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 21.9.2011 17:21

Pozdravljeni,
odločil sem se za nakup delavniške preše, rabil bi jo predvsem za preprešanje ležajev, silenov in pa naredil bi si kakšen trn za razširjanje cevi, matrico za enostavno 90° krivljenje manjših plehov, kakšno takšno kot imajo mojstri za izpuhe, za krivljenje cevi...

Sedaj je pa največja težava to, ker ne vem koliko tonsko rabim. Mehaniki imajo od 10 do 25tonske, torej bi bilo za večino ležajev in podobnega dovolj že 20T.

Kako pa je z različnimi trni in matricami?

Konkretno se trenutno odločam med tema dvema:
http://www.mistroj.eu/stroji_in_orodja_ ... ica_20_ton

http://www.mistroj.eu/stroji_in_orodja_ ... ica_50_ton

Vesel bi bil vsakega mnenja, ker kupujem za celo življenje in bi rad kupil enkrat in na "ornh", spet pa ne vem, če 50T potrebujem (je 3x dražja in pa zasede precej več prostora).
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 21.9.2011 21:31

Za to kar si napisal, je 25 T dosti. Se pa zgodi, da kakšen star kolesni ležaj tako zagrabi, da je tudi to premalo. Pa če misliš kakšno debelejšo stvar ravnat, al pa kakšne kaljene puše not pa ven prešat, je tudi premalo. Za normalne mehanike je dovolj, za kakšne teškometalce pa ne.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 21.9.2011 22:09

Kakšen "flohajzen" pa se še da poravnati na 20T preši? Torej za normalne ležaje, puše itd. bo 20T tudi dovolj.

Ali ima kdo mogoče izdelane trne za razširjanje cevi na koncu in bi vedel povedati kakšne sile se potrebuje za to.

Ne morem se odločiti ravno zaradi tega, ker bi prešo potem rad uporabljal še za razna krivljeja, ravnanja, naredil bi si trne za razširjati in pa stisniti cevi na koncih... pa verjetno se bo še porabila za marsikaj drugega.

Kako pa je glede samega rokovanja, ali je pogon na nogo zelo uporaben, kaj pa preše, ki so kombinirane pnevmatsko ročne?
Ali kdo priporoča kakšno prav določeno (sedaj se odločam med zgoraj omenjenima)?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 22.9.2011 14:14

Sicer ne vem cen za ti dve preši. Najprej povej ceno.
To sicer ni preša stare šole,,, če veš kaj hočem reči.
Razlika v teži med manjšo in večjo je občutna 100 ali 400 kg...
Računaj da ima večina manjših delavnic in avtoservisi 25 tonsko prešo, 50 tonske pa kovinarji in večji servisi vozil.
A si o samogradnji kaj razmišljal?

Krivljenje cevi na zgornjih prešah lahko pravzaprav pozabiš, ker bo ceneje če plačaš mojstru izpuharju. ;)
Trnov in vodil ne moreš narediti dovolj dobrih, vsaj ne doma, če pa jih boš dal komu delat, bodo predragi!

Naprave za krivljenje izpuhov in nasploh cevi so povsem drugačne, upoštevaj še debelino obdelovanca (debelostenske ali tankostenske cevi)...
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 22.9.2011 15:03

robit napisal/-a:
Trnov in vodil ne moreš narediti dovolj dobrih, vsaj ne doma, če pa jih boš dal komu delat, bodo predragi!

mislim, da se da orodje za razširjanje koncev cevi dokaj enostavno narediti doma. Vsaj v obliki "stročnic" in konusnega trna. Res pa je, da potrebuješ stružnico.

v mislih sem imel nekaj v tem smislu:
Slika
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 22.9.2011 16:06

robit napisal/-a:Sicer ne vem cen za ti dve preši. Najprej povej ceno.
To sicer ni preša stare šole,,, če veš kaj hočem reči.
Razlika v teži med manjšo in večjo je občutna 100 ali 400 kg...
Računaj da ima večina manjših delavnic in avtoservisi 25 tonsko prešo, 50 tonske pa kovinarji in večji servisi vozil.
A si o samogradnji kaj razmišljal?

Krivljenje cevi na zgornjih prešah lahko pravzaprav pozabiš, ker bo ceneje če plačaš mojstru izpuharju. ;)

Naprave za krivljenje izpuhov in nasploh cevi so povsem drugačne, upoštevaj še debelino obdelovanca (debelostenske ali tankostenske cevi)...

Tipičen trgovski odgovor, veliko napisanega nič povedanega :wink: jaz bi raje, da bi tisti, ki imate preše napisali toliko tonska, delam lahko to...

O samogradnji sem razmišljal, ampak so hidravlične komponente v cenovnem rangu že izdelane preše, tako da se ne splača delati doma...

Se pa strinjam z borisk-kom, da se da doma z nekaj orodja in iznajdlivosti narediti marsikaj...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 22.9.2011 17:10

Značilen prenagljen odgovor. Natančno sem napisal kako je s prešami...
Nicomajstr***???*** napisal/-a:Tipičen trgovski odgovor, veliko napisanega nič povedanega jaz bi raje, da bi tisti, ki imate preše napisali toliko tonska, delam lahko to...

Ampak jaz ne prodajam teh stiskalnic... Zaenkrat ne...
Ko pa jih bom ti bom dovolil poskusiti, da ti ne bo treba spraševati. Lahko pa poskusimo tudi pri kom, ki ga poznam.

Kaj pa če je to, kar sem napisal, odgovor iz prakse?

kar pa zadeva drugi del odgovora, bi prav rad videl koga, ki bo spretno izdelal krivilne trne v domači delavnici...
Se že veselim objavljenih projektov, ki jih je tu bolj malo.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mainman » 22.9.2011 18:27

Za krivljenje cevi lahko uporabiš kaj takšnega:

http://rp-tools.si/product_info.php?cPath=4_33&products_id=765
mainman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a fogl » 22.9.2011 18:39

Jest imam tako. Je 25 tonska. Cevi sem nekaj krivil, ampak to s tole pripravo, pa je šlo. Ostalo pa nisem poskušal.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 22.9.2011 19:40

Česar robit nima v svoje prodajnem programu se ne da oz. se ne izplača. :o
Kaj če bi robit napisal kakšen je sploh postopek krivljenja cevi z trnom oz. brez trna.
Če bi vedel da se z stiskalnico ne krivi cevi s trnom in če bi vedel kakšen izgleda trn oz. stroj za krivljenje cevi z trnom nebi pisal takih bedarij.
Mimogrede vsak ki obvlada stružnico ti bo naredil trn za širjenje in krivljenje cevi.Za gibljiv trn je pa že malo bolj zakomlicirsno.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 22.9.2011 19:57

Kar se pa tiče širjenja cevi ti bom pa jutri ogovoril če ne boš prej dobil kašnega pametnega ogovora.

PS. nisem nevem kakšen strokovnjak ampak se mi zdi, da še vedno vem več kot nekdo ki z vsakim svojim postom vabi v svojo firmo oz. ponuja stvari ki jih sam prodaja.
Sicer se boš pa sam odločil kateri nasvet ti bo bolj pomagal.

robit pa brez zamere tak pač sem.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 22.9.2011 21:55

Hvala za odgovore! Ti pa so že bolj obetavni :wink:

Za poenostavljeno krivljenje cevi sem imel v mislih skoraj enako rešitev kot jo je pripel mainman oz. na takšen način kot ima narejeno fogl.
Fogl ali lahko poveste kakšen premer in debelino stene, ali se močno naguba?

Glede trnov za razširjanje cevi sem pa imel v mislih da bi bilo za to kar potrebujem mogoče že dovolj, če bi postružil kar konusne trne...

"Kompliciram" pa z izbiro zato, ker si lahko naredim različna orodja, ki bi jih vpel na prešo in nočem čez pol leta ugotoviti, da sem kupil premajhno prešo... po drugi strani pa spet nima smisla kupovati neke ogromne zadeve, čeprav se kar močno nagibam k 50T...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 23.9.2011 6:13

Pri konusnih trnih bo problem cev postaviti popolnoma naravnost.Če cev nebo stala pravokotno na mizo ti jo bo deformiralo.Drug problem se pa pojavi ko hočeš trn izvleči iz cevi.Lahko si narediš prirobnico in jo fiksiraš na mizo. Prirobnca naj ima luknjo za trn in pri povratnem hodu se bo cev naslonila na prirobnico trn pa se bo izvlekel.Slabost je tudi dolžina cevi ki je omejena.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 23.9.2011 7:23

ja, kot je predhodnik povedal zna biti problem pri daljših ceveh, pravokotnost pa se reši z daljšim vodilnim trnom. Z primitivnim orodjem se da narediti marsikateri izdelek. Na sliki je poizkusni kos, cev je 76,1x2 ki jena koncu razširjena na 90. dejanska cev je bila dolga cca pol metra. Pomembno je, da so konci cevi obdelani, najboljše struženi. Da bi cev samo odžagal in jo stisnil kr pozabi.
Slika
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 23.9.2011 15:03

borisk, kolikšna okvirna sila pa je bila potrebna za tole?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov