STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako s patenti.

Kako s patenti.

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Kako s patenti.

OdgovorNapisal/-a Janez_88/14 » 12.10.2011 16:36

Prosim vas če mi lahko poveste kako preveriti, prijaviti, postopati pri patentih. Mogoče izkušnje z patenti. In cene patentnih uradov.

Hvala
Yani the beast
Janez_88/14
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a bojciti » 12.10.2011 17:05

Vse je na spodnji povezavi..
Naj te pa opozorim, da so to res pravi birokrati in ne tehniki mislim, da je prijava patenta v SLO cca 110€..
Pa veliko sreče pri prijavi....

http://www.uil-sipo.si/uil/dodatno/kori ... e/patenti/
Bojan
bojciti
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a koruza » 12.10.2011 18:06

Prijave patentov niso problem . Je sicer nekaj birokracije ampak imaš možnosti popravkov, tako, da ne hiti. Bolj važno je da si najdeš kupca ali partnerja pred patentno prijavo. Vedno se zgodi da se najdejo spremembe ali izboljšave zato napiši na suho po navodilih urada in počakaj. Dobro formuliraj, da zajameš čim več možnosti pri prijavi.
Pa veliko sreče!
koruza
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 13.10.2011 5:34

Bodi ZELO PREVIDEN pri iskanju partnerja oz. kupca PRED :o patentno prijavo ?!?

Sicer pa, če naj bi ti nekdo odgovoril na vprašanje, bi ti moral očitno napisati kompleten učbenik na to temo.
Začni z vtipkanjem ključnih besed v iskalnik in porabi kakih sto ur za prebiranje pridobljenih virov. Urad za intelektualno lastnino občasno organizira kako izobraževanje. Poišči dobrega patentnega zastopnika.

Potem pa postavi tule kako konkretno vprašanje, na katerega se da odgovoriti s približno toliko tipkanja, kot sem se zdajle potrudil jaz. Srečno!
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 13.10.2011 7:33

Preden vložiš patent prečekiraj google po dolgem in počez ker bo zihr kaj našel.
Če pa ne bo, pa pojdi na kitajsko stran za patente (najde google) in probaj tam. Možnost da kateri od 1.3 miljarde kitajcev ne bi stuhtal tega pred tabo je minimalna :)
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krešo » 13.10.2011 8:14

Ne vem točno za kakšno zadevo gre, če je stvar resna vsekakor priporočam patentnega zastopnika. Ni vseeno kako je patent spisan in kaj je zajeto v njem. Vezan je tudi na morebitno nadaljne patentiranje v evropskem ali mednarodnem obsegu. Na strani urada za intelektualno lastnino dobiš priročnik za izumitelje pa si ga preberi.
Lep pozdrav

Tomaž
Krešo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BANE » 13.10.2011 8:23

V kolikor si delovanje že nekako javno prikazal(sejem, katalog, you tube,...) patent ni vec mogoc.

Prav tako patentiranje ne gre kar cez noc mislim da moras kar kake pol leta racunat.
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 13.10.2011 9:14

BANE napisal/-a:V kolikor si delovanje že nekako javno prikazal(sejem, katalog, you tube,...) patent ni vec mogoc.
Prav tako patentiranje ne gre kar cez noc mislim da moras kar kake pol leta racunat.

Krešo napisal/-a:Ne vem točno za kakšno zadevo gre, če je stvar resna vsekakor priporočam patentnega zastopnika.

Patent v Sloveniji dobiš za kar hočeš, ker Slo patentni urad nič ne preverja ampak samo podeljuje patent in računa....zato je uveljavljanje take zaščite kasneje lahko problematično, ker lahko dobiš patent za zadevo ki je že nekje drugje patentirana pa sploh ne veš,...

Patent v slo dobiš ko preverjio ali je prijava spisana pravilno (cca 1 teden) in ko plačaš položnico cca 120€.

Patentnega zastopnika za patentiranje v SLO odsvetujem, ker za prijavo 1 patenta vzamejo od 900 do 1500€. Kdor si zmisli nekaj kar je rvedno patentirat bo bo tistih pravilih sposoben spisat 3 strani in oštevilčit 3 slike....

lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 13.10.2011 9:32

Slavcr napisal/-a:Bodi ZELO PREVIDEN pri iskanju partnerja oz. kupca PRED :o patentno prijavo ?!?

Kako torej zadevo 'prodat' in ne razkrit?
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

Kako s patenti?

OdgovorNapisal/-a gojgl » 13.10.2011 10:37

Na vprašanje, kako s patenti, odgovor ni tako enostaven kot priporočajo obiskovalci foruma. Kot profesionalec na tem področju s 25 letnimi izkušnjami in sodni izvedenec za patente (ne bi verjeli kako na sodiščih izgledajo zadeve, ko obravnamao patente, ki so jih spisali izumitelji sami) vam na kratko opišem možnosti. Zavedajte pa se, da je edino mogoče pravno varstvo za izum zgolj patent, drugih poti ni oz. so zelo boleče (v smislu izgube izuma).

1. Prijavo napišite in vložite sami; strošek za SI je 110EUR. V teku 12 mesecev lahko prijavo za isti izum vložite še v drugih državah in se šteje, da ste prvi. Pogoj za to pot je, da ste poznavalci patentno pravnega področja in jezika, slovenščine in angleščine pa tudi nemščina prej koristi kot škodi. tako kot boste patentno prijavo oz. patentne zahtevke napisali, takšen bo obseg zaščite.
Prednost: cena
Pomanjkljivost: če nimate za sabo vsaj nekaj 10 patentov pri uradu, ki opravlja materialno presojo (na primer evropski patentni urad), vam zagotavljam, da bo vaš patent brez pregonske moči (to je pravilo, a so seveda tudi izjeme, kot povsod). To pomeni, da ne boste mogli nikogar preganjati ali ubraniti svojega patenta na sodišču, če do tega pride.

2. Poiščete patentnega zastopnika: le-ta vam bo najprej svetoval kako (če sploh) nadaljevati in spisal patentno prijavo, da bo vsaj formalno pravilna; o vsebini ne more pisati več kot mu izumitelj pove (!).
Prednost: (praviloma) bo patent močan, zdržal bo napade, omogočal napade na potencialne kršitelje, velika verjetnost pridobitve patentov v tujini.
Pomanjkljivost: cena

Kot rečeno uvodoma, se lahko zadeve vsak loti sam. Ampak vprašajte se, ali se tudi tožb pri sodiščih lotevate sami, ali pa najamete (dragega) odvetnika. Saj vam zakon omogoča smaostojno delovanje pri sodiščih v Sloveniji, mar ne. Patentni urad, vsaj tam, kjer opravljajo materialno presojo izuma, je analogija sodišča in patentni zastopnik je tehnčna analogija odvetnika. Sicer se tudi pri patentnih zadevah pojavljajo odvetniki, a šele na sodiščih in še tedaj praviloma v spremstvu tehnično izobraženih patentnih zastopnikov.
gojgl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krešo » 13.10.2011 11:08

Ja Zmago1 to je vse res zato se pa napisal za kaj se gre. Ko sem se sam s tem srečal sem vzel patentnega zastopnika, kateri je moje 2 strani napisal v 20 straneh, za razumet bi moral prebrat da vidiš kje vse se detajli skrivajo. Če hočeš ostat le na slovenskem patentu, moraš dobit ugotovitveno odločbo, po kateri je patent preverjen in zaščiten. Če vzameš patentnega zastopnika ti on prej pregleda da ni že kje prijavljen patent šele nato vloži da je stvar bolj sigurna. Za resne stvari ni 1000eur nek strošek.
Lep pozdrav

Tomaž
Krešo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a primzi1 » 21.11.2011 19:56

Gojgl je zelo realno in pravilno opisal pasti.

Zascita patenta je dolocena z besedilom zahtevkov in se tisti, ki imajo izkusnje (in ne samo 10 patentov pred evropskim patentnim uradom) imajo obcutek kako to narediti.

Zacetniku je pa dobro vedeti, da cena pridobitve patenta narasca sele precej kasno v toku postopku.

Brez placila pristojbin lahko vlozis prijavo (npr pri slovenskem patentnem uradu) in imas 1 leto casa da se odlocis kaj bos s tem in kako bos komercializiral svoj izum. Ce razkrijes drugim samo to, kar si vlozil pri slovenskem uradu, ne bos imel tudi nikakrsnih problemov z nadaljevanjem prijave.

Torej: vlozi prvi opis izuma pri slovenskem uradu, ne placaj nicesar, poisci interesente in se v enem letu obrni na patentnega zastopnika.

P
primzi1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 21.11.2011 22:06

Pozdravljeni,

na temo patenta bi navezal eno vprašanje:

K proizvajalcu (meni) je prišel solastnik patenta z določenim izdelkom, katerega je bilo potrebno dodelati. V času izdelave in preizkusov izboljšanega izdelka sta oba solastnika patenta vložila patentno prijavo in ščasoma tudi pridobila patent.

Stvari so se sedaj na določeni točki zakomplicirale tako, da bo proizvajalec (moje podjetje) potegnil "takratko" in ostal z zalogo polizdelkov in materiala, ker se solastnika patenta ne moreta zediniti v določenih stvareh.

Sedaj imam pa vprašanje: gre za izdelek, ki je meni zanimiv za proizvodnjo, tudi kupec obstaja, je pa problem v tem, da se lastnika patenta ne moreta medsebojno dogovoriti glede finančnih zadev.
Odkup patenta zaradi nerealnih pričakovanj lastnikov patenta žal ne pride v poštev.

Koliko je potrebno obstoječ izdelek spremeniti, da me ne more katerikoli od lastnikov patenta "preganjati"?

Naj še enkrat poudarim, da izdelek s trenutnimi lastnostmi je praktično razvilo moje podjetje na podlagi želja lastnikov patenta. Tudi v patentu je sestava izdelka drugače opisana, kot pa je sedaj dejanska sestava.

Ne želim se iti krajo intelektualne lastnine, me pa zanima, če imam sploh kakšne možnosti, da izdelek spravim na tržišče po legalni poti.
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gojgl » 22.11.2011 7:58

pkoscak napisal/-a:Pozdravljeni,

na temo patenta bi navezal eno vprašanje:

K proizvajalcu (meni) je prišel solastnik patenta z določenim izdelkom, katerega je bilo potrebno dodelati. V času izdelave in preizkusov izboljšanega izdelka sta oba solastnika patenta vložila patentno prijavo in ščasoma tudi pridobila patent.

Stvari so se sedaj na določeni točki zakomplicirale tako, da bo proizvajalec (moje podjetje) potegnil "takratko" in ostal z zalogo polizdelkov in materiala, ker se solastnika patenta ne moreta zediniti v določenih stvareh.

Sedaj imam pa vprašanje: gre za izdelek, ki je meni zanimiv za proizvodnjo, tudi kupec obstaja, je pa problem v tem, da se lastnika patenta ne moreta medsebojno dogovoriti glede finančnih zadev.
Odkup patenta zaradi nerealnih pričakovanj lastnikov patenta žal ne pride v poštev.

Koliko je potrebno obstoječ izdelek spremeniti, da me ne more katerikoli od lastnikov patenta "preganjati"?

Naj še enkrat poudarim, da izdelek s trenutnimi lastnostmi je praktično razvilo moje podjetje na podlagi želja lastnikov patenta. Tudi v patentu je sestava izdelka drugače opisana, kot pa je sedaj dejanska sestava.

Ne želim se iti krajo intelektualne lastnine, me pa zanima, če imam sploh kakšne možnosti, da izdelek spravim na tržišče po legalni poti.

Seveda lahko izdelek spravite na tržišče, a pod pogojem, da svojega izdelka ne prepoznate niti vi niti imetnik patenta v patentnih zahtevkih, ki so predmet omenjene patentne prijave/patenta. Ni pa mogoče povedati, koliko se mora vaš izdelek razlikovati od zaščitenega, na primer v %. Če tovrstnih izkušenj nimate, priporočam obisk pri patentnem zastopniku. Razkriti bo potrebno vašo rešitev (izdelek) in predmetno patentno prijavo.
gojgl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a primzi1 » 22.11.2011 13:22

Pravno lahko situacijo povzamemo takole: Eden od izumiteljev je prisel k tebi kot izvajalcu z dolocenim narocilom. Naceloma lahko privazmemo, da je on tebi informacije razkril z implicitnim podrazumevanjem zaupnosti. V nadalnjem postopku je bil izdelek izboljsan in izdelana je bilo dolocena kolicina teh izdelkov.

1) Ugotoviti je potrebno, ali je bil izdelek izboljsan po navodilih tega izumitelja, ali kot rezultat tvojega kreativnega dela in ali izboljsava pomeni tehnicen doprinos k predmetu samemu ali njegovemu delovanju. V tem zadnjem primeru bi imel moznost od sodisca zahtevati, da te imenuje za soizumitelja in so-imetnika patenta pa 115 clenu slovenskega ZIL.

2) Nadalje je treba ugotoviti, ali si ti dobil narocilo za izdelavo teh izdelkov, ali si jih naredil po svoji prosti volji? Ce ti je bilo (vsaj implicitno naroceno) da jih izdelas lahko od sodisca zahtevas da nalozi narocniku placilo le-teh ali da odobri prodajo.

Glede vprasanja koliko je treba izdelek spremeniti je odgovor odvisnen od obsega patentnih zahtevkov in veljavnosti patenta, ter ozemlja kjer mislis prodajati. Npr, ce patent ni veljaven (torej izdelek ne bi bil nov), ti ne bi bilo treba nic spreminjati.

Ker si rekel, da je patent podeljen, je javen. Lahko napises njegovo stevilko, ce gre za slovenski patent ga lahko v tej bazi najdes: http://www.uil-sipo.si/uil/dejavnosti/baze-podatkov/ in potem lahko sodelujoci vidimo ali bi na prvi pogled patent bil veljaven ali ne.
primzi1
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov