STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vplivi varjenja na zdravje

Vplivi varjenja na zdravje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vplivi varjenja na zdravje

OdgovorNapisal/-a r.z. » 10.11.2011 16:57

Zanima me kako vpliva razlino varjenje na zdravje . Tu mislim predvsem varjenje aluminija in inoxa
po obeh postopkih ( TIG in MIG )

Vnaprej hvala L. p. Roman
r.z.
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dinksi » 10.11.2011 18:10

Mislim, da varjenje s postopkom TIG oddaja precej močno ultravijolično sevanje.
Sem pomagal prijatelju, ki je varil aluminij. Na sebi sem imel majico z dolgimi rokavi in spodaj kratko majico brez rokavov.. Zvečer, ko sem se slekel se je videl obris spodnje majice. Koža po rokah in ramenih, kjer ni bilo spodnje majice, je bila za minimalni odtenek bolj rdeča. Če nebi imel spodnje majice, tega sploh nebi opazil.
Tudi mene zanima, če argon kako vpliva na zdravje.

L.p.
dinksi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 10.11.2011 19:56

Od argona še nihče ni zagorel :D
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 10.11.2011 20:24

dinksi napisal/-a:Tudi mene zanima, če argon kako vpliva na zdravje.

Lahko se zadušiš :)

http://www.istrabenzplini.si/bin?bin.sv ... 8BEDDEDEAE
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tehnolog_08 » 10.11.2011 20:26

Zelo je pomembna zaščita dihal (maska in odsesovanje), oči in seveda izpostavljenih delov kože. Najbolj so škodljiva ojla, s katerimi so največkrat zaščiteni materiali. Po nekaterih podatkih ima povprečen varilec ob smrti cca 1kg žlindre v pljučih, seveda so včasih slabo skrbeli za zaščito.
Če sam ne poskrbiš za svoje zdravje ne bo nihče.
Tehnolog_08
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a cile » 11.11.2011 12:30

Na internetu se najde veliko člankov o škodljivosti dima, ki se sprošča pri varjenju (predvsem pri varjenju z oplaščenimi elektrodami) in vsebuje krom, mangan, nikelj. Te substance dolgoročno povzročajo demenco, parkinsonovo bolezen in raka. Nevarna so tudi topila, s katerimi razmaščujemo površine pred varjenjem in potem pod vplivom visokih temperatur razpadejo/zreagirajo v še bolj toksične spojine. Pred časom sem na nekem angleškem varilskem forumu (na žalost ne najdem več kje) bral prispevek o varilcu, ki je razmastil površino z "disc brake cleanerjem" in ga je nekaj ostalo gor. Pod vplivom visokih temperatur je čistilo zreagiralo v fosgen (bojni strup) in varilec je utrpel hude neozdravljive posledice...
cile
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 11.11.2011 15:06

@r.z.: Povej bolj podrobno kaj te muči?
Nekaj stvari je mogoče rešiti z ustrezno zaščito (ne smao z masko in rokavicami) ter primernim delovnim mestom oziroma načinom dela; sicer pa varilstvo ni najbolj neškodljiv poklic...
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a r.z. » 13.11.2011 17:18

Mislil sem predvsem na pline pri varjenju. Predvsem pri varjenju INOx cistern.Cisterne so velike cca. 5000 L in se varijo tudi od znotraj. Uporabljamo samo sesalec za odvajanje plina oziroma dima.
r.z.
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a igorb » 14.11.2011 7:52

večji problem so igle za tig nekatere vsebujejo radon mislim da so te označene z rdečo barvo,sicer pa ob primerni ventilaciji to ne bi smel biti problem,
v tujini varijo v skafandrih v katere se dovaja svež zrak.
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cile » 14.11.2011 8:20

igorb napisal/-a:večji problem so igle za tig nekatere vsebujejo radon mislim da so te označene z rdečo barvo,sicer pa ob primerni ventilaciji to ne bi smel biti problem,

Rdeče elekrode vsebujejo torij, so rahlo radioaktivne, pri varjenju mislim da to ne predstavlja problema, ker imajo izredno visoko temperaturo taljenja. Previdnost je potrebna pri brušenju, da se radioaktivni prah odsesuje in varno odlaga.
cile
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Klipan » 20.11.2011 20:48

Vprašanje; kako najlažje in poceni naredit sesalec plinov (dimov)?
Če ma kdo izkušnje ali predlog, prosim.
Klipan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 21.11.2011 10:52

Se pridružujem vprašanju. Predvsem, kje bi staknil primeren in poceni (rabljen ?) ventilator?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Rok-W » 30.11.2011 17:57

r.z. napisal/-a:Mislil sem predvsem na pline pri varjenju. Predvsem pri varjenju INOx cistern.Cisterne so velike cca. 5000 L in se varijo tudi od znotraj. Uporabljamo samo sesalec za odvajanje plina oziroma dima.

Varjenje v cisternah je problematično. Najboljša rešitev je maska s "sistemom za dihanje", ki varilcu dovaja svež zrak z druge prostora (tj. izven cisterne)
Rok-W
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Rok-W » 30.11.2011 18:07

cile napisal/-a:Na internetu se najde veliko člankov o škodljivosti dima, ki se sprošča pri varjenju (predvsem pri varjenju z oplaščenimi elektrodami) in vsebuje krom, mangan, nikelj. Te substance dolgoročno povzročajo demenco, parkinsonovo bolezen in raka. Nevarna so tudi topila, s katerimi razmaščujemo površine pred varjenjem in potem pod vplivom visokih temperatur razpadejo/zreagirajo v še bolj toksične spojine. Pred časom sem na nekem angleškem varilskem forumu (na žalost ne najdem več kje) bral prispevek o varilcu, ki je razmastil površino z "disc brake cleanerjem" in ga je nekaj ostalo gor. Pod vplivom visokih temperatur je čistilo zreagiralo v fosgen (bojni strup) in varilec je utrpel hude neozdravljive posledice...

Se strinjam. Mangan se sprošča pri večini varjenj in povzroča "Parkinsonovo bolezen", Manganizem (podobno kot Parkinsonova), poškodbe pljuč, jeter, ledvid in centralnega živčnega sistema, vpliva pa tudi na neplodnost. Problem je, da se posledice preveč mangana v telesu pokažejo šele čez 10-20 let. Še bolj "zahrbtne" so krom-nikljeve pare (varjenje nerjavečih jekel) saj je varjenje "inoxa" na videz čisto in nenevarno. V resnici so te pare visoko rakotvorne. Za vse našteto obstaja ustrezna zaščita, ki pa se varilcu ali delodajalcu ponavadi zdi predraga. V razvitih skandinavskih državah pa praktično ne najdeš varilca brez sistema za čiščenje zraka (maska+filter za pasom)
Rok-W
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Rok-W » 30.11.2011 18:13

cile napisal/-a:
igorb napisal/-a:večji problem so igle za tig nekatere vsebujejo radon mislim da so te označene z rdečo barvo,sicer pa ob primerni ventilaciji to ne bi smel biti problem,

Rdeče elekrode vsebujejo torij, so rahlo radioaktivne, pri varjenju mislim da to ne predstavlja problema, ker imajo izredno visoko temperaturo taljenja. Previdnost je potrebna pri brušenju, da se radioaktivni prah odsesuje in varno odlaga.

Tako kot je napisano - potrebno je biti pozoren samo pri brušenju. Sicer pa obstajajo že zelo dobri nadomestki rdečih W-elektrod, ki ne vsebujejo torija,temveč "neradioaktivni" lantan, ki ima podobne lastnosti kot torij (sta si povsem blizu v periodnem sistemu). Označene so z zlato barvo.
Rok-W
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov