STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vplivi varjenja na zdravje

Vplivi varjenja na zdravje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a susa » 30.11.2011 19:58

ravno včeraj sem zvedel da je umru znanec pri 38 letih.
Službo je imel tako da je veliko varil 7 let , Aluminji in pocinkane cevi. Rak na pljučih. Od dijagnoze oziroma, ko je opazil, da ima težave je trajalo tri tedne in ga ni bilo več. Me zanima če je predhodnik na tem delovnem mestu tudi tako končal.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 30.11.2011 20:43

susa napisal/-a:pocinkane cevi

tole je glavni problem!!!!
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 30.11.2011 22:49

Naš varilec je pred desetimi leti umrl za rakom na pljučih. Varil je po TIG, z elektrodami, plazmo, laserjem. Sedaj ne varimo več v firmi.

Pri vojakih smo imeli mornarja varilca aluminija po MIG postopku. Neprestano je kašljal. Izkazalo se je, da se mu je v pljučih nabiral argon in je bil do odsluženja na bolniški.

Pri izgradnji nuklearke v Krškem sta se dva varilca zadušila pri varjenju velike cevi v zaščiti argona, prvi je varil, drugi mu je skušal pomagati. Če vdihneš argon, ga zrak ne more izpodriniti.

Lep pozdrav
Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cile » 1.12.2011 8:59

čiro1950 napisal/-a:Izkazalo se je, da se mu je v pljučih nabiral argon in je bil do odsluženja na bolniški.
Če vdihneš argon, ga zrak ne more izpodriniti.

Tele izjave so za lase privlečene. Argona je v atmosferi skoraj 1% (precej več kot npr. CO2). Če bi bil tako nevaren, bi bili torej že vsi pod rušo. Seveda pa obstaja nevarnost zadušitve v zaprtih prostorih.

Lep pozdrav
cile
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a klemenm » 1.12.2011 21:57

Mene pa zanima ali te lahko AC tok pri varjenju ubije?

LP.
klemenm
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Klipan » 1.12.2011 23:00

klemenm napisal/-a:Mene pa zanima ali te lahko AC tok pri varjenju ubije?

LP.

Vsak tok ki je večji od 50 miliAperov te teoretično lahko ubije
Klipan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 1.12.2011 23:05

Hmmmm, nejasno vprašanje in temu primeren odgovor. Odvisno kje primeš kabel.
Če primeš napajalni kabel ne bo dobro, če imaš smolo. Lahko pa ostaneš živ, če prav primeš kabel in imaš srečo.
Tok na + in - priključkih varilnika ni tako nevaren, kot si ljudje mislijo.
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 1.12.2011 23:46

Cile:
Fotonini laserski varilniki imajo odsesavanje mašanice plinov iz zaprte komore, kjer se vari v zaščiti argona, da varilec ne bi vdihnil večjo koncentracijo argona, kot ga je v naravi. Očitno so pljuča navajena na uravnotežene običajne parcialne tlake plinov v zraku, pri povečanem parcialnem tlaku argona-večji koncentraciji argona, kot je običajno, pa ostaja v pljučih, in ga je mornar mesece izkašljeval. V civilu je bil profesionalen varilec in ni simuliral. Ko je nehal variti zaradi bolniške, je nehal kašljati.

Pozdrav

Čiro
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cile » 2.12.2011 10:28

čiro1950 napisal/-a:Cile:
Fotonini laserski varilniki imajo odsesavanje mašanice plinov iz zaprte komore, kjer se vari v zaščiti argona, da varilec ne bi vdihnil večjo koncentracijo argona, kot ga je v naravi. Očitno so pljuča navajena na uravnotežene običajne parcialne tlake plinov v zraku, pri povečanem parcialnem tlaku argona-večji koncentraciji argona, kot je običajno, pa ostaja v pljučih, in ga je mornar mesece izkašljeval. V civilu je bil profesionalen varilec in ni simuliral. Ko je nehal variti zaradi bolniške, je nehal kašljati.

Pozdrav

Čiro

Jasno je, da je treba zaprte prostore zračiti, ker sicer argon (ki je težji) sčasoma izpodrine kisik in se zadušiš. Enako bi veljalo tudi za npr. dušik.
Glede na tvojo izjavo bi bilo torej zelo nevarno vdihniti argon ki npr. piha iz TIG gorilnika, ker bi ti le-ta ostal v pljučih in bi se zaradi tega zadušil. Da to ne drži ti lahko povem iz prve roke, ker sem to tudi sam že parkrat prakticiral - iz firbca pač, zanimalo me je, če ima kakšen zanimiv učinek kot npr. helij. Ne bom preveč pametoval, ker nimam ustreznih kompetenc in bom to trditev posredoval kakšnemu medicincu, ampak mislim, da je imel vaš mornar težave zaradi drugih razlogov.

Lep pozdrav
cile
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tavlki » 23.3.2012 4:50

to je res da če dosti variš da zelo vpliva na potomstvo???
tavlki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a reber » 25.3.2012 9:56

Bom napisal svojo izkušnjo zaradi neprevidnosti in lahkomiselnosti.

Večinoma varim zunaj na prostem, ker nimam delavnice, v kateri bi lahko varil, tako da nimam nobenih težav z dimom, saj zunaj na dvorišču dim preprosto odpihne tudi rahel vetrič. Enako kot za dim velja tudi prah od brušenja, tega odpihne veter ali pa pade na tla, od koder ga kasneje opere dež.

Lani sem nekaj varil zunaj v senci in ker je bilo tiste dni strašno vroče, sem bil celo brez majice in takrat niti slučajno nisem pomislil, da se v trenutku varjenja nahajam zelo blizu miniaturnega sonca, ki oddaja dokaj veliko količino UV svetlobe. No, zvečer sem bil po trebuhu primerno rdeč, tudi čutil sem rahlo opeklino. Ker sem bil v senci, se mi je čudno zdelo, kako to, da sem opečen po trebuhu, ne pa po ramenih in hrbtu, no, potem se mi je posvetilo še v glavi, kakšno neumnost sem naredil. Hujših posledic ni bilo, le malce se mi je olupila koža na trebuhu čez nekaj dni. Sedaj vem, da je treba imeti na sebi primerno delovno obleko z dolgimi rokavi ;) pa če je še tako vroče ali pa vstati dovolj zgodaj zjutraj, ko še ni vroče. Če bi imel primerno delavnico v kateri ne bi bilo vroče kot zunaj, bi bil gotovo primerno oblečen, verjetno pa zaradi poletne vročine sploh nisem trezno razmišljal

Velikokrat se sploh ne zavedamo, s kako nevarnimi orodji ali postopki se ukvarjamo, zato sem takih tem in debat zelo vesel.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Re: Vplivi varjenja na zdravje

OdgovorNapisal/-a grega09 » 8.2.2015 10:13

Plini, ki nastajajo pri varjenju niso ravno koristni, zato imam vprašanje glede problema, s katerim se pri nas še ne ukvarjamo preveč - vsaj kar vidiš dela po manjših delavnicah.
Zanima me, kaj uporabljate za dihalno zaščito pri varjenju? Vem, da obstajajo profesionalni odsesovalni sistemi, ki pa so preveč za mojo uporabo. Občasno varim TIG (konstr. jeklo, inox, alu...) v delavnici (cca. 6 x 3 x 2,5 m) in med samim varjenjem vsake toliko časa prezračim prostor. Res je, da to ni varjenje 8+ ur na dan, me pa vseeno zanima, če kdo uporablja enostavno dihalno zaščito, kot je npr. dihalna maska s filtrom za ta namen uporabe.
Ali pa mogoče kaj takšnega: https://www.youtube.com/watch?v=bGKdRIQ5IjE . Res je enostavno, se pa pojavlja vprašanje efektivnosti - verjetno je bolje kot nič.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 8.2.2015 10:34

Jaz načeloma ne. Varim pa v letnem povprečju morda 2 minuti na dan.
Protiprašna dihalna maska bi malce pomagala, vendar pa je problem dim in plini.
Nekje sem prebral, da poklicni varilec v 35 letih vdihne nekje 1 kg tega praha, če množiš z učinkovitostjo maske oz. njeno stopnjo prepustnosti potem ne vem, nekako bi rekel, da v 35 letih te zavaruje pred polovico prahu (to sem rekel na pamet).
Težava v dihalnih maskah (torej mislim na tiste maske, ki jih vidiš pri vojakih ali v lakirnicah) je, da ne gre pod čelado, filtri pa so relativno dragi.

Tole odsesovanje na videu pa je bolj tako, za okras. Tile stropni ventilatorji so za sekret dobri. Je pa bistveno odvisno od položaja kjer se ta ventilator nahaja.

Je pa za naredit eksperiment. Poleti, ko bom več varil bom poskusil vagat masko pred in po npr. tednu šlosarskega dela; imam vago, ki meri na 2/100 grama.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 8.2.2015 11:51

http://www.ebay.co.uk/itm/Anti-Dust-Pai ... 8681&rt=nc

Skoraj vedno uporabljam to masko. Če pa potegnem samo kak cm vara, pa uporabim navaden "nagobčnik" z ogljem. Je zanimivo, če variš par ur z elektrodo, koliko se nabere te sv..je na maski. Maska postane rdečkasto sivkaste barve. Ni se za hecat s tem... Še huje pa je če variš inox, ker vsebuje Cr, ki pa še posebej ne velja za zdravilnega.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 8.2.2015 11:57

Imaš pa ročno ali naglavno masko (za varjenje)? Jaz imam samozatemnilno naglavno in nikakor ne morem priti zraven s tako masko.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov