STROJNISTVO.com • Poglej temo - Plinske jeklenke

Plinske jeklenke

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Plinske jeklenke

OdgovorNapisal/-a toto » 14.2.2005 12:49

Pozdravljeni

Zanima me zakaj se plinske jeklenke ne sme hraniti oz. uporabljati v kleti? :-?
toto

OdgovorNapisal/-a stbe » 14.2.2005 14:43

Plin je težji od zraka in se zadržuje v kleti oziroma izpodrine zrak iz kleti.

LP
STBE
stbe
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 15.2.2005 10:36

Lahko ti miši prežrejo cev,pol pa gre v luft cela bajta.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 15.2.2005 17:54

Jaz imam plinske jeklenke zunaj pod teraso in od tu napeljan bakreno cev gor v kuhunji.Je bollje kot v kleti,poleg tega ne smrdi.
Lp Andrej
Gost

OdgovorNapisal/-a hine » 18.2.2005 15:53

Anonimno napisal/-a:Jaz imam plinske jeklenke zunaj
To je varianta ki jo priporočam vsem. Če je karkoli narobe z jeklenko bo plin v vsakem primeru ostal zunaj in s tem tudi nevarnost, ki jo lahko povzroči.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aandrejj » 6.3.2005 21:30

Prejšnji teden je bilo eno noč kar hladno in zjutraj sem hotel prižgati plin na štedilniku.Ni se hotelo vžgati.Ravno je plin približno polovico v butanu in najbrž prehladno in zato ni šlo po cevi.Butan je zunaj pod teraso,kot sem že pisal.Zamenjal sem butan,ki je ćisto poln in je šlo.Ko bo topleje,ga bom izoliral.
Lp Andrej
aandrejj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.3.2005 8:15

jeklenke z utekočinjenim naftnim plinom UNP so polnjene z dvema plinoma in sicer s propanom C3H8 in butanom C4H10, to sta frakciji surove nafte.

pri normalnih pogojih 20°C in 1bar sta plina v plinastem stanju v jeklenkah pa sta stisnjena v tekoče-kapljevito stanje.

za uparjanje v jeklenki plina potrebujeta toploto zato se pri porabi plina jeklenka ohlaja.

butan ima uparjalno temperaturo +0.6°C
propan pa -42.6°C (po oprešniku)

iz tega sledi, da se pri tem. nižji od 0°C uparja samo propan in v jeklenkah ostaja butan. da se bo v jeklenki uparjal tudi butan mora biti temp. plina višja od 0.6°C

lp

vili
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aandrejj » 7.3.2005 9:37

Hvala za podatke,pa bi šlo,če bi toplotno izoliral jeklenke in zunanje napeljave?
Lp Andrej
aandrejj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marko gantar » 7.3.2005 9:57

aandrejj napisal/-a:Hvala za podatke,pa bi šlo,če bi toplotno izoliral jeklenke in zunanje napeljave?
Lp Andrej

Z izolacijo jeklenke ne boš dosegel nič, ker se pri izparevanju propana in butana uporablja toplota, s tem se jeklenka in utekočinjeni plin v njem hladi. Ko doseže neko točko (za butan 0,6 st C, se le ta neha uparjati, za propan -42 stC).
Delno bi problem omilil s tem da bi za jeklenke uredil na zunanji strani objekta zaprt prostor (toplotno izolitan), ki bi bil prislonjen ob objekt. S tem bi nekaj toplote pridobil iz objekta z izolacijo protora pa preprečil pretirano ohlajanje zaradi nizkih zunanjih temperatur. V skrajne primeru pa lahko naročiš 35 KG jeklenke polnjene s propanom (te uporabljajo na železnici za odtaljevanje kretnic).
marko gantar
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 12 gostov