STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cviljenje klimatske naprave v avtomobilu

Cviljenje klimatske naprave v avtomobilu

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Cviljenje klimatske naprave v avtomobilu

OdgovorNapisal/-a Zagi » 13.1.2012 22:12

Zadnje dni, ob malo nižjih jutranjih temperaturah se ob prižgani klimi sliši cviljenje kot bi spodrsaval jermen. Le to neha, ko se motor malo segreje, če klime, seveda prej ne ugasnem. Ima kdo kakšno razlago za kaj pravzaprav gre in kako problem odpraviti (brez ugašanja klime)?
Za morebitne koristne nasvete se že zdaj prav lepo zahvaljujem.
lep pozdrav
zagi
Zagi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 14.1.2012 8:56

Cvili ti toliko časa dokler se jermen ne osuši vlage, ki je kondenzirala na površini jermenice in jermena preko noči. Bolj ko bo jermen obrabljen, bolj bo cvililo. Že zaradi motorja bi bilo modro, da po hladnem zagonu nekaj minut izključiš porabnike, ki niso nujni.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 14.1.2012 13:22

Tudi moje mnenje je, da boš verjetno slej ali prej moral zamenjati jermen.
Bi pa dodal še to: ne vidim pravega razloga za uporabo klimo v suhih zimskih dneh (kot so te dni) - tako s funkcionalnega, še manj pa z ekološkega vidika.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 14.1.2012 13:35

Hitro odroševanje šip ni funkcionalno???
Niti ekološko, če lahko par minut prej spelješ v mrzlem jutru?
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zagi » 14.1.2012 13:51

Hvala obema. Vendar, jermen je bil zamenjam pri zadnjem servisu, cca 8kkm nazaj, tudi napet je dovolj (za moj okus celo malo preveč)in sem prepričan, da ciljenje prihaja iz klimatske naprave in ne od jermenice oz jermena. Verjetno obstaja kakšna sklopka, ki vklaplja oz izklaplja kompresor in me zanima ali je možno da spodrsava le ta ter kakšen je postopek (beri cena) za odpravo napake.
Upravičenost uporabe v teh suhih (sodeč po količini ledu in jutranjega drgnjenja po šipah se ne bi ravno strinjal s tem) zimskih dneh pa lahko razložim približno takole: Pritisneš gumb za odtajevanje sprednje šipe, posledično se vklopi kompresor in poveča hitrost ventilatorja skoraj do maksimuma, znotraj zamegljena šipa pa se začne lepo sušiti.
lep pozdrav
zagi
Zagi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 14.1.2012 14:16

Kompresor se da obnoviti. Na netu sem zasledil, da se tak strošek giblje od 100€ navzgor.
Glede funkcionalnosti: delno vas razumem (sam imam avto garažiran in nimam podobnih jutranjih težav).
Glede ekologije pa: hmmm....mrzel avto torej teče na mestu, da se dovolj segreje voda v primarnem krogu...poleg tega prižgana klimatska naprava, ki služi razvlaževanju zraka...ob tem pa še ventilator na maks, ki zrak usmerja v prednje steklo. Koliko časa? 2...morda 3 min? No, tu me pa nihče ne prepriča, da je to ekološko početje, da se odstrani nekaj tiste vlage z notranje strani stekla.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 14.1.2012 14:35

Zagi: enkrat si pred zagonom motorja pripravi pršilko z vodo (plastenka Stelexa ali podobno) ter odpri pokrov. Takoj po zagonu špricaj po jermenih/jermenicah, pa boš videl, ako je problem tam.
Sklopka seveda je, električna, a mi ni znano da bi sploh bile problematične glede obrabe, kaj šele da bi cvilile.
Skratka, s pršenjem najprej določi/eliminiraj jermenje.

Karl Benz: sita vrana lačni ne verjame. Ko imaš roso zaledenelo od znotraj, ti nobena superduperTopShopmikrovlakenska krpa ne pomaga. Mirno lahko probaš.
Kogar pa klinčeva ekologija, potencirana s strani ekofašistov, bolj skrbi kakor prometna varnost je pa itak... khm, ne bom pisal dalje.
In ja, poraba je teoretično zaradi tega večja, vendar če spelješ z (vsaj delno) ogretim motorjem boš pa zato med vožnjo (ko je poraba na časovno enoto mnogo večja in motor bolj obremenjen) spuščal v luft manj svinjarije.
Saj veš, 5-10km vožnje je menda treba da se katalizator ogreje na delovno temp., pred tem pa svinja bolj kot dobri stari svinčeni bencin....
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 14.1.2012 15:11

Popravite me, če se motim:
prižiganje in ugašanje klimatske naprave dodatno obremeni jermen...s tem se spremeni njegov tek...in teoretično bi lahko tudi kakšna druga enota povzročala cviljenje...ki pa se z vklapljanjem/izklapljanjem klimatske naprave utiša.
Zaspanc: namesto ekološko, bi moral napisati: sprejemljivo za denarnico...ker roko na srce, me tistih par gramov CO2 ne skrbi preveč.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 14.1.2012 15:23

Je sprejemljivo za denarnico sploh imeti avto?
Tudi meni ni do tega, da bi kuril gorivo na mestu ter se zgolj zato, da se bo motor ogrel, zjutraj prej zbujal ali da kasneje prispem na cilj.
Vse je nek kompromis. Sem imel že nekaj avtov pri bajti, pa se z nobenim v ledenem jutru nisem mogel odpeljat tako kot poleti, "vžgi in spelji". Koliko časa bo laufal na mestu pa je skupek dejavnikov in ga ne moreš kar matematično definirat v eni kratki vrstici.
In verjemi, da mi je skrb za sam motor ob vsem na zadnjem mestu. Zadeva je bolj trpežna kot si marsikdo misli. Po 200+kkm pa se itak pojavijo problemi zaradi obrabe povsod, še najmanj pa zgolj na samem motorju.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 14.1.2012 15:24

Kateri avto pa imate? Ker pri VAG se klima pod 5°C ne prižge...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.1.2012 19:42

pri mojem fiat-u se klima ne vklopi pri temp. nižji od 4°c, je čisto brez potrebe, če bi se
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 14.1.2012 20:24

Moj sploh-ne-več-nov bavarc pa ni "občutljiv" na zunanjo temperaturo, če je treba vklopi tudi pri -10.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zagi » 14.1.2012 22:53

Zaspanc napisal/-a:.... Skratka, s pršenjem najprej določi/eliminiraj jermenje....

Hvala za nasvet. Bom poročal.
lep pozdrav
zagi
Zagi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka32 » 15.1.2012 17:00

Avto je bolje ogrevat med vožnjo kot na mestu. Vžgeš in pelješ.
luka32
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gslobod1 » 15.1.2012 17:16

Težavo s rosenjem šip sem imel na A3.Rosenje je bilo tako močno da sem mislil da mi kje spušča pečka za gretje . Kriv je bil filter kabine ,ki je bil čisto zabit.Nisem zasledil o katerem avtomobilu gre .A je možno da kakšen ležaj na šponarju cvili? To težavo sem imel na twingotu.
gslobod1
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov