epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
innovator napisal/-a:Pozdravljeni.
Res mi ni jasno kako lahko takšna toplotna črpalka stane 1500 EUR + DDV. Pri nas v Mariboru sem iskal ponudbo za DAIKIN ALTHERMO ZRAK/FREON/VODA in je prišla cena na 5.500 EUR, KI VSEBUJE zunanjo enoto- kompresor + notranjo enoto HIDRO BOX z el grelcem 6 kW in bojler STV 200 L + MONTAŽA. Kaj je možno da podjetje, ki to prodaja to dobi zadevo za 1500 eur.
NOMINALNA MOČ 8 KW, MAKSIMALNO 10 kw, DELUJE DO - 20°C.
Saj vem da morajo nekaj zaslužit...![]()
LP

mamvoljo napisal/-a:Pozdravljeni,
sem nov na tem forumu in vidim, da to temo lepo ohranjate pri življenju že nekaj let. Bolj ko ne po naklučju sem dobil staro Panasonic klimo, ki je do demontaže lepo delovala in bila tudi redno servisirana. Že nekaj časa se ukvarjam z mislijo, da jo predelam v TČ voda/voda (podtalnica iz vrtine). Več kot sem prebral na forumu bolj sem spoznaval, da nimam pojma in tudi dejansko sem na tem področju popoln laik. Zanima me, če mi lahko kdo razloži kakšni so okvirni stroški predelave (materiala), seveda brez lastnega dela in kakšne rezultate lahko pričakujem. Podatke o notranji in zunanji enoti prilagam na spodnjih slikah.
Lep pozdrav

mamvoljo napisal/-a:V mislih imam bolj eksperiment za potešitev lastnega firbca, če pa bi delovalo, bi mogoče uporabil kot dodatno ogrevanje hiše ali bazena da prej začnemo sezono kopanjaali pa oboje
.
Za eksperiment se mi 2K EUR zdi veliko (kaj si vključil v ta znesk?), v mislih imam kaj podobnega kot g. Jezernik bolj na začetku te teme, za začetek je lahko tudi zrak/voda.

zdravje napisal/-a:innovator napisal/-a:Pozdravljeni.
Res mi ni jasno kako lahko takšna toplotna črpalka stane 1500 EUR + DDV. Pri nas v Mariboru sem iskal ponudbo za DAIKIN ALTHERMO ZRAK/FREON/VODA in je prišla cena na 5.500 EUR, KI VSEBUJE zunanjo enoto- kompresor + notranjo enoto HIDRO BOX z el grelcem 6 kW in bojler STV 200 L + MONTAŽA. Kaj je možno da podjetje, ki to prodaja to dobi zadevo za 1500 eur.
NOMINALNA MOČ 8 KW, MAKSIMALNO 10 kw, DELUJE DO - 20°C.
Saj vem da morajo nekaj zaslužit...![]()
LP
_________
Ja, za 5.500 eur je ta toplotna črpalka tako ugodna. Sam sem iskal toplotno črpalko moči 8 kW, pa so bile začetne ponudbe z vgradnjo v Mariboru vse okoli 10.000 eur in to za Daikina. Ko sem se pa pošteno namučil sem le našel bolj ugodnega ponudnika sem z vgradnjo dobil celo Mitsubishi Zubadana 8kW za 5.300 eur. Pa se je splačalo. Po prvi kurilni sezoni lahko z povem, da so se stroški ogrevanja več kot prepolovili. Koristne informacije sem našel tukaj: TOPLOTNE ČRPALKE

glavca1 napisal/-a:mamvoljo napisal/-a:V mislih imam bolj eksperiment za potešitev lastnega firbca, če pa bi delovalo, bi mogoče uporabil kot dodatno ogrevanje hiše ali bazena da prej začnemo sezono kopanjaali pa oboje
.
Za eksperiment se mi 2K EUR zdi veliko (kaj si vključil v ta znesk?), v mislih imam kaj podobnega kot g. Jezernik bolj na začetku te teme, za začetek je lahko tudi zrak/voda.
Kje pa. za voda voda je to preveč....
od oka rabiš :
400€ - 1x izmenjevalec (razen če bi šel na direkto uparjanje - kar bi bila verjetno boljša rešitev, ker ne poznam čistočo vode)
10€ 1x filter
10€ 1x opazovano steklo
50€ 1x ex. ventil
100€ 2x obtočna črpalka (1-no verjetno že imaš)
1x kompresor (ki ga že imaš)
100€ 1x dixel regulator z sondami
vse skupaj brez dela 670€, ok naj bo še z malo cevi, ogrodje... 800€.
Voda - voda je namreč daleč najbolj enostavna varianta, ni defrosta, vedno podobni zunanji pogoji.... Seveda če imaš zadostno količino vode dovolj blizu površja in dovolj blizu hiše:) Sicer lahko kmalu več porabi transport vode kot bi spodobna črpalka zrak-voda.
Kompresor če dela je v redu, bistvenih razlik v izoristku ni, ko crkne (kar ne tako hitro) pa ga zamenjaš v uri ali dveh.
l.p. Jože
p.s. Seveda govorimo o zadevi za ogrevanje ne o zadevi za igrat !!

snake napisal/-a:glavca1 napisal/-a:mamvoljo napisal/-a:V mislih imam bolj eksperiment za potešitev lastnega firbca, če pa bi delovalo, bi mogoče uporabil kot dodatno ogrevanje hiše ali bazena da prej začnemo sezono kopanjaali pa oboje
.
Kje pa. za voda voda je to preveč....
od oka rabiš :
400€ - 1x izmenjevalec (razen če bi šel na direkto uparjanje - kar bi bila verjetno boljša rešitev, ker ne poznam čistočo vode)
10€ 1x filter
10€ 1x opazovano steklo
50€ 1x ex. ventil
100€ 2x obtočna črpalka (1-no verjetno že imaš)
1x kompresor (ki ga že imaš)
100€ 1x dixel regulator z sondami
vse skupaj brez dela 670€, ok naj bo še z malo cevi, ogrodje... 800€.
Voda - voda je namreč daleč najbolj enostavna varianta, ni defrosta, vedno podobni zunanji pogoji.... Seveda če imaš zadostno količino vode dovolj blizu površja in dovolj blizu hiše:) Sicer lahko kmalu več porabi transport vode kot bi spodobna črpalka zrak-voda.
Kompresor če dela je v redu, bistvenih razlik v izoristku ni, ko crkne (kar ne tako hitro) pa ga zamenjaš v uri ali dveh.
l.p. Jože
p.s. Seveda govorimo o zadevi za ogrevanje ne o zadevi za igrat !!

mamvoljo napisal/-a:Najprej obema hvala za konstruktivne odgovore, upam, da bo še kakšen.
Dodatno naj povem, da imam poleg hiše vrtino, ki je sedaj pretežno v uporabi za zalivanje vrta in vode je dovolj celo leto. Filtracijo bom tako ali tako uredil z toplotno črpalko ali brez, zato bo voda čista in tudi boljša črpalka od obstoječe je že nekaj časa v planu. Teh stroškov zato ne bom všteval zraven.
Lp

mamvoljo napisal/-a:Snake:
Glavca:
če te prav razumem bi ti dal en izmenjevalec na stran voda iz vrtine/plin na drugi strani pa bi uporabil sistem "Jezernik" ? Kaj je direktno uparjanje?
Kaj moram gledati ko brskam za izmenjevalci na ebayu?

glavca1 napisal/-a:Govorim iz iskušen, ne iz teorijeŠe vedno lahko kupiš vse nove komponente, samo v tem primeru se mi zdi da je ceneje če kupiš cel sitem in ne vem zakaj bi delal samogradnje
Navadno se samograditelji odločajo zaradi finančnega vložka in ne samo zaradi veselja.
Kompresor 15 let stare klime ki je laufala par dni poleti za hlajenje je več kot dober za vsak prvi projekt TČ, sploh glede na veliko možnosti da ga zakuri - ali z tekočo fazo ali z pregretjem.
glavca1 napisal/-a:Ventialor sicer porabi cca 100w pri 100% moči (večina so DC motorji, to je nekje v povpreču 40-50% 40-50w)
glavca1 napisal/-a:Direktno uparjanje je , ko uparjalnik ditrektno potopiš v vodo (pravzaprav je čisto direktono uparjanje ko freon in snov ki jo hladimo skupaj) in ne rabiš črpalke in še enega izmenjevalca. vedno vežeš več cevi vzporedno da ne dušiš sesanja.

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov