Steberni vrtalni stroj
Moderator: -M-
40 prispevkov
• Stran 2 od 3 • 1, 2, 3
Hvala vama za odgovore. Vem da kar rabim za ta denar ne bom dobil, sta mi skristalizirala vizijo
. Zato pa sprašujem katerega naj nabavim od strojev, ki sem ju omenil v svojem začetnem postu? Ali pa če ve kdo za kak bolši stroj za tak denar? Rabljen stroj pa mi nekako ni ravno po godu, čeprav utegne mogoče biti boljši, a verjetno ne toliko boljši ter je verjetno potreben obnove. Glede 1mm odstopanja bom pač uporabljal 0.5mm ožje svedre, če se izkažeda bo to potrebno
Res bi vas prosil, da mi svetujete kateri stroj od dveh ki sem jih omenil izbrati in če ve kdo mogoče za kaj še bol trpežnega, da bo dolga leta lepo služil?
- Kekec10000000
- Pripravnik

Nam, strojnikom, je tvoje povpraševanje smešno... Brez zamere.
Oba stroja, ki ju omenjaš sta približno enake kvalitete, made in China, in ne bo neke razlike med obema, zato tudi ne dobiš konkretnih odgovorov, ker jih (verjetno) nihče od strojnikov na tem forumu ne uporablja predvsem zaradi nezaupanja glede izdelave na kitajskem. Kitajcem je bol važna kvantiteta kot kvaliteta teh izdelkov.
Kot si napisal bi rad vrtal v les, plastiko in barvne kovine, torej ne rabiš neke ogromne moči in tudi obraba bo manjša zaradi manjših sil, ki se pojavljajo pri vrtanju v mehkejše materiale. Tudi sam bi ti svetoval nakup kakega rabljenega in kvalitetnejšega, če pa boš vzel katerega od teh dveh pa boš z nekaj izvrtanimi luknjami dobil občutek kako vrtat in kako nastavit ter kje so hibe stroja in boš to poskusil izničiti. Če ga kupiš ga lahko v končni fazi prodaš in kupiš boljšega.
Oba stroja, ki ju omenjaš sta približno enake kvalitete, made in China, in ne bo neke razlike med obema, zato tudi ne dobiš konkretnih odgovorov, ker jih (verjetno) nihče od strojnikov na tem forumu ne uporablja predvsem zaradi nezaupanja glede izdelave na kitajskem. Kitajcem je bol važna kvantiteta kot kvaliteta teh izdelkov.
Kot si napisal bi rad vrtal v les, plastiko in barvne kovine, torej ne rabiš neke ogromne moči in tudi obraba bo manjša zaradi manjših sil, ki se pojavljajo pri vrtanju v mehkejše materiale. Tudi sam bi ti svetoval nakup kakega rabljenega in kvalitetnejšega, če pa boš vzel katerega od teh dveh pa boš z nekaj izvrtanimi luknjami dobil občutek kako vrtat in kako nastavit ter kje so hibe stroja in boš to poskusil izničiti. Če ga kupiš ga lahko v končni fazi prodaš in kupiš boljšega.
- dakomat
- Strokovnjak

V delavnici imam enega podobnega, mogoče je celo malo močnejši. http://www.interdiskont.si/vsi-izdelki/ ... aspx/i5637 Zanimiva zadeva, vam povem. Ko so mi ga poslali je bilo v škatli zdrobljeno glavno stikalo. Po nekaj deset izvrtanih izvrtinah (z njim vrtam max. fi10) pa je pregorel motor!!
Sicer so mi oboje zamenjali brez vsakršne debate, ti pa to veliko pove o kvaliteti teh strojčkov.
Sicer so mi oboje zamenjali brez vsakršne debate, ti pa to veliko pove o kvaliteti teh strojčkov.
- bpod
- Strokovnjak

Ali se da dobiti za tak denar kaj evropske izdelave? Čeprav tudi kitajci znajo izdelati vrhunsko kvaliteto, kar je odvisno od tega kaj naročnik zahteva. Ampak v tem primeru znamka izdelka ni kitajska, samo narejeno je na kitajskem, a kvalitetno. Torej kako je kaj z vrtalniki evropske izdelave ali vsaj evropskih podjetji, so dosegljivi za tako ceno? Ne bi pa rad preveč raztegoval teme, če ima kdo še kak predlog je zaželjen, vsem pa hvala za odgovore.
- Kekec10000000
- Pripravnik

Ja v interdiskontu prodajajo za kitajce največje sran.. kar ga kitajci znajo izdelati. Tako da se tam električno orodje na daleč izogibam kupovati. V bistvu v interdiskontu, ki ga imam kar v domačem kraju električnega orodja, ki je izdelano na kitajskem ni vredno kupiti, saj res čisto vse crkne že ob začetni uporabi. Imajo pa tam tudi neke avstrijske izdelke, ne piše pa kje so narejeni
Tam se splača kupit le neelektrične zadeve
Zato pa sprašujem o omenjenih dveh strojih, ker se da tudi iz kitajske dobiti dokaj solidno električno orodje, ni vsa roba iz kitajske primerljiva. Torej ali nima nihče doma omenjenega vrtalnika iz Mi Stroj-a, ker ga namreč ne morem osebno iti pogledati, da bi lahko sam primerjal s tistim iz merkurja?
- Kekec10000000
- Pripravnik

Evropske izdelave za ta denar?? Mogoče bi dobil vpenjalno glavo od vrtalnega stroja...
Vedeti moraš, da so takšni stroji ne glede na to kaj piše na njih, vsi narejeni na kitajskem. Uvoznik, ki je v evropo pripeljal en kontejner te robe, je zanjo plačal cca 50€ po kosu.
Ravno danes sem bral neko reportažo iz ene od kitajskih podružnic neke japonske tovarne, kjer imajo delavci celo že 400€ plače.
Lahko si predstavljaš kako morajo varčevati pri materialu, da se jim zadeva še izide.
Vedeti moraš, da so takšni stroji ne glede na to kaj piše na njih, vsi narejeni na kitajskem. Uvoznik, ki je v evropo pripeljal en kontejner te robe, je zanjo plačal cca 50€ po kosu.
Ravno danes sem bral neko reportažo iz ene od kitajskih podružnic neke japonske tovarne, kjer imajo delavci celo že 400€ plače.
Lahko si predstavljaš kako morajo varčevati pri materialu, da se jim zadeva še izide.
- bpod
- Strokovnjak

Proxxon recimo izdeluje svoje električno orodje v Nemčiji in Luxembourgu. Imam že dsh dekopirno žago od njih in ročni vrtalnik ter lahko samo pohvalim za denar kot ju prodajajo
Mogoče pa se bom odločil kupiti tudi steberni vrtalnik kar od proxxona, za tak denar kot ga omenjam
Tako da se da dobiti kvaliteto evropske izdelave, stvar je samo v tem, da moraš pač kupiti manjši stroj. Če pa gremo gledat ceno za njihovi stružnici je cena cenejše 1000€ in tiste boljše celih 3000€. Tako da je cena odvisna tudi od tega za katero orodje se gre. Sam osebno ne potrebujem nekega ogromnega stebernega vrtalnika, bolj pomembno mi je da je vzdržljiv in natančen. Ampak v bistvu potrebujem trenutno vrtalnik s katerim lahko izvrtam tudi večje luknje, zato pa tudi sprašujem o omenjenih vrtalnikih, glede kvalitete in vzdržljivosti, čeprav je proxxonov verjetno mnogo bolj natančen za manjša opravila. Pač nočem kupiti stroja, ki ne bi služil vsaj 10 let brez popravila to je vse, kar se pa preciznosti tiče pa velik in poceni stroj še nikoli ni bil ne vem kako natančen 
Zadnjič spremenil Kekec10000000, dne 12.2.2012 18:35, skupaj popravljeno 1 krat.
- Kekec10000000
- Pripravnik

Lahko potrdim bpod-ovo trditev iz lastnih izkušenj. V merkurju sem kupil namizni vrtalni stroj in čez manj kot mesec dni, videl popolnoma enakega v interdiskontu. Morda je bila le v ceni malo razlika in pa seveda z drugimi nalepkami.
Tako, da kadar se odločaš me kitajci ne moreš kaj dosti zgrešiti.
Morda se osredotočiš bolj na vreteno, kot na sam poves mize. Kajti če boš delal serije, lahko mizo na določeni točki tudi podpreš.
Pri tebi je za bolj profesionalno izvedbo lahko tudi težava v pogoju, da je stroj 1F napetosti 250V, kar je pri boljših profi strojih že redkost.
Morda se osredotočiš bolj na vreteno, kot na sam poves mize. Kajti če boš delal serije, lahko mizo na določeni točki tudi podpreš.
Pri tebi je za bolj profesionalno izvedbo lahko tudi težava v pogoju, da je stroj 1F napetosti 250V, kar je pri boljših profi strojih že redkost.
mlinar
- novi mlinar
- Pripravnik

Lahko potrdim bpod-ovo trditev iz lastnih izkušenj. V merkurju sem kupil namizni vrtalni stroj in čez manj kot mesec dni, videl popolnoma enakega v interdiskontu. Morda je bila le v ceni malo razlika in pa seveda z drugimi nalepkami.
mlinar
- novi mlinar
- Pripravnik

Torej si lastnik vrtalnika iz merkurja. Glede preciznosti mi je zdaj že jasno kako in kaj, kako pa je kaj s pregrevanjem motorja? Ali zdrži eno uro vrtanja lukenj skupaj? Bistveno je torej da se motor ne pregreva in da bo zdržal vsaj 10 let uporabe brez da bi pregorel, ob normalni uporabi. Imam pa še eno tehnično vprašanje. Se bi dalo dati izdelati kvalitetno vreteno kakemu orodjarju, da bi se pridobilo na preciznosti ter koliko bi se s tem sploh dalo pridobiti na preciznosti in koliko bi mogel za to odšteti?
- Kekec10000000
- Pripravnik

Ok, če greš v take vode ni problem. Jaz bi na tvojem mestu naredil sledeče:
(Če si relativno zadovoljen s tem, da kupiš kitajsko potem ga nabavi.)
- Ojačaj konstrukcijo (če imaš izkušnje z varjenjem SL + konstrukcijsko jeklo) tako da dovariš kakšno ploščato j. ali pa kvadratno cev. Jaz bi raje z vijaki.
- Če boš delal s ploščatim jeklom naredi tako, da bo obremenjen po močnejši osi (mislim za upogib)
- Premeri vreteno, jermenice ... skratka vse kar je bistveno da se vrtalni stroj tako kliče in naredi risbe ali pa dobre skice in jih skotiraj.
- Preglej kataloge ležajev (SKF...) za dimenzije
- Daj izkušenemu strugarju naj ti lukjo na jermenici postruži na mero primernega ležaja.
- Naj ti izdela kakovostno vreteno.
Mislim, da bo ozobljenje vretena problem, zato ti svetujem, da naj strugar geometrijsko popravi (vpni na sružnico pa boš videl koliko opleta), potem pa ga uležajiš s drugim ležajem.
- Ojačaj konstrukcijo (če imaš izkušnje z varjenjem SL + konstrukcijsko jeklo) tako da dovariš kakšno ploščato j. ali pa kvadratno cev. Jaz bi raje z vijaki.
- Če boš delal s ploščatim jeklom naredi tako, da bo obremenjen po močnejši osi (mislim za upogib)
- Premeri vreteno, jermenice ... skratka vse kar je bistveno da se vrtalni stroj tako kliče in naredi risbe ali pa dobre skice in jih skotiraj.
- Daj izkušenemu strugarju naj ti lukjo na jermenici postruži na mero primernega ležaja.
Mislim, da bo ozobljenje vretena problem, zato ti svetujem, da naj strugar geometrijsko popravi (vpni na sružnico pa boš videl koliko opleta), potem pa ga uležajiš s drugim ležajem.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
- uros99
- Strokovnjak

uros99 napisal/-a:Ok, če greš v take vode ni problem. Jaz bi na tvojem mestu naredil sledeče:
Naj ti povem ,da natančna izvrtina ni odvisna samo od vrtalnega stroja ampak tudi od brušenja svedra.
Svedra ni težko nabrusit, da reže , da bo rezal točno je pa zelo velik problem , sploh če brusiš na roko.
Lahko imaš nevem kak vrtalnik pa slabo zbrušen sveder potem pa pojdi vrtat luknjo fi 20 in jo zmeri pa boš videl , da je dosti večja od svedra pa tu nebo nič kriva pinola ali opletanje glave. javascript:emoticon(':wink:')
- Silvob
- Strokovnjak

Ok hvala za nasvet; privzel pa sem, da če g. želi imet vrtalni stroj za 5 dek zenfa da ima potem tudi svedre ki imajo za 5 dek zenfa, ne pa da bo delal stroj, ki bo lahko naftno izvrtino delal, svedre pa iz Hoferja 
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
- uros99
- Strokovnjak

Hvala vsem za nasvete. Verjetno bom šel kar z enim od omenjenih kitajskih vrtalnikov in za začetek, če se izkaže za potrebno pač uporabljal 0.5mm ožje svedre. Ali je po vašem mnenju to vsaj zasilna rešitev v prid večji natančnosti premera izvrtin? Naj povem da sem brez službe, ker je na koroškem pač kriza s službami, je na cesti oz. na socialni pomoči najmanj 10% ljudi če ne več, tako da trenutno za kak boljši stroj nimam €, a moj navdih ne počiva, saj lahko še vedno v bodoče nabavim kak dosti boljši stroj. Še enkrat hvala vsem za vaše potrpežljivo sodelovanje
Drugače pa tako malo za šalo, če ima človek zastonj dostop do nafte in drugih naravnih surovin verjetno ni težav z orodjem, zaplete se pa ko človek nima lastnega dostopa do naravnih surovin
Pred sto leti je bilo ljudi na Zemlji 1,000,000,000 danes smo že skoraj na 10,000,000,000, tako da prost enakomeren dostop do naravnih surovin postaja vedno večja težava za večino ljudi. Še vedno pa je vakuumska tehnika the way to go, če hočemo razviti kar koli zares inovativnega, kot misel za navdih 
- Kekec10000000
- Pripravnik

Ej kekec...
Preveč se sekiraš za en vrtalni stroj. Svojo energijo vloži v projekt, ki ga misliš izpeljati. Kupi stroj in boš videl kaj se da narediti. Za en milimeter verjetno res ne opleta... Če pa voš rabil kako izvrtino zelo natančno pa še vedno lahko neseš v kako delavnico in ti nihče nebo veliko računal za eno luknjo, če sploh bo kaj računal... Pa veselo na delo.
Ko boš kupil stroj malo napiši kako se obnese...
- dakomat
- Strokovnjak

40 prispevkov
• Stran 2 od 3 • 1, 2, 3
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov