STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samozaposlitev-subvencija

Samozaposlitev-subvencija

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Samozaposlitev-subvencija

OdgovorNapisal/-a tehnik » 3.6.2010 20:06

Mogoče kdo ve ali spremlja subvencioniranje samozaposlitve v letošnjem letu ? So že porabili vsa sredstva?
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Samozaposlitev-subvencija

OdgovorNapisal/-a zakl » 3.6.2010 20:18

tehnik napisal/-a:Mogoče kdo ve ali spremlja subvencioniranje samozaposlitve v letošnjem letu ? So že porabili vsa sredstva?

danes, iz prve roke...

Samo na gorenjski enoti na subvencijo čaka 650 oseb, med njimi tudi jaz, vendar verjetno zadnji v vrsti.

Namenjenih je 4500€ na osebo, vendar se njihov budget hitro prazni. Je se povedala, da kar je trenutnih prosilcev, bodo verjetno se vsi dobili, kar je pa novih, pa bodo morali počakati na naslednje leto, oz se samozaposliti brez podpore.

Tako, da za letos praktično ni več smiselno računati na to finančno pomoč. Bojda je v dani situaciji bolj smiselno kar odpreti sp in spremlati na OZS kaksne razpise sa subvencioniranje.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 3.6.2010 21:19

Super zakl. Kot bi vedel kdaj postaviti to vprašanje. Bo treba še eno leto počakat. Na Gorenjskem vse firme s področja strojništva crkujejo ali životarijo in čakajo na denar z neba. Bo treba kar na svoje pa začet migat.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zakl » 3.6.2010 21:43

tehnik napisal/-a:Super zakl. Kot bi vedel kdaj postaviti to vprašanje. Bo treba še eno leto počakat. Na Gorenjskem vse firme s področja strojništva crkujejo ali životarijo in čakajo na denar z neba. Bo treba kar na svoje pa začet migat.

kaj bi pa delal? jaz imam mnogo idej, samo realizacija le teh je bolj težavna. Če bi pa imel stotaka tisočev na lagerju bi pa morda le zaživelo.

Ko opazujem podjetja in posameznike vedno bolj ugotavlajm, da v dani situaciji, je največ denarja v storitvi, ki jo narediš direktno stranki. V proizvodnji, razvoju... kot nov posameznik nimaš niti malo šans. Trg je poln vsega, zato se tudi cene nenormalno zbijajo. Mogoče je kaka šansa še v razvoju opreme za reciklažo.
najbolj me vznemiri pa dejstvo, da nam je keramičar s končano gimnazijo računal 60 eur na m2 položenega, seveda brez materiala (z izgovorom da je delal z zelo dragim materialom)

tako, da imam občutek, da bom nekoč izstopil iz strojniških voda (pa ne mislit da bom šel med keramičarje)
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sop » 4.6.2010 7:05

Ravno včeraj mi je sodelavec omenil, da je njegov kolega, ki je dal vlogo za pridobitev subvencije za samozaposlitev dobil negativen odgovor in sicer z naslednjo utemelitvijo, "da nima lastnih finančnih sredstev in mu zato subvencija ne pripada"!
Zakaj pa potem sploh so subvencije? ....butalska država!
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Technician » 4.6.2010 7:40

Pri takšnih subvencijah je dobro vedeti, da se s prejemom denarja obvežeš, da boš dejavnost opravljal določeno obdobje. Včasih je bila menda 5 letna obveznost, sicer vračaš z obrestmi. To pomeni, da moraš imeti zelo dobro premišljene stvari, da ti nekje vmes posla ne zmanjka, ker si potem 2x "tepen". Nimaš prihodkov, pa še vračaš subvencijo z obrestmi.

Sop, takšno določilo ni čisto brezvezno. S tem, ko se izkažeš s svojimi sredstvi daš neko minimalno garancijo, da si "poslovno oz. pridobitno" sposoben. Če tega določila nebi bilo, bi vsak, ki bi za to reč zvedel tekel po subvencijo, jo pokuril in nato zaprl dejavnost. Vrniti nebi mogel, ker nič nima in spet bi ga država živela s podporo brezposelnim. Mislim, da je kar prav tako.
Technician
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sop » 4.6.2010 11:38

S tem, ko se izkažeš s svojimi sredstvi daš neko minimalno garancijo, da si "poslovno oz. pridobitno" sposoben.

Ta garancija je res minimalna, sploh če pogledamo na kakšen način se preverja finančno stanje prosilca in sicer samo na osnovi nekega obrazca z vprašanjem če ima lastna finančna sredstva.
In še retorično vprašanje: Koliko tistih, ki ima možnost zaprositi za subvencijo pa sploh ima lastna finančna sredstva?
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Technician » 4.6.2010 20:27

Če se resno lotiš nekega posla preko s.p.-ja je že skoraj nujno, da imaš nekaj pod palcem. Tudi tistih 4500€ ni kakšna velika vsota in je mišljeno bolj kot vspodbuda mladim ljudem, da gredo na svoje.
Technician
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keops » 4.6.2010 21:17

Samozaposlitev je vlada na veliko ponujala npr. ob stečaju Mure in podobno.
Lastni kapital???
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zakl » 4.6.2010 21:19

4500€ je misljeno kot nadomestilo za vse dajatve za dobo 24 mesecev, in ne kot za osnovni oz začetni kapital.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

Samozaposlitev

OdgovorNapisal/-a foto » 30.8.2010 15:23

Jaz sem bila v soboto na svetovalnem intervjujo na izobraževalnem centru Prah. Do mene so se obnašali zelo nekorektno in nestrokovno. Imela sem jasno zastavljeno poslovno idejo. Od sedanjega najmenika bi prevzela digitalnifoto studijo. Studijo dobro stoji im ima dovolj prometa, dosedanji najemnik pa se seli v Celje zaradi povečanega obsega dela. Ker vedno bolj prodira v trg digitalne fotografije mu je dosedanji prostor premajhen. Težili so mi, da nimam lastnih sredstev. Od kje pa mi bodo, če sem brezposelna? Ne vem zakaj ponujejo sredstva za brezposelne, ko dobro vedo, da ti nimajo lastnih sredstev.
Je imel že kdo podobno izkušnjo?
foto
Novinec
Novinec

Re: Samozaposlitev

OdgovorNapisal/-a Technician » 30.8.2010 15:43

foto napisal/-a:Jaz sem bila v soboto na svetovalnem intervjujo na izobraževalnem centru Prah. Do mene so se obnašali zelo nekorektno in nestrokovno. Imela sem jasno zastavljeno poslovno idejo. Od sedanjega najmenika bi prevzela digitalnifoto studijo. Studijo dobro stoji im ima dovolj prometa, dosedanji najemnik pa se seli v Celje zaradi povečanega obsega dela. Ker vedno bolj prodira v trg digitalne fotografije mu je dosedanji prostor premajhen. Težili so mi, da nimam lastnih sredstev. Od kje pa mi bodo, če sem brezposelna? Ne vem zakaj ponujejo sredstva za brezposelne, ko dobro vedo, da ti nimajo lastnih sredstev.
Je imel že kdo podobno izkušnjo?

Mogoče so ti med vrsticami hoteli povedati, da nimaš lastnih sredstev (=modra kuverta) in, da brez lastnih sredstev pač ne moreš uspeti... :wink:
Technician
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 30.8.2010 18:57

zakl napisal/-a:4500€ je misljeno kot nadomestilo za vse dajatve za dobo 24 mesecev, in ne kot za osnovni oz začetni kapital.

Tako je pa tut če bi dobil teh 4500 eur bi ti jih prej kot v enem letu pobrali nazaj z raznimi davki,akontacijami dohodnin in ostalim brezveznim sranjem s katerim polnijo blagajno ki je stalno prazna.Filamo jo pa samo tisti ki ustvarjamo dodano vrednost.želim pa vsem veliko uspeha pa lp.
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tehnik » 9.3.2012 8:35

Da malce obnovim zadevo. Ima kdo kakšne informacije ali se bo program samozaposlovanja letos sploh nadaljeval ali so zaključili s tem projektom, ki je vendarle financiran iz Brusla in ne iz proračuna ( samo 10% ).
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 9.3.2012 19:40

Tehnik, nikar ne čakaj na to, da ti bo kdo kaj subvencioniral, ker boš sicer prej v penziji kot boš šel na svoje.

Pa še malo poučnega branja v kakšni državi živimo:

http://www.finance.si/343359/Rado-Pezdi ... c=pj090312

Fant je iz pravega testa!
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost