Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...
Moderator: -M-
Napisal/-a sgjura » 24.3.2012 4:24
Problem je sledeči na raspolago imam en dovod in en povrat olja katera se med seboj lahko zamenjata montiral bi pa dva cilindra št.1 in št.2.Cilinder št.1 mora začeti odpirati prvi nato pa odpira št.2 vendar ni pogoj, da prvi odpre do konca in potem šele drugi.Pri zapiranju pa je zadeva obratna začne zapirati št.2 nato pa št.1. Razmišljal sem, da bi v prvem primeru dovod na št.1 bil direkten na paralelnem dovodu za št.2 pa vmes protipovratni dušilni element.Odvod iz št.1 prek protipovratnega dušilnega elementa. Odvod iz št.2 pa direkten paralelni z odvodom iz št.1.Skica pove več kot opis

-
sgjura
- Strokovnjak

-
Napisal/-a Krpan » 24.3.2012 6:50
Bistven podatek je kakšna sila deuje na bat od posameznega cilindra. Z priloženo skico omejuješ samo pretok (hitrost) ne pa tudi tlaka (sile).
Z znanjem raste dvom!
-
Krpan
- Strokovnjak

-
Napisal/-a sgjura » 25.3.2012 1:35
Silo ne vem ni pa enaka. pomembno mi je, da vsaj malo zakasni drugi cilinder, kar bi skušal z pretoki nastaviti to bi mi bila ena od cenejsih opcij.
LP.
-
sgjura
- Strokovnjak

-
Napisal/-a Žerjavar » 25.3.2012 5:39
Kot si skiciral, deluje po principu:
- Ob približno enaki sili začneta oba cilindra istočasno premikati. Tisti z dušenjem se bo premikal počasneje (manjša hitrost).
- Ob znatni razliki v sili bo hitrost dušenega cilindra precej drugačna, kot pri enaki sili. Če se sila spreminja boš imel nekaj težav ustrezno nastaviti jakost dušenja.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
-
Žerjavar
- Strokovnjak

-
Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 68 gostov