Stroj je FADAL 4020. Kaj to kak sem zadovoljen, hočeš moje mnenje, al kaj krmilnik omogoča?
Men se zdi sam krmilnik še kar OK. Sem se učil na tem krmilniku. Na tem stroju sem spoznaval programiranje in rezkarijo na splošno. Kar se krmilnika tiče, je ta dilema s parametri še vedno problem, še vedno ne vem če se da programirat s temi pogojnimi stavki, al ne...
Kar se pa stroja tiče, ma slabo izveden sistem pogona glavnega vretena. Tam vsake tolk cajta nekaj crkne... Smo že
menjavali ležaje vretena, to je blo pred dobre pol leta.
Glih ta teden sem menjaval ležaje na natezalcu za drugo prestavo, ker so se pregreli in je stalilo jermen in ga napacalo po jermenicah in valju natezalca. To sem menjaval pred tem že ene dve leti nazaj.
Potem so se včasih konstantno trgali jermeni, nonstop je blo tudi problematično hlajenje skozi vreteno, ker ni tesnilo... Sicer sem na netu zasledil možnost predelave
dela tega sklopa, ampak nisem pa ziher, kako bi se kaj to potem v praksi obneslo...
Kar se točnosti tiče, je glede na to, da je star, še kar OK, se da npr. helikalno rezkat v območju H7 tolerance.
To so v grobem moje izkušnje... Če ti je dolgcajt in bi rad veliko šraufal, ne morš zgrešit, haha!