STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 6.2.2012 7:33

snake napisal/-a:
glavca1 napisal/-a:
Ne gre, ker 220 v strani vse, od kompresorja do venilatorja..... prvo pri inverterjih je takoj za vhodom gretz.... vse ostalo je naprej enosmern, najpre 350 za močnostno, potem naprej na 18,, 15, 12 in 5v...

Odklopiš kompresor in dobiš dovolj dobro oceno (če to vezje/logika ne kontrolira-ali je komp. vklopljen...)!

350V je potrebno pogledati z osciloskopom in ugotoviti kolikšna je prava vrednost. Instrumenti vedno ne pokažejo dovolj "prave" vrednosti, ker niso narejeni za merjenje vseh oblik (zaradi tega včasih precej "lažejo").

Še malo teorije:
Maksimalna vrednost izmeničmne nap je 220V*1,4=cca 310V.
Ne poznam pa točno kako/kaj delajo, lahko sicer malo "Step-Up"-irajo napetost...(Mogoče je kdo to pogledal?).

- Če imaš spodoben štrom je 240*koren2 = 245 V :)
- če odklopiš kompresor imaš CT error, Compresor startup errror ali pa Copmpresor rotation error - z drugim besedam, ne pali :) mer moraš tako, da prekiniš napajalno in vmes vtakneš ampermeter. osciloskopa ne rabiš, ker je napajanje precej dobro zglajeno. Tako dobro da ti našvasa cvikarce, če pri po 10s
odklopljeni elektroniki stakneš + in - skupaj.

-max poraba je cca 100W, to je pri polni moči. Zagonskih tokov ni, ker so DC motorji, večk kot 100w pa ne požre iz razloga, ker sam sebi meri tok :) V motorju
je kompletno krmilje (driver dc motorja in 3x hal senzorji za spremljmanje vrtljajev). Zunanji so 350v napajanje, 15V napajanje, GND, povratek z hal senzorjev, in še krmilje PWM

Slika

- poraba je sicer od 0% do 100% odvisno od zunanjih parametrov. Pri recimo majhnem odjemu (zunaja recimo 13C, ogreto stanovanje) se komaj kaj vrti...
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

Swep

OdgovorNapisal/-a dedek » 25.4.2012 7:07

imam tč 7kw moči uparjalnik ima volumen 2.1 litra, r407c -sem v dilemi ali naj kupim swep b25-30 ali b25-40
prosim za pomoč
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Swep

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 25.4.2012 8:57

dedek napisal/-a:imam tč 7kw moči uparjalnik ima volumen 2.1 litra, r407c -sem v dilemi ali naj kupim swep b25-30 ali b25-40
prosim za pomoč

kakšne so cene ? Izmenjevalec kupi čim večji in vzemi 42 barskega. Prej ali slej boš verjetno pristal na R410, naj ti ne bo žal denarja ....

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 25.4.2012 12:59

IZMENJEVALNIK B 25T-30/1P-SC-M SWEP 274 e brez ddv
IZMENJEVALNIK B 25T-40/1P-SC-M SWEP 326 "
ne vem koliko pritiska zdrzita"m"je verjetno dosti za r410 vendar ga ne bom še dolgo uporabil ker mi nova tč deluje v kleti-razpon temp. od minim.10 st do max. 19st.c.-dosegam brez problema temp. dviznega voda cca57st.c. pri zunanji temp. cca-18st.c.Ali na j za 7kw vzamem 30 ali 40plošč
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 26.4.2012 6:30

http://www.swep.net/?tpl=productsheets& ... Pressure=M

če maš denar vedno kupi večjega :)
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

Toplotne črpalke - inverter

OdgovorNapisal/-a zdravje » 3.5.2012 22:17

sassapo napisal/-a:Pri inverterskem sistemu delovanja ne potrebuješ nikakršnega zalogovnika, v tvojem sistemu bi celo padel izkoristek.
Napravi in boš zelo zadovoljen, zadeva 100% deluje

Ja, mi imamo inštalirano toplotno črpalko zrak voda Zubadan 8kW brez zalogovnika in pozimi dela ves čas - večinoma na minimumu. Le v prehodnih obdobjih se občasno izklopi. Inverterske toplotne črpalke so v osnovi zasnovane, da delujejo brez zalogovnikov, saj prilagajajo moč delovanja glede na potrebe. Na zalogovniku so le še dodatne izgube. Aja, še to: prihranek pri ogrevanju je 50% glede na prejšnjo zimo.
zdravje
Novinec
Novinec

Dogradnja toplotne črpalke

OdgovorNapisal/-a johanj » 9.5.2012 20:35

Zanimam se za nakup toplotne črpalke zrak voda.
Ponudbe z montažo se vrtijo okrog 8000 eurov, kar se mi zdi preveč glede na to da gre v bistvu za malo večjo klimo.
Kaj menite o nakupu zunanje enote+elektronika ostalo pa v obliki samogradnje?
johanj
Novinec
Novinec

Re: Dogradnja toplotne črpalke

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 10.5.2012 6:10

johanj napisal/-a:Zanimam se za nakup toplotne črpalke zrak voda.
Ponudbe z montažo se vrtijo okrog 8000 eurov, kar se mi zdi preveč glede na to da gre v bistvu za malo večjo klimo.

Kar nekaj tega izvedenega..... :)

Po izkušnjah je najbolj zanesljiva varianta nove zunanje inverterske enote in ploščatega izmenjevalca ter originalne regulacije. Praktično za pol cene enaka
zadeva....

Seveda se da še ceneje, če se uporabi malo bol "primitivno regulacijo" :)

Prvo treba vedeti kaj točno pričakuješ...

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 13.5.2012 7:25

koliko m2 boš ogreval-koliko močno tč rabiš to je prvo kar moraš vedeti-jaz in tudi drugi iz foruma smo jih sestavili-preberi vse okoli gradnje tč pa ti bo jasno-ni pa še zdaleč enostavno
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 13.5.2012 8:13

glavca1 napisal/-a:- Če imaš spodoben štrom je 240*koren2 = 245 V :)

???
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a johanj » 13.5.2012 18:58

dedek napisal/-a:
koliko m2 boš ogreval-koliko močno tč rabiš to je prvo kar moraš vedeti-jaz in tudi drugi iz foruma smo jih sestavili-preberi vse okoli gradnje tč pa ti bo jasno-ni pa še zdaleč enostavno

Mi lahko svetujete od katerega proizvajalca bi bilo smiselno nabavit zunanjo enoto in elektroniko glede optimalne cene in zanesljivosti. Sam imam v mislih MITSUBISHI ZUBADAN inverter 11KW, priklop izmenjevalca na obstoječ na srečo predimenzioniran radijatorski sistem, potreb 40-55 stopinj dvižnega voda, potreba po toplotni moči 8kW pri zunaji temperaturi -10 stopinj.
Ali zunanja enota že vsebuje kakšno regulacijo, naprimer odmrzovanje, regulacijo inverterja glede na potrebo toplote. Kaj dejansko regulira dodatna elektronika?
johanj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a sassapo » 13.5.2012 19:17

Prvo takšno predelavo sem napravil L.97
Če nimaš dveh levih rok in si pripravljen sam kaj postorit, se omenjena cena z lahkoto najmanj prepolovi.
Ps. pa izkoristek ne bo nič slabši :wink:
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 12.6.2012 8:01

menjal sem tč pri bojlerju in temperatura plina na povratku -merjeno na izhodu bojlerja je 20.5st ,temp. vode v bojlerju pa 41.6-ali je plin preveč podhlajen(prevelik kond. prejšnja tč je bila cca3/4kw močnejša-plin po navodilih prej 1kg sedaj 0.73kg -kond. je isti?

kolikšna je temp. kondenzacije če ima ogrevna voda 40st.c
Zadnjič spremenil dedek, dne 13.6.2012 21:41, skupaj popravljeno 1 krat.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 13.6.2012 9:23

Vse invwrterske zunanje imajo vse kar rabijo za delovanje zunaj, problem nastane pri nabavi "driverja" ki vozi zunanjo enoto (preklop med gretjem in hlajenjem ter potrebno moč delovanja).

Komunikacija je sicer modulirana digitalna visokonapetostna, tako da verjetno brez že narejenga krmilja ne bo šlo.

Izmenjevalec te stane cca 350€ .

Driver od 150 - 600€ (odvisno od proizvajalca zunanje enote), če seveda sloh obstaja ( komunikacije so od enote in proizvajalca različne).

In končno, vremenska regulacija ... Tukaj pridobiš in izgubiš največ.... Cena .... od 150 da ti samo lovi temperaturo, cca 700 € srednja varanta siemesa pa v neskončnot z raznimi Web serverji....

l.p. Jože

johanj napisal/-a:
dedek napisal/-a:

Mi lahko svetujete od katerega proizvajalca bi bilo smiselno nabavit zunanjo enoto in elektroniko glede optimalne cene in zanesljivosti. Sam imam v mislih MITSUBISHI ZUBADAN inverter 11KW, priklop izmenjevalca na obstoječ na srečo predimenzioniran radijatorski sistem, potreb 40-55 stopinj dvižnega voda, potreba po toplotni moči 8kW pri zunaji temperaturi -10 stopinj.
Ali zunanja enota že vsebuje kakšno regulacijo, naprimer odmrzovanje, regulacijo inverterja glede na potrebo toplote. Kaj dejansko regulira dodatna elektronika?
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 14.6.2012 8:48

kupil in montiral sem swep izm. in nisem mogel verjeti -ima bistveno boljši izkoristek kot moj doma narejen-pa še izdelava doma narejenega brez dela pride zdaj drazje kot kupljen .
Nisem šel v rizik -sem raje vzel swep-a
kot kaze bom imel dovolj močno tč7KW in mi verjetno sploh ne bo treba vklopiti pri hujšem mrazu drugo stopnjo-počasi pa bo .......
še nekaj, pri meni je praksa pokazala da ne drzi trditev -čim večji kond.-če je prevelik glede na uparjalnik ali moč kompresorja so tezave v delovanju ,ravno tako če je premajhen-so še hujše tezave -če bi bilo tako bi bilo zelo enostavno pa ni(pri tč je še cel kup zadev ki vplivajo na pravilno delovanje in so nujne),zanimivo da skoraj noben samograditelj ne omenja tezav -vse vsem deluje-jaz sem naletel na tezave in spoznal kako trd oreh je gradnja in pravilno delovanje tč-teorija je premalo v praksi se pokaze da se hudič skriva v drobnih detajlih.......
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov