STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zavarovanje inženirske odgovornosti

Zavarovanje inženirske odgovornosti

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a tehnik » 21.5.2012 8:55

Imate kakšne izkušnje glede pridobivanja zavarovanj odgovornosti iz dejavnosti / inženirske odgovornosti ? Katere zavarovalnice sploh ponujajo tovrstno zavarovanje ?
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cis » 21.5.2012 8:58

Jaz sem nekoč zavaroval razne projekte.
Takrat sem imel dve možnosti: zavarovati posamezen projekt ali, da je firma do določene vrednosti na odgovornost zavarovana.
Predlagam, da se dobiš z zavarovalnim agentom, da ti svetuje.
Zadeva ni tako preprosta.
cis
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MisoSVR » 21.5.2012 11:35

Zdravo

Mi (oz. jaz) imamo zavarovanje projektantske in civilne odgovornosti. Koliko je cena in kakšen je obseg je odvisno od višine prihodkov in količine projektov ter vrednosti le teh. Mislim (prosim če temu ni tako da me popravite) da je od leta 2008 obvezno za projektantska podjetja. Ampak dokler ni tožnika ni dolžnika. Mislim pa da pri nas zavarujejo Triglav, ZM in Slovenica. Za te sem siguren za ostale pa ne vem. Če te še kaj zanima vprašaj, kolikor bom vedel ti bom odgovoril.
Ostale podrobnosti pa je najbolje da urediš z zavarovalnim agentom.

L.P.
MisoSVR
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Torn » 21.5.2012 19:01

Zdravo!

Odgovor na tvoje vprašanje je precej kompliciran, toda kot so omenili že predhodniki se marsikaj da urediti. Za nekatere dejavnosti je zavarovanje odgovornosti obvezno (recimo zaključna dela v gradbeništvu), za druge pa priporočljivo.

Samo za primer: vodoinštalater, ki zavaruje svojo odgovornost za 50.000 € plača na leto približno 450 € (z 10 % odbitno franšizo - ne manj kot 250 €).

Je pa za konkreten primer težko reči, saj bi potreboval več podatkov.

Če misliš, da bi ti lahko pomagal, se oglasi na ZS.

Lp, T
Torn
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 21.5.2012 19:14

Hvala za odgovore. Kot ste napisali res samo tri zavarovalnice zavarujejo inženirsko odgovornost, pa še to ni enostavno. Jaz potrebujem kar velik znesek na polici, ker to zahtevajo tuji partnerji. Baje pa se da zavarovati tudi v državi poslovnih partnerjev. Bomo še tam povprašali.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Edo114 » 22.5.2012 13:15

tehnik napisal/-a:Hvala za odgovore. Kot ste napisali res samo tri zavarovalnice zavarujejo inženirsko odgovornost, pa še to ni enostavno. Jaz potrebujem kar velik znesek na polici, ker to zahtevajo tuji partnerji. Baje pa se da zavarovati tudi v državi poslovnih partnerjev. Bomo še tam povprašali.

Evo tu: http://www.arag.si/

Kolikor vem "pokrivajo vse" ... so največji, ne vem pa če so najboljši ?
Lp,
Klin se s klinom izbija ! (stara ljudska modrost)
Edo114
Novinec
Novinec

Re: Zavarovanje inženirske odgovornosti

OdgovorNapisal/-a dano » 11.11.2024 15:50

Pozdravljeni

Da osvežimo temo na aktualne razmere oz. bolj opozorilo za vse, ki imate sklenjeno zavarovanje pri zavarovalnici Triglav. Morda imajo tudi druge zavarovalnice take splošne pogoje, tega ne vem.

Namreč: Zavarovalnica Triglav nudi kritje le še 5 let po prekinitvi zavarovanja!!! in ne tako dolgo kot inženir odgovarja-to je za čas življenjske dobe objekta. Torej, če se menja zavarovalnico ali gre v pokoj in posledično pri njih prekine zavarovanje, ne krijejo škode nastale po preteku 5 let oz. zahtevke prejete po preteku 5 let. Nedopustno, glede na to, da zakonodaja od inženirjev zahteva odgovornost za čas življenjske dobe objekta, zavarovalnica pa 5 let po prekinitvi zavarovanja več ne krije škode.

Si predstavljate nekega starejšega inženirja v pokoju, ko bo npr. po 10 letih nastala neka škoda in zavarovalnica škode ne bo krila, ker je preteklo več kot 5 let od poteka zavarovanje (normalno da je inženir prekinil zavarovanje ker je šel v pokoj), le-ta pa bo odgovarjal, ker mora odgovarjati za obdobje življenjske dobe objekta. Kako bo kril škodo?

Tudi ostali, ki morajo obvezno imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti -gradbeniki, arhitekti, geodeti, elektroinženirji....so na istem.

Mislim, da je tu hudo kršena zakonodaja.
dano
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.11.2024 16:50

dano napisal/-a: nudi kritje le še 5 let po prekinitvi zavarovanja!!! in ne tako dolgo kot inženir odgovarja-to je za čas življenjske dobe objekta.

Le razmišljanje. Pregledati, katera kazniva dejanja nimajo zastaranja. Verjamem, da inženirsko pošteno delo ni zraven. Po politični liniji sprožiti proces spremembe zakona, ki določa doživljensko odgovornost inženirja (je isto kot brez zastaranja). Mislim, da določilo splošnih pogojev zavarovanja, nima zveze z določili zakonov, razen če zavarovalnicam nekaj določa v korist zavarovancem.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 11.11.2024 16:51

Torej? Kaj nam je storiti? Kje je zbornica, da se postavi za ceh? Je bolj ni, kot pa je. Se bomo sami organizirali?

Jaz sem par let nazaj iskal zavarovanje odgovornosti za področje strojegradnje kot inženirski biro. Nimam svoje proizvodnje in izdelkov, sem pa pri kup stvareh bil kjučni pri razvoju in sem še vedno. Pa me v zavarovalnicah pri nas samo čudno gledajo, kaj iščem.

Nekako je vse naštimano za obrtnike, npr. razume se kako lahko vodovodar zamuti pri inštalacijah in je posledično poplavljen objekt. Do tu jim glave še nesejo, potem se jim pa zakomplicira. Verjetno je vse skupaj malo posledica da smo eno malo selo in posledično imamo ekonomijo nekega malo večjega mesta, kjer so obrtniki, vzdrževalci, štacunarji in malo kmetov naokrog. Potem pa takšnih storitev nihče ne rabi, pa se tudi ne razvijajo za potrebe trga.

Da se najti te stvari pri Avstrijcih, ampak so posledično tudi premije višje. Če ve pa kdo kaj več, se pa priporočam za kakšno izkušnjo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 12.11.2024 10:19

Pred 20-25 leti bi morali delati za eno Avstrijsko firmo, ki je zahtevala zavarovanje odgovornosti za napake. Projekt je padel v vodo, ker SLO zav. tega niso nudile, vsaj ne tako visoke odgovornosti, Avstrijska pa tega ni nudila za SLO podjetje.
Kasneje sem še malo tipal okrog, se je izkazalo, da so zav. vsote precej nizke in cene zavarovanj višje kot primerljivo v tujini. Težava pri tujih zavarovalnicah pa je, da tega ne nudijo za SLO firme, ali pa te napotijo na njihovo SLO izpostavo, kjer si pa spet na istem, kar sem pisal zgoraj.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.11.2024 10:34

Delujte v smeri za spremembe zakona o inženirski odgovornosti. Ne pristanite v osebno odgovornost upokojenca, razen če je posredi kaznivo dejanje (namerno ali velika malomarnost). Za projektantsko podjetje pa odgovornost podjetja in zaposlenih v enakem času kot je za izvajalce fizičnih del (max 10 let). Ko se to doseže je potrebno za materjalno škodo neko običajno zavarovanje podjetja, ne pa odgovorne osebe.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dano » 12.11.2024 13:04

Opozorjen je IZS in minstrstvo. Že več kot eno leto se pisno opozarja in pisari maile na IZS, zavarovalnico in ministrsvo.

Brez uspeha, brez sprememb, brez epiloga. Na IZS ravno to izpostavljeno-da bi se mogli zavzeti za svoje člane. Brez odgovora, brez zavzemanja za člane.

Na ministrstvu so po pol leta in ponovnem pozivu napisali, da so zelo zasedeni. In pavšalno povedano odgovorili, da "se jih splošni pogoji zavarovalnice ne tičejo". Zavarovanje je treba imeti, vse ostalo ni njihova stvar.

Skratka tu se skriva velik problem. Vsako podjetje, ki je menjalo zavarovalnico ima velik problem. Vsak ki je šel v pokoj ima velik problem. In noben tega dejansko ne ve. Preverite splošne pogoje. mi iz varnostnih razlogov nismo menjali zavarovalnice-kar pomeni, da se ne smemo obnašati gospodarno in imeti zavarovanje pri najcenejši zavarovalnici. Ampak smo prisiljeni imeti zavarovanje pri eni zavarovalnici, ne glede na ceno, če ne želimo po 5 letih ostati brez kritja za pretekle projekte

Kaj nam je torej storiti?
dano
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 13.11.2024 8:55

IZS je relikt preteklosti, bolj sama sebi v namen, ugrabili so jo gradbinci/arhitekti, je nekakšen ekskluziven klub,...
Sem pred 20+ leti delal izpit pri njih (želja tedanjega delodajalca), me je kar nekam pritisnilo, ko sem poslušal predavanja (praktično še iz prejšnjega sistema in obdobja), v glavnem bolj malo doprinosa, dobiš pa papir ja, to pa .
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.11.2024 9:17

Moje mnenje: Ne le IZS ampak vse zbornice so samo podaljšana roka državne oblasti. Služijo kot izvor informacij, kontrolor izvajanja zakonov, dodatna kontrola znanja za specialne dejavnosti državnega aparata, ...
Nimam nič proti kontroli znanja (strokovni izpit) vendar s to kontrolo ne bi smel dobiti dodatnih pooblastil za dejavnosti iz področja državnega aparata. Kaj pomeni, izjava, da je neko delo izdelano strokovno in v skladu s predpisi. Kontrola izvajanja zakonov in predpisov je v rokah državnega aparata. Mešanje dela gospodarske organizacije in državnega pooblastila je zame nesprejemljivo - možnost korupcije. Osebno nisem delal strokovnega izpita, ker je avtomatsko izvajalcu naložil kup odgovornosti (predvsem materjalne). Sem v podjetje rekel, da ga bom delal, če ga lahko izklopim pred državnimi odgovornostmi. Lahko pa prevzamem odgovornosti in s tem razbremenim podjetje - seveda ustrezna plača (danes vsaj premija zavarovanja inž.odgovornosti). Zaposlen v podjetju je odgovoren za škart le podjetju. Možna je državna obravnava (tudi obsodba), če je škart naredil namenoma ali iz velike malomarnosti.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha98 » 23.11.2024 23:33

Najbolje , da pokliče v Beograd pa mu oni razložijo kako in kaj... :D
miha98
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč