STROJNISTVO.com • Poglej temo - Brusilni stroj za brušenje izmetal in prebijal

Brusilni stroj za brušenje izmetal in prebijal

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Brusilni stroj za brušenje izmetal in prebijal

OdgovorNapisal/-a Krpan » 8.6.2012 15:52

Že dalj časa iščem brusilni stroj, na katerega je možno izmetalne in prebijalne igle odrezati in nato pobrusiti na dolžino. Po možnosti manjšo namizno, varianto. Če kdo prodaja ali pa ve za proizvajalca že v naprej hvala!
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a toolmaker » 9.6.2012 10:09

Pozdravljen,

žal ne poznam strojev za brušenje izmetačev, lahko pa ti povem kako sem se sam znašel.
Kupil sem natančno namizno stružnico, ne poceni!
Ta je imela suport brusilnik z odrezno in navadno brusno ploščo. Izmetač fi 10 odreže kot "puter", pa tudi prebijalno iglo odrežeš brez težav. Nato jih pustim ohladiti, nato pa jih naredim na točno mero.
Pazi na prah od brušenja, zaščiti sebe, stružnico in okolico. Če boš dobil točen stroj boš brez težav naredil +-0,01. Aja brez stročnic ne kupuj stroja.
Veliko uspeha pri nakupu in delu :wink:
Lep pozdrav
toolmaker
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 9.6.2012 12:15

...
Zadnjič spremenil Krpan, dne 9.6.2012 12:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 9.6.2012 12:15

Hvala za nasvet.
Čeprav mi ni čisto jasno ali si imel izmetač vpet v stružni glavi in brusilni plošči na prečnem suportu ali obratno. Če si imel brusni plošči na suportu me zanima ali si imel oba gnana z enim motorjem ali vsakega z svojim.
Če imaš izmetač vpet v stružni glavi me zanima kako ga natančno pomeriš, saj ga moraš vsakič vzeti ven, če pa ga imaš vpetega v prizmi pa ga lahko neovirano pomeriš.

Jaz sedaj delam tako, da z kotno brusilko odrežem izmetalo na 5mm natančno, nato ga zbrusim na navadnem brusilnem stroju na par desetink, nato pa ga vtakmem v ploščo, ki ima natančno (pravokotno na ploskev) in ga z ročnim brusnim kamnom obdelam na stotinko. Za nekaj izmetal ni problem, sedaj pa se je tega nabralo že toliko, da to ne znese več....

ga prah sedaj nisem polahal posebne pozornosti, vem pa da ni glih da bi ga namazal na kruh...
:wink:
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a toolmaker » 9.6.2012 12:44

Bom povedal čist po domače,
prej ti nisem vse podrobno opisal,
gre za navaden "suport šlajfer".
Ni dveh plošč naeenkrat, prvo jih z "trenšajbo" odrežeš, menjaš brusno ploščo za brušenje in jih zbrusiš na mero.
Je res kar praviš za prizmo, da lahko meriš dolžine.
Jaz pa imam zadaj naslon ( "anšlag"), da imam vse iste mere. Z odrezno ploščo jih narežem na 0,1 dodatka ostalo pa z drugo ploščo, ki jo menjam. Dosegam izredne točne mere, le pri menjavi moraš vse dobro počistiti. Pri brušenju izmetal z obliko pa pa tako moraš brusiti še z roko, ali pa potopno erodirati...
Jaz imam malo stružnico, ki ima indeks-delilnik na vretenu, ki ga blokiram, tako da pri mirujočem vretenu lahko brusim kote...Za tip stružnica pa ti lahko pošljem na zasebni mail, da ne bom delal reklame.
Lep pozdrav
Oprosti za površno razlago, zraven delam na strojih.
Upam, da ti bo bol jasno.
toolmaker
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 9.6.2012 17:32

....hvala za izčrpno razlago...
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani