STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Dogradnja toplotne črpalke

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 15.6.2012 12:29

Tvoj domači izmenjevalec ni protitičen, zato je slabši. Lahko pa bi ga naredil, vendar je več dela... :)

Vroč plin greje vročo vodo , hladen plin/tekočina hladno vodo. To je protitočen izmenjevalec.

kar se tiče prevelik kondenzator je mal lovska. Več kot ohladit na temperaturo povratka ne moreš, forlauf je je za razliko od izmenjevalca večji...

Ustavi se seveda pri ceni...
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 15.6.2012 13:30

nisem mislil da ne sme biti izm. prevelik-če je večji je treba regulirati pretok ogrevne vode drugače je čas odgrevanja ogrevne vode bistveno daljši.Poleg tega treba je več plina v sistemu in se začnejo podirati razmerja......jaz sem imel protitočni izm(navito cev v spiralo)-problem je ker je tezko doseči večjo površino cevi(nisem jo delil na več vej ker takrat ko sem delal izm. tega nisem vedel)-opazil pa sem pri bojlerju da se vertikalno postavljeni kondenzator bistveno drugače obnaša(plin je na izhodu precej hladen , ker je voda na dnu bojlerja......) kot pa če je v vodoravni legi(razlike temperatur vhoda in izhoda skoraj ni)
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 21.6.2012 10:33

pri 40st. ogrevne vode imam temp. plina pred izm. 52st,uparjanje 17st.zunanja temp. zraka 27st temp merjeno cca 10cm nad izhodom kompresorja 55st-pritisk tlačne strani pa24AT-ne vem zakaj.moti me prikaz na manometru p=24at
t kond=cca56st
temp. ogrevne vode pa je 40 st
razlika temp kond.(prikaz manometra) in temp izhoda grelne vode verjetno ne more biti tako velika,pritisk je pa tudi verjetno previsok
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a telmos » 25.6.2012 12:00

Kar se zubadana 11 kw tiče je pa tako, da je v samogradnji prepoloviti to ceno popolnoma nemogoče! Je že sama cena zunanje enote in elektronike višja. Potem pa še izmenjevalec, črpalka. fitingi, cevi, ekspanzija, pa morda elektrogrelniki in varovalni elementi. Cena materijala z ddv-jem in popusti brez elektrogrelnikov zna iti preko 5500. Sam menim, da je bolje vzeti original notranjo z avtomatiko IF pac 41 in zunanjo napravo ter pokasirat 1500 subvencije. Končna cifra bo kar kot bi vgradil svojo napravo.
Je potrebno pregledat cenike preden se zaletite.
telmos
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a suzica » 25.6.2012 18:24

sassapo napisal/-a:
johanj napisal/-a:Zanimam se za nakup toplotne črpalke zrak voda.
Ponudbe z montažo se vrtijo okrog 8000 eurov, kar se mi zdi preveč glede na to da gre v bistvu za malo večjo klimo.
Kaj menite o nakupu zunanje enote+elektronika ostalo pa v obliki samogradnje?

Prvo takšno predelavo sem napravil L.97
Če nimaš dveh levih rok in si pripravljen sam kaj postorit, se omenjena cena z lahkoto najmanj prepolovi.
Ps. pa izkoristek ne bo nič slabši :wink:

men se tudi ogromno zdi za tisti kos pleha..

neverjetno kako nekateri kasirajo :D
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 25.6.2012 23:02

z zubadanom res ne bo šlo, saj je cena zunanje enote precej pretirana, vzemi kaj drugega pa bo :wink:
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 27.6.2012 12:37

rabim regulacijo za ventilator pri klimi(na podlagi pritiska zmanjšuje obrate ventilatorja -ne klasičen presostat on-off)- kje se dobi in okvirna cena
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 28.6.2012 0:12

dedek napisal/-a:rabim regulacijo za ventilator pri klimi(na podlagi pritiska zmanjšuje obrate ventilatorja -ne klasičen presostat on-off)- kje se dobi in okvirna cena

empor.. fasec, imaš model za kondenzacijo ali uparjanje, cena ni visoka cca 50€
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 7.7.2012 8:33

sassapo napisal/-a:
dedek napisal/-a:rabim regulacijo za ventilator pri klimi(na podlagi pritiska zmanjšuje obrate ventilatorja -ne klasičen presostat on-off)- kje se dobi in okvirna cena

jaz rabim regulator da pri povečani temp.(ali pritisku) zmanjšuje obrate-ali so regulatorji na pritisk tako grajeni-odločil sem se zanje kljub ceni ker so bolj natančni regulator rabim samo pri ogrevanju,v prospektu pa ne najdem teh podatkov-če kdo ve podrobnosti prosim če mi pomaga-bistvo je da pri dviganju tlaka(v rezimu gretja) zmanjšuje obrate vent-in če je moznost nastavljanja pritiska-lahko pa je temp. reg. samo da ima iste lastnosti
tisti regulator narejen z tic106d izpred cca 3let deluje -problem je ker pri manjših obratih občutno pade moč motorja.....
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 9.7.2012 9:56

potrebuješ ELIWEL FASEC 43 regulator uparjanja, kateri s tipalom in podnožjem ne bo več kot 50€.
Vsi tlačni regulatorji so pa precej dražji
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 9.7.2012 10:05

sassapo napisal/-a:potrebuješ ELIWEL FASEC 43 regulator uparjanja, kateri s tipalom in podnožjem ne bo več kot 50€.

hvala sassapo-res nisem bil siguren-problem imam ker ne znam angleščine
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 11.7.2012 6:41

dedek napisal/-a:
sassapo napisal/-a:potrebuješ ELIWEL FASEC 43 regulator uparjanja, kateri s tipalom in podnožjem ne bo več kot 50€.

hvala sassapo-res nisem bil siguren-problem imam ker ne znam angleščine

Lahko pogledam če se kaj valja doma... mismim da je še kaj...

Kar se tiče tlaka bo predrago, drži se temperature :)

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 11.7.2012 6:45

dedek napisal/-a:
sassapo napisal/-a:

jaz rabim regulator da pri povečani temp.(ali pritisku) zmanjšuje obrate-ali so regulatorji na pritisk tako grajeni-odločil sem se zanje kljub ceni ker so bolj natančni regulator rabim samo pri ogrevanju,v prospektu pa ne najdem teh podatkov-če kdo ve podrobnosti prosim če mi pomaga-bistvo je da pri dviganju tlaka(v rezimu gretja) zmanjšuje obrate vent-in če je moznost nastavljanja pritiska-lahko pa je temp. reg. samo da ima iste lastnosti
tisti regulator narejen z tic106d izpred cca 3let deluje -problem je ker pri manjših obratih občutno pade moč motorja.....

pri vseh AC motorijih ti bo padla moč, sploh pri regulaciji z Triakom. Tudi omenjeni regulatorji imajo minimalne obrate, skozi katere ne smeš, sicer bo šel motor rakom žvižgat.

malo boljša rešitev je frekvenčni regulator, vendar je tudi tukaj spodnja meja.....

Zadevo se edino dobro reši z DC motorjem, kar pa je verjetno predraga, če ne boš napisla svojega krmilja - sprogramiral mikrokontroler, ki ti bo zvezno povečeval obrate. Motor ti sicer brez problema zrihtam s kake klime....

l.p. Jože

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 11.7.2012 9:16

dc motorja nimam namena vgrajevati-klime ki so predelane v tč so ze stare in prej ko slej bom moral za ogrevanje preiti na "vornk" tč-vse kar sem počel do sedaj je bilo spoznavanje delovanja klim(tč)istočasno pa sem ogreval dokaj poceni hišo vendar to ni dolgoročna rešitev-sem pa opazil ko sem zmanjšal vrednost kondenzatorja vent. so obrati padli in pritisk tudi ne vem pa koliko zmanjšanje vrednosti c lahko vpliva negativno na sam motor.
glavca tebi in sasapotu hvala za pomoč -ta sistem ki sem ga probno naredil je v glavnem dobro deloval zadnjo zimo-imam pa vzporedno original mitsubishi PUH71(PRAKTIČNO NOV)kateremu sem dodal izmenjevalec in je rezerva....skratka na enem sistemu se učim in raziskujem.....skoz bolj ugotavljam kako zahtevna je tehnologija tč in kako so pomembne majhne podrobnosti-še zdaleč ni enostavno
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a s51kq » 24.7.2012 17:01

Off-Grid 6.4 kWP PV, Midnite Classic 150, Battery bank 840Ah @ 48v, inverterji DC-AC 8kW, DC-DC itd.
s51kq
Pripravnik
Pripravnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov