STROJNISTVO.com • Poglej temo - Solidedge tutorial, training, video

Solidedge tutorial, training, video

Moderator: -M-

Solidedge tutorial, training, video

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 17.5.2011 17:48

Obstaja kje kaj?

Danes sem za hec ST3 instaliral in čeprav močno spominja na Solidworks ima en kup čudnih "stvari", ki se jim reče live rules in tudi nekatere kote se zaklepljejo. Že to je bil šok, da mi prvi kvadrat v skicirki ni pustilo pozicionirat v koordinatno izhodišče. :oops:

Res, da ima začetne tutoriale že notri, vendar jaz raje gledam video za začetek. Obstaja kje kaj?

Sem probal Proe, SW, Catia... samo tole se pa vse drugač obnaša kot bi si želel.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sven » 18.5.2011 19:31

Nekaj filmov je na uradni solid edge strani:
http://www.plm.automation.siemens.com/e ... emos.shtml

Pa na youtube je verjetno tudi kaj.

Sicer pa najprej glede Live Rules. Zadeva je namenjena iskanju relacij med površinami, brez da bi jih sami prej postavljali. V klasičnih parametričnih programih je potrebno recimo v sketchu določiti, da sta dve črti vzporedni. Površini, iz teh dveh črt sta potem tudi vzporedni. V sinhroni tehnologiji pa te relacije z Live Rules program išče in vzpostavlja sam.
Zakaj ni bilo mogoče pozicionirat kvadrata v sredino mi sicer ni jasno. Če malo bolj natančno napišete, kako želite pozicionirat, bom mogče lažje našel rešitev. Sicer se pa vedno izbere samo ustrezni ukaz in se s kurzorjem približamo koordinatnemu izhodišču. Ko se prikaže simbol za prepoznavanje ustrezne točke se klikne in pravokotnik je vezan na izhodišče.
Da boste malo lažje začeli naj omenim še to. Ko se z miško približate ravnini/površini, na kateri bi radi risali in se le-ta osvetli, pritisnite tipko F3. S tem boste risalno ravnino zaklenili in boste lažje risali.
In še glede zaklepanja kot. Kote, ki se iz sketcha prenesejo na model, bodo samodejno zaklenjene. Kote, ki jih postavimo na model, pa bodo odklenjene. Na katero koli koto kliknete, se bo poleg vrednosti pojavila ključavnica, s katero lahko koto odklenete ali zaklenete. Z odklenjenimi kotami lahko model hitreje in lažje spremenimo, z zaklenjenimi kotami pa deluje sinhrona tehnlogija kot ostali parametrični programi. Zaklenjene kote lahko med seboj povezujete z enačbami, z excelom,...
In še, če ne želite delat v sinhroni tehnologiji. V pathfinder-ju ali zgodovini modela kliknite z desno tipko na miški nad vrstico synchronous in iz menuja izberite transition to ordered. Na ta način boste preklopili v klasično parametrično okolje.

Upam, da sem vam s tem odgovorom vsaj malo pomagal.

Lp.
Zadnjič spremenil sven, dne 18.5.2011 22:14, skupaj popravljeno 1 krat.
sven
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 18.5.2011 21:52

Hvala, sedaj mi je pa veliko več jasno.

Tisto s pozicioniranjem kvadrata sem bil malo furjast, pa sem šele po tistem opazu, da sem 2 point imel izbrano. S tri point pa gre.

Potem načeloma imam sihrono izključeno, ko začnem na novo kaj modelirat.
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sven » 18.5.2011 22:14

Po default instalaciji je na začetku vedno vključena sinhrona tehnologija. Lahko pa se v Solid Edge Options to spremeni in se modeliranje začne vedno s klasičnim načinom.
sam sicer raje začenjam v sinhroni tehnologiji. Ko se pa pojavi potreba po detajliranju modela recimo s surface-i, potem pa prekloppim na ordered način. Tako lahko v istem file-u kombiniram oba načina modeliranja.

http://www.youtube.com/watch?v=664QWnKwIHY

V tem filmu se vidi, kako kombinacija obeh tehnologij deluje. Tam nekje okrog 1:30 se izvede prehod. V filmu ne pokaže dejanskega prehoda iz sinhrone v ordered način, saj ima obe krivulji za surface že v naprej pripravljeni. Če jih ne bi imel, bi najprej izvedel tisti Transtion to Ordered, o katerem sem prej govoril. Potem pa bi narisal obe krivulji in surface,...

Lp.
sven
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 13.6.2012 17:55

Živjo. Veliko sem že gledal primerjave med CAD programi pa nisem našel podatka kako je z tehnično dokumentacijo pri SW in SE, so kake drastične razlike??
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 13.6.2012 20:17

ne, programa sta si itak neposredno konkurencna, tko da...
ktm poglej si se tale blog http://ontheedge.dezignstuff.com/ . tip je bil sicer do sedaj die-hard solidworks user (swx bible author), mu pa gre swx na jetra ze pocasi... (blog je sicer sponzoriran s strani siemensa)
tole je pa neodvisno, nesponzorirano http://www.dezignstuff.com/blog/?cat=53

pa poglej zs prosim

poglej si tut ti dakomat zadrugi link, je not tut primerjava med draftingom nekje spodaj.

drugace imas na siemens strani placljiva izobrazevanja, mislim da pride $200 za nx + se + femap. kakovost je pa vprasanje.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 13.6.2012 22:05

@moi hvala. Kako pa je z podporo CAM v teh programih?? Je potreben kak dodaten modul za NC kodo?? Ali se samo uvozi v en CAM programček...
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 14.6.2012 18:51

pri swx rabis dodaten 3rd-party program (solidcam recimo). verjetno isto pri SE. pro/e ima svoje NC zmoznosti.

aja, lahko uvozis v druge programe ja (mastercam) alpa exportas kot step, ce tisti program ne podpira tega formata.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 14.6.2012 19:57

Hvala. Nisem glih na tekočem z temi programi pa me zanimajo čisto kake osnovne info.

SolidCAM se lahko uporablja kot samostojni program ali samo v kombinaciji s SW???
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 14.6.2012 21:39

tadrugo. mastercam je pa recimo samostojen.
na SE mas pa nx cam express, sam ne vem, a je samostojen al ne. odpira pa njegove fajle (kar +, glede na to, da step ne pozna recimo navojev)
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sven » 15.6.2012 7:03

Še dodatna informacija. NX CAM express je samostojen.

Lp.
sven
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 15.6.2012 8:35

Za CAM imamo več možnosti (izbire) kot pri CAM. Na faxu smo naprimer uporabljali EDGE CAM, v kombinaciji z SW. Program je dokaj všečen, Kako je pa z ceno bojo pa prodajalci povedali, kaj se dobi za kateri denar...
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 17.6.2012 21:30

Hvala vsem za odgovore!

ne, programa sta si itak neposredno konkurencna, tko da...

Glede na to da sta si programa (SE in SW) konkurenčna me zanima če oba omogočata isto, je mogoče kateri pomanjkljiv?? Npr.: Trdnostno analizo omogočata oba??
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 18.6.2012 9:59

ja, samo moras dokupiti pri obeh. tak swx je mislim da ene 5-7k, ne vem vec tocno.
ce rabis veliko trdnostne, si poglej se nei nastran for solidworks.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sven » 20.6.2012 8:35

Solid Edge ima trdnoste analize posameznih komponent (part, sheet metal) vključene v paket Classic (cca. 5000evrov). Obstajajo pa seveda razširitve programa. Dodatni paket Simulation potem omogoča nalize sestavov, paličja,... Potem pa je tu še celotni program Femap.
Mislim pa, da ima SW tudi podobno razdelano strukturo teh programov za analize.

Lp.
sven
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na NX, Solid Edge, Teamcenter

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost