STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zaganjač motorja

Zaganjač motorja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Zaganjač motorja

OdgovorNapisal/-a buba » 18.5.2005 16:35

pozdravljeni!
Mene pa zanima če morda kdo ve kako moram izračunati oz. kako naj ugotovim kakšen zaganjač in zobnik potrebujem da mi bo zagnal enovalno štiritakto 334 kubično mašino z 10KM kompresije ne vem.

hvala
buba
Novinec
Novinec

Zaganjač

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 18.5.2005 18:42

Izhajaš iz momenta, ki je potreben za premagovanje kompresije in dodatnih porabnikov moči (Oljna črpalka, visokotlačna črpalka pri dizlih, vodna črpalka....)in zahtevanega števila vrtljajev potrebnih za zagon motorja. Pri tem moraš upoštevati povečanje trenja in s tem povečanje momenta pri zagonu motorja pri nizkih temperaturah. Odvisno od konstrukcije in tipa motorja (diesel)je povečanje lahko tudi več kot 2.5x glede na "topel zagon". Glede na podatke, ki si jih navedel domnevam, da gre za štiritaktni, zračno hlajeni, enovaljni bencinski motor brez prisilnega centralnega mazanja. V tem primeru je lahko faktor povečanja ~1,5 ali celo manj.

PS: Moment lahko z malo truda in iznajdljivosti tudi izmeriš...če ne drugače si pomagaj s kakšnim kvalitetnim momentnim ključem, ki ima velik razpon nastavitve... pa previdno, da ne bo bolelo...
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

..

OdgovorNapisal/-a buba » 18.5.2005 19:16

tako je jaz bi to rabil za acme motor od kosilnice,ki nevem kakšne moči za zagon ne potrebuje vendar vseeno nevem kaj naj uporabim za zagon:((Je pa to nek homemade štirikolesnik k sm vanj vložil že leto in pol truda in sedaj mi manka še samo električni vžig.Če mi kdo svetuje kako naj naredim z besedo na dan.
buba
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a stbe » 19.5.2005 6:46

Če boš uporabil kak zaganjač od kakšnega fičota ali kalimerota bo ok. Vprašanje je le, kam boš montiral zobnik. Ponavadi je pri sklopki. Vse skupaj dobiš na kakšnem avtoodpadu.

LP
Stbe
stbe
Strokovnjak
Strokovnjak

.

OdgovorNapisal/-a buba » 19.5.2005 19:17

s tem je tako zaganjač imam od jugeca.Samo zanima me koliko veliki mora biti taveliki zobnik da mi bo zagnal ta motor.Seveda to rabim zato kar bi rad naredil najmanjši možni zobnik ki se ga da uporabiti in od česa bi ga lahko porabil?Se pravi zanima me kje ga dobti takšnega da je manjši od avtomobila ,kar je pomoje preveliko (25cmm)in da bi kolikor toliko pasal na zobe od eltenatorja malenkost jih bi pa lahko zbrusil, in kolikšen bi moral biti premer?
buba
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov