STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dijak in njegov računalnik

Dijak in njegov računalnik

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Dijak in njegov računalnik

OdgovorNapisal/-a Sandi_G » 18.8.2012 21:51

Pozdravljeni!

Sin gre letos na srednjo strojno šolo. Zanima me vaše mnenje (izkušnje), ali v prvem letniku že potrebuje svoj računalnik in ali mora biti ta zmogljiv za CAD/CAM programe?
Sandi_G
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 18.8.2012 22:01

Mislim, da bo do mature dovolj tole
http://www.enaa.com/oddelki/biroOprema/ ... kalkulator

Za prvi letnik pride prov pa še
http://www.happyforum.net/images/opis/5 ... ko_pro.jpg

http://www.virles.si/modules/store/uplo ... dratna.jpg

Čeprav me je pred parimi meseci en mulc fehtal, da naj mu par modelov zmodeliram za šolo. Take stvari se lahko naredi na povprečnemu računalniku.

Slika
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 19.8.2012 10:57

V srednji šoli, sploh pa v prvem letniku dijaki NE rabijo nobenega posebnega ali posebno zmogljivega računalnika za šolo, seveda pa rabijo posebno zmogljiv računalnik za igranje igric!

Starši pozor, ne nasedajte mulcem, ko vam pravijo, da rabijo za šolo. Boljši bo računalnik, več bo prečepel pred njim in manj delal za šolo!

Pišem iz lastnih izkušenj, torej iz prve roke. Imam sina, ki je letos zaključil 1. letnik, smer računalniški tehnik. Prav vse potrebno za šolo bi lahko naredil na čisto običajnem računalniku, na katerem deluje office, nekaj malega grafičnih nezahtevnih programov je tudi koristno da delujejo, več pa poleg interneta za šolo ne rabijo. Šele v višjih letnikih bi mogoče, ampak res mogoče potrebovali nekoliko več, ampak za srednjo šolo načeloma ne.

Zavedati se je potrebno, da dandanašnji mladini šola vsekakor ni prva skrb, ampak nekje "deveta briga", najbolj se zanimajo za igrice, tipkanje po telefonih med poukom in tudi na splošno, skratka, najraje živijo virtualno in s prehrano v "hotel mama" ...

Pišem na splošno, ker sem imel priložnost izkusiti službo v srednji šoli, poučeval sem praktični in teoretični pouk in zato vem, kaj se dogaja med poukom na srednjih tehniških in poklicnih šolah.

Vsekakor pa za tiste mlade upe, ki se zanimajo za šolo, delo, tehniko in ki konstruktivno delajo na računalniku, da jim starši omogočimo in olajšamo njihovo zanimanje tudi z nakupom boljšega računalnika, če je to potrebno in bo izboljšalo rezultate. V nasprotnem primeru pa: star računalnik, star telefon in nobene naročnine z internetom na telefonu. Naj se mulci držijo zvezkov in knjig in naj bodo PISMENI.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Re: Dijak in njegov računalnik

OdgovorNapisal/-a BountyH » 19.8.2012 11:05

Sandi_G napisal/-a:Pozdravljeni!

Sin gre letos na srednjo strojno šolo. Zanima me vaše mnenje (izkušnje), ali v prvem letniku že potrebuje svoj računalnik in ali mora biti ta zmogljiv za CAD/CAM programe?

Vsak laptop za 700 eurov zadovoljivo poganja CAD programe, seveda za majhne sestave. Tole pišem na i5, 8 giga rama, Geforce 630M, pa dela vse ok. Gor mu vrži office, pa naj lepo dela seminarske... Drugače pa se povsem strinjam z ktm-jem.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 19.8.2012 12:05

BountyH napisal/-a: Tole pišem na i5, 8 giga rama, Geforce 630M

Na šihtu imam približno takega... pa komot tistih 100 kosov obračam gor. http://www.bolha.com/racunalnik-proceso ... 1281714542

Če se pa v študijske namene "učimo" call of duty ali battlefield-e, se pa res rabi približno tak prenosnik.
http://www.youtube.com/watch?v=NEUN2ViyMvs
http://www.youtube.com/watch?v=jNjCv9OIF-M
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sandi_G » 19.8.2012 13:14

Hvala vsem za odgovore, ki so nekako pričakovani. Vprašanje se je najbolj navezovalo na spremembo glede preteklih let, ko je bilo ročno risanje programov na srednji strojni šoli precej obsežno. Sedaj ni več toliko risanja. Pomislil sem, da morda več rišejo s pomočjo računalnika.
Sandi_G
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a favorites » 19.8.2012 16:45

Osebno sem si do sedaj še vsak računalnik sam kupu tako za srednjo šolo kot za faks.

Res je da smo trenutno v taki dobi da je računalnik že kar potreba stvar. Mislim pa da se več ali manj računalnbik uporablja za kakšne seminarske, tu pa tam kaj na internetu pogledat in to je to.
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a prijazen » 19.8.2012 17:57

za prvi letnik bo dosti generika...oziroma ata naj zagotovi denar za osnovo, za " premium" variante pa nej fant sam našpara, isto kot pri supergah in podobnih najstniških stvareh, itak pa v prvem še sploh ne ve če bo strojništvo zanj. Če mu bo pa dobro šlo v šoli se pa splača tudi med letom za nagrado kupit kej bolj fancy. Jaz sem zaključil faks z osnovnim prenosnikom in tudi prej sem sam šparal za vso strojno opremo...res pa je da sem že za birmo dobil računalnik :D vendar ga takrat niti še nisem znal dobro uporabit, internet je bil pa drag in počasen, sliko Pamele Anderson pa je tudi dolgo nalagalo .
prijazen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 19.8.2012 18:04

prijazen napisal/-a: Pamele Anderson pa je tudi dolgo nalagalo .

Če je slučajno bila na čolnu s Tommyjem je bil tisto "film" ne slika. Da slučanjo nisi kaj zamudil :P
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a prijazen » 21.8.2012 19:45

ne ne ni blo filmov :D modem 28,8kbs je včasih še sliko počasi dl-jal...
prijazen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 22.8.2012 17:21

Vpraši ga raje, od kod ve, da je bil tisto film! :D
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 22.8.2012 18:56

Sem ravno zaključil srednjo strojno šolo in lahko iz prve roke povem, da se računalnik potrebuje minimalno. Kar je bilo cad modeliranja smo delali v šoli, pa še to vse skupaj nič (kar je kar malo sramotno), sicer pa je bilo tudi ročnega risanja bore malo. Računalnik pride edino prav pri tistih 10 seminarskih ki se jih naredi v štirih letih, za to je pa dovolj tudi en star namizni računalnik. Seveda to ne pomeni, da ne potrebuje prenosnika za druge stvari, hočem povedati le, da je za srednjo šolo dober praktično vsak računalnik. Sam sem si kupil zmogljivega namiznega z malo večjim ekranom, ker ga potrebujem tudi za druge stvari, zmogljivi prenosniki so pa hudo dragi. Si bom pa za faks omislil en rabljen prenosnik, tak da ima ena pro grafično, da bo cad lepo delal (cca 300-400€).

OdgovorNapisal/-a Reversed model » 26.9.2012 23:20

mah djte fotri mulcom mir in jim privoščite mašino! ne frustrijrajte jih no z nekimi kripami. seveda, da morajo igrati igrice, kdaj pa bodo pri 32?
Reversed model
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 27.9.2012 5:16

Reversed model napisal/-a:mah djte fotri mulcom mir in jim privoščite mašino! ne frustrijrajte jih no z nekimi kripami. seveda, da morajo igrati igrice, kdaj pa bodo pri 32?

Zdaj morajo popivat in sexat... bodo že sami kupuli potem pri 32 mašino :D
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Reversed model » 27.9.2012 8:00

:D
Reversed model
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani