STROJNISTVO.com • Poglej temo - Krmiljenje koračnega motorja

Krmiljenje koračnega motorja

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Krmiljenje koračnega motorja

OdgovorNapisal/-a Igor M » 27.8.2012 20:50

Pozdravljeni,
s koračnimi motorji nimam nikakršnih izkušenj, se mi je pa pri nekem projektu pojavila potreba obstoječi koračni motor na tiskalniku zamenjati z močnejšim, in mu dodati funkcijo pomika (lahko tudi ročno)na določeno pozicijo, preden kontrolo prevzame krmilnik tiskalnika.

Da je še bolj zanimivo, pa mora biti rešitev dokaj poceni.

Je to izveljivo ali je Mission Impossible ?
Igor M
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 28.8.2012 7:15

Odvisno kakšen je ta tiskalnk. Če ima posebej močnostni modul, potem zamenjaš motor in modul z močnejšim. Sama menajva motorja ne pomeni nič.
Kar se pa tiče ročnega pomika pa skoraj nemogoče.
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Igor M » 28.8.2012 8:13

Tiskalnik naj bi bil katerikoli od manjših Epsonov. Trenutno se igram s starejšimi modeli C64, ker se jih da dobit že po par € in ni škode, ko crkne glava, ni pa pri večjih nič bistveno drugače narejeno. Vse kar ima elektronike je na eni ploščici. Z ročnim pomikom pa sem mislil pomik papirja naprej nazaj z dodatnima tipkama in mogoče končnim stikalom.
Igor M
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 28.8.2012 11:09

Pozabi.
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Asterix » 28.8.2012 11:35

Tako hudo pa spet ni. Seveda se da narediti.

Pri nekaterih večjih tiskalnikih (primer Fujitsu DPL 24) lahko papir pomikaš s kombinacijo pritiskov na tipke. To bi bila najenostavnejša možnost.

Prvi tiskalniki za C64 (domnevam da je kak MPS 801 ali podoben) imajo tudi razmeroma preprosto elektroniko za krmiljenje pomika papirja. Dalo bi se jo predelati, na ročno "korakanje".

Nimajo pa vsi tiskalniki koračnih motorjev.

Lahko pa malo več napišeš, čemu bo zadeva služila.
Asterix
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Igor M » 28.8.2012 17:46

Sorry, sem najbrž preslabo opisal.
Vem da zadeva je izvedljiva, ne vem pa kako prevzet kontrolo tiskalnikovega motorja.
S C64 je mišljen Epson Stylus C64. Par let star inkjet tiskalnik.
Testiram neke inkjet barve, s katerimi se da printat praktično na karkoli.
Zadeva pa bi bila še veliko zanimivejša, če bi se tiskalnik pomikal po mizi, namesto da se papir pomika skozi tiskalnik.
Zadevo sem enostavno postavil na kolesa in deluje, je pa motorček za pomik celega tiskalnika malenkost preslaboten, na nulto točko pa ga moram dvignit in ročno postavit tja.
Rad pa bi ga postavil na vodila in s tipkami pomaknil na začetno pozicijo.
Potem bi lahko naredil mizo s šablonami za npr. vžigalnike in tiskal direktno nanje.
Igor M
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 2.9.2012 10:20

Te podobne predelave imajo elektroniki, ki izdelujejo tiskana vezja. Ni pa nič posebnega, vse ostane isto samo podreš tiskalnik in na list zalepiš TIV, ali podobne predelava.
Če pa želiš ročno pomika, to narediš tako da ga na roke pomakneš, sicer ne vem če to pomaga, ker ga s tem zaj..., če je preveč trd se bi dalo kakšno stikalo vmes da mu odvzame napetost.

en primer na youtubu, ki sem ga našel:

http://www.indoor.flyer.co.uk/3dprint.htm
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost