STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izračun laserskih parametrov

Izračun laserskih parametrov

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Izračun laserskih parametrov

OdgovorNapisal/-a Torn » 12.9.2012 8:53

Pozdravljeni!

V proizvodnji uporabljamo lasersko varjenje, ki ga je potrebno spremljati - moč varjenja, hitrost varjenja in položaj fokusa.

Na izdelanih kosih nato na nekaj vzorcih pomerimo globino tako izdelanih laserskih zvarov. S časom se nam je nabralo precej veliko podatkov, ki pa jih sam ne znam dobro uporabljati.

Rad bi bil sposoben izračunati neko enačbo (??), ki bi mi povedala kakšne parametre naj uporabim, da dosežem točno določeno globino zvara.

Naj navedem primer: kupec zahteva 1,0 mm globok zvar, hitrost varjenja izračun iz normativov, kako pa določim položaj fokusa in moč varjenja?

Verjetno se da to nekako simulirati (ne zahtevam točnega podatka, bolj procesno okno) s kakšno programsko opremo? Mogoče MINITAB?

Baza podatkov je dovolj velika, da zavzamemo skoraj vse možnosti...

Hvala za vsako pomoč!

Lp, T
Torn
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Izračun laserskih parametrov

OdgovorNapisal/-a BountyH » 12.9.2012 9:12

Torn napisal/-a:Pozdravljeni!

V proizvodnji uporabljamo lasersko varjenje, ki ga je potrebno spremljati - moč varjenja, hitrost varjenja in položaj fokusa.

Na izdelanih kosih nato na nekaj vzorcih pomerimo globino tako izdelanih laserskih zvarov. S časom se nam je nabralo precej veliko podatkov, ki pa jih sam ne znam dobro uporabljati.

Rad bi bil sposoben izračunati neko enačbo (??), ki bi mi povedala kakšne parametre naj uporabim, da dosežem točno določeno globino zvara.

Naj navedem primer: kupec zahteva 1,0 mm globok zvar, hitrost varjenja izračun iz normativov, kako pa določim položaj fokusa in moč varjenja?

Verjetno se da to nekako simulirati (ne zahtevam točnega podatka, bolj procesno okno) s kakšno programsko opremo? Mogoče MINITAB?

Baza podatkov je dovolj velika, da zavzamemo skoraj vse možnosti...

Hvala za vsako pomoč!

Lp, T

Te zadeve se delajo v Minitabu kot Design of Experiment. Kot vidim imaš tri spremenljivke in en response (globino zvara). Izvedljivo. Nekaj takega so naredili v eni ameriški firmi. Hoteli so lasersko rezati bolj kvalitetno, pa so na koncu celo povečali produktivnost za 20 % in niso rabili kupiti še enega laserja, Sicer ni bilo varjenje, a podobni problemi. Mogoče bi šlo tudi z multiplo linearno regresijo, če imaš vse podatke številčne in nimaš interakcije.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 12.9.2012 15:51

Lahko ti preverim multiplo regresijo, če mi pošlješ podatke. Važno je, da podatki niso atributivni. Dela za 1 minuto...
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 12.9.2012 17:42

kaj pa pomeni, da so atributivni?
lahko zalimas to regresijo sem?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 12.9.2012 18:56

moi napisal/-a:kaj pa pomeni, da so atributivni?
lahko zalimas to regresijo sem?

Teh multi-regresij je polno v proizvodnji. Sam sem se srečal že z dvema. Atributiven podatek je: A,B,C... Mislim, če lahko v zgornjem primeru položaj fokusa nastavljamo z neko mero, recimo z dolžino in nimamo interakcij, se zadeva izpelje. Multiple regresije pa ne gre izrisat, vsaj ne da bi jaz to vedel.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost