STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrezovanje navojev na ceveh centralnega ogrevanja

Vrezovanje navojev na ceveh centralnega ogrevanja

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Vrezovanje navojev na ceveh centralnega ogrevanja

OdgovorNapisal/-a andrazzzz » 23.9.2012 8:35

Cevi centralnega ogrevanja (ena 3/8", druga 3/4") bi rad porezal in vgradil čepe. Predvidevam, da obstajajo svedri za vrezovanje navojev. Rabil bi kakšno hobi varianto svedrov, ker teh čepov nimam veliko za vgraditi. Na ebayu sem sicer našel svedre, ampak nisem strojnik in ne poznam oznak. Obstaja cel kup navojnih svedrov, kakšne bi rabil jaz, pa nimam pojma. En prodajalec prodaja recimo USA Standard Threads Right Hand Tap in oznake svedrov 3/8" - 16 TPI, 3/8" - 24 TPI, za 3/4" so pa svedri s TPI od 10 do 36 TPI. Potem drug prodajalec prodaja BSF, tretji BSW (second tap in plug tap).
Mi lahko kdo svetujem, kaj uporabiti. Vem, da obstajajo čeljusti, ki na cevi naredijo zunanji navoj, ampak pri meni okoli cevi ni toliko prostora, da bi nanjo dal čeljust.

Takole izgleda čep:
Slika
andrazzzz
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 23.9.2012 9:08

Pozdrav

Bojim se (če se motim, me naj strokovnjaki popravijo), da na samih colskih jeklenih ceveh ni notranjih navojev, obstajajo samo na fitingih (priključkih). Tako se na cevi režejo samo zunanji navoji, če potrebuješ čep na koncu cevi, se navadno naredi zunanji navoj na cevi, nanjo navijači fiting z notranjim navojem, ter v njega čep. Če nimaš prostora (že ištalirana cev) za navojne čeljusti, bi si mogoče lahko pomagal tako, da bi na cev privaril kovani fiting. Samo, vodotesno varjenje ni kar tako in tudi za to potrebuješ dovolj prostora okoli cevi, da lahko sploh prideš zraven.

Moja izkušnja je iz mladih let (več, kot 30 let nazaj), ko sem očetu pomagal delati centralno. Sva vso z jeklenimi cevmi, navoji, fitingi, predivom in firnežem naredila ;-)....

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a zakl » 23.9.2012 9:21

Brez rezanja navoja to rešiš s prefabrikatom. Par eur, rorcange, pa je zadeva zaprta.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a andrazzzz » 23.9.2012 9:50

Hvala obema za odgovore.

Hvala za idejo s prefabrikatom. Ce prav razumem, je to tale zadeva na spodnji sliki:
Slika

Nataknem na cev in zategnem. Naprej pa imam potem notranji navoj. Upam, da tega v trgovini ne bo problem dobit.
andrazzzz
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 23.9.2012 19:09

na google "fiting" pa ti bo takoj jasno kaj in kako, če boš zapiral konce cevi ravni "fiting" in vanj zapirni čep
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frlek » 23.9.2012 21:55

Pozdravljen,

če boš cev odrezal in nimaš prostora za vrezovanje novega navoja potem brez varjenja ne bo šlo.
Če cevi ne boš več potreboval potem lahko konec cevi enostavno segreješ, sploščiš in zavariš.

Če pa boš instalacijo razstavil, potem na obstoječi navoj privij spojko in v njo čep.
Pa seveda ne pozabi na predivo :wink:

Slika
frlek
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a andrazzzz » 24.9.2012 8:43

Najbolj elegantno se to resi, kot mi je predlagal @zakl, s prefabrikatom. Sem klical v trgovino in imajo na zalogi. Se enkrat hvala vsem za pomoc.
andrazzzz
Novinec
Novinec

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost