STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mehki lot pri -40

Mehki lot pri -40

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Mehki lot pri -40

OdgovorNapisal/-a grunf » 4.4.2005 17:29

Prosil bi za pomoč v vezi mehkih lotov. V fazi izdelave imam laboratorijski zmrzovalnik za temp. -40, morda bo šlo še kaj čez. Namen imam bakrene cevi izparilca prilotati na pocinkano komoro, da bi bil "kontakt" čim boljši. Zanima me, če ima kdo iskušnje, ali potrebno znanje o obstojnosti lotov pri tako nizkih temperaturah (katera je mejna uporabna temperatura). Sam teh izkušenj nimam. Nekako megleno se spomnim iz šole (dobrih 30 let), da je obstojnost lotov pri tako nizkih temperaturah vprešljiva, morda se tudi motim, da je bil takrat omenjen kakšen drug material. Prosil bi še, katero razmerje Sn-Pb bi dalo bojši rezultat? Sam se ne morem domisliti boljše rešitve problema. Ali obstaja še kakšna druga cenovno ugodna varianta? Za vse odgovore in namige se iskreno zahvaljujem!
LP
grunf
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Joe » 6.4.2005 22:07

Bakreno cev mislim,da neboš mogel prilotal na pocinkano pločevino,lahko pa na rosfrei s tem da uporabiš 45% degussa trdi lot in pa pasto,ampak je zajeban zalotat,vsaj kar sem jaz probaval.Probaj uparjalnik narediti iz bakra in boš brez problema nanj nalotal bakreno cev.
Mehki lot jaz nebi uporabljal,ker nebo zdržal pritiska kompresorja zato uporabi trdi lot degussa 15% in ti garantiram ,da nebo spuščal niti pri -100c :wink:
Joe
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a grunf » 8.4.2005 6:26

Joe, hvala za odgovor!
Ker je zamrzovalnik v fazi "ravoja", sem prisiljen uporabiti čimcenejše elemente. Komora bo iz "zdravega" dela bijlerja. Pozabil sem napisati, da bo v njej precejšen podtlak, kar celo stvar precej spremeni. Sedaj boš razumel, da bakrena komora ne more priti v poštev. Kar se pa tiče prevodnosti temperature, bi bila pa odlična. Če bo izdelek dal pričakovane rezultate, bom tvoj nasvet upošteval!
LP
grunf
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a kruster » 2.6.2005 10:31

Ponavadi se za tako nizke tem. uporablja prisilno hlajenje (ventilator) z lamelnim uparjalnikom zaradi enakomernejšega hlajenja, za nižje temp. pa še kaskadni sistem hlajenja.Vendar če so zahteve po "mirnem" hlajenju, se cev na pločevino enostavno pritrdi z drugo tanko pločevino (objemka) nakar vse skupaj zaliješ z purpenom v kalupu.
Cin zelo dobro "prime" napocinkano pločevino (lotani žlebovi) , baker,rp material in kljubuje raznim vremenskim pogojem,..
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov