STROJNISTVO.com • Poglej temo - Catia za nepismene...

Catia za nepismene...

CAD/CAM/CAE integrirani programski paket, ki uporabniku nudi rešitve za celotni proizvodni proces, od konstrukcije do analize in proizvodnje.

Moderator: -M-

Catia za nepismene...

OdgovorNapisal/-a HSCX » 2.11.2012 9:55

Lep pozdrav vsem skupaj !

Sem bolj preprost star kozel ter nisem nek težek učenjak, torej bom vprašanja postavil bolj po " kmečko ".....

Moja zgodba zakaj sem se sploh lotil Catie..

Preprosto za nalogo sem si zastavil sestav (mehanizem) ,ki naj bi se premikal kinematicno po nekih kruvuljah ( splinetih ), po domače povedano, samo krožne, linijske ter točkove relacije (v Catici jointi) niso bile več dovolj, pa sem se lotil Catie, ki je bila ravno pri roki, pa še na youtubetu sem videl da zmore simulirat tudi po splinetih....

No ko sem jo odprl še kocke nisem znal narisat, kaj šele da bi risal kot s predhodnimi programi, ki sem jih uporabljal, ampak s trmo mi je nekako uspelo osvojiti nekaj znanja okrog tega programa...
Najbolj me pa moti ker imajo ti modelirniki za zoom,move,roll vsak svoje komande in to je noroooo.... ( a se ne morajo med sabo za nek standard dogovorit al pa da bi se vsaj dalo ukaze customizirat )
No ampak nekako sem se že navadil, bolj ali manj...

V glavnem imam kar nekaj vprašanj, najbolj me pa mori sledeča zadeva :

V assembly sestavim nek sestav ( nastavim relacije, kje se mora držat skupaj )...
Potem ko je zadeva gotova grem v DMU kinematic in nastavim jointe ( he,he ), ampak ker ne pridem do vseh zvez moram kdaj pa kdaj tudi kater komad premaknit iz tisto zastavco ki je v desnem zgornjem kotu, vse lepo pa prav premaknem komad, nastavim joint, potem grem nazaj v assemby , updateam pozicije, zadeva skoči vkup....
Potem grem pa na zadnjo vrstico v drevesni strukturi da bi pognal simulacijo, mi pa zadeve spet narazen skočijo ( na točno tiste pozicije na katere sem jih prej razvlekel ko sem delal jointe ) :-? :-?
Simulacija lepo lavfa ampak komadi niso na svojih pozicijah ampak so malo exsplodirani...
A obstaja kakšen abrakadabra ikona,da bi se te komadi skupaj drzali tudi v simulaciji ( kaksen update za simulacijo, tako kot je v assemblyu)

- Pa še nečesa bi se rad losal:
V sestavu je poleg posameznih partov zraven tudi mnogo "smeti", to so razne točke od relacij, jointov, vsak komad ima svoje tri ravnine, ect,ect.....
A se da vse te smeti kje ugasnit ?

Za kakšen namig se že v naprej lepo zahvaljujem...

LP
Vse mašine so oh in sploh, sama pa nobena nič ne zna...
HSCX
Novinec
Novinec

Re: Catia za nepismene...

OdgovorNapisal/-a BountyH » 2.11.2012 13:25

HSCX napisal/-a:Lep pozdrav vsem skupaj !

Sem bolj preprost star kozel ter nisem nek težek učenjak, torej bom vprašanja postavil bolj po " kmečko ".....

Moja zgodba zakaj sem se sploh lotil Catie..

Preprosto za nalogo sem si zastavil sestav (mehanizem) ,ki naj bi se premikal kinematicno po nekih kruvuljah ( splinetih ), po domače povedano, samo krožne, linijske ter točkove relacije (v Catici jointi) niso bile več dovolj, pa sem se lotil Catie, ki je bila ravno pri roki, pa še na youtubetu sem videl da zmore simulirat tudi po splinetih....

No ko sem jo odprl še kocke nisem znal narisat, kaj šele da bi risal kot s predhodnimi programi, ki sem jih uporabljal, ampak s trmo mi je nekako uspelo osvojiti nekaj znanja okrog tega programa...
Najbolj me pa moti ker imajo ti modelirniki za zoom,move,roll vsak svoje komande in to je noroooo.... ( a se ne morajo med sabo za nek standard dogovorit al pa da bi se vsaj dalo ukaze customizirat )
No ampak nekako sem se že navadil, bolj ali manj...

V glavnem imam kar nekaj vprašanj, najbolj me pa mori sledeča zadeva :

V assembly sestavim nek sestav ( nastavim relacije, kje se mora držat skupaj )...
Potem ko je zadeva gotova grem v DMU kinematic in nastavim jointe ( he,he ), ampak ker ne pridem do vseh zvez moram kdaj pa kdaj tudi kater komad premaknit iz tisto zastavco ki je v desnem zgornjem kotu, vse lepo pa prav premaknem komad, nastavim joint, potem grem nazaj v assemby , updateam pozicije, zadeva skoči vkup....
Potem grem pa na zadnjo vrstico v drevesni strukturi da bi pognal simulacijo, mi pa zadeve spet narazen skočijo ( na točno tiste pozicije na katere sem jih prej razvlekel ko sem delal jointe ) :-? :-?
Simulacija lepo lavfa ampak komadi niso na svojih pozicijah ampak so malo exsplodirani...
A obstaja kakšen abrakadabra ikona,da bi se te komadi skupaj drzali tudi v simulaciji ( kaksen update za simulacijo, tako kot je v assemblyu)

V sestavu je poleg posameznih partov zraven tudi mnogo "smeti", to so razne točke od relacij, jointov, vsak komad ima svoje tri ravnine, ect,ect.....

LP

Hidas part in relacije z desnim klikom in hide/show. Relacij za kinematiko nikoli ne smes delati v assmbleyu ampak v modulu za kinematiko. Programira pa se ne z klasiko, kjer vstavljamo premike z kliki, temvec z Laws. Nato pa naletis se na flexible assembley pa gre vse v p. m.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a HSCX » 2.11.2012 14:50

OK, samo jaz nebi rad "hide-av" celega parta, ampak samo tiste pikce, pa ravnine ki so obvezno prisotne pri vsakem partu...
Aha štekam, potem pod nobenim pogojem ne smem premikati partov v kinematiki, morajo ostati na pozicijah kjer so bili v assemblyju..
Samo še zdaj mi ni jasno kako naj "joine" priklopim na posamezne parte, če pa sploh ne pridem zraven..
Bom pogledal za to LAWS funkcijo
LP
HSCX
Novinec
Novinec

Re: Catia za nepismene...

OdgovorNapisal/-a zodiac » 2.11.2012 17:15

HSCX napisal/-a:L

LP

Jaz jih poskrijem tako da uporabim ukaz "search" (Ctrl+F). Stisneš "Load all types", nato pa pod "Type" poiščeš kar bi rad poskril. Recimo za ravnino izbereš "Plane", klikneš ukaz "search&select" kar ti izbere vse ravnine, nato pa klasično poskriješ vse naenkrat z ukazom "hide/show"
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 2.11.2012 17:22

HSCX napisal/-a:OK, samo jaz nebi rad "hide-av" celega parta, ampak samo tiste pikce, pa ravnine ki so obvezno prisotne pri vsakem partu...
Aha štekam, potem pod nobenim pogojem ne smem premikati partov v kinematiki, morajo ostati na pozicijah kjer so bili v assemblyju..
Samo še zdaj mi ni jasno kako naj "joine" priklopim na posamezne parte, če pa sploh ne pridem zraven..
Bom pogledal za to LAWS funkcijo
LP

Označi pikice, linije in ravnine-desni klik in hide-show, enostavno. V assembleju si nastavi začetno pozicijo kinematike in zbriši vse constraine. Naredi ustrezne jointe, dobil boš tudi ustrezne constrainte. DOF mora biti nula. Lawjev ni v helpu! Probaj z klasiko, ker so Lawji preobsežni za debato na forumu. Koliko mehanizmov pa imaš?
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a HSCX » 3.11.2012 15:07

Hvala vam 100X boysi za tele nasvete!!!,
No zdej sem se že naučil "hide-at", kako pa pokličem te poskrite elemente nazaj ? Sem probal na isti postopek kot sem skril pa nekako negre....ne morm jih označit, ker jih ni...
Glede vprašanja koliko mehanizmov imam nimam pojma, bom probal zadevo zazipat pa prilimat tukajle če bo šlo
Pa še dve vprašanji :
- Kako se naštima "display quality), da zadeve niso tolk kockaste ( posebaj kakšni majhni okrogli elementi so kar 4 oglati
- Pa tole me še teži, kako v skicirki ponoviti zadnji ukaz, skratka če nekaj kotiram moram kar naprej skakat na ikono za koto, a e da to kako naštimat da bi zadnji ukaz obdržal....

Hvala_pozdrav...
1351951638_Vezni_zgornji.zip
HSCX
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moi » 3.11.2012 16:29

poisci jih v drevesu na levi strani
pa drugic priporocam, da delas take zadeve v solidworks. cisto dost zmogljiv, ampak obcutno lazji za naucit se.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 3.11.2012 16:44

HSCX napisal/-a:Hvala vam 100X boysi za tele nasvete!!!,
No zdej sem se že naučil "hide-at", kako pa pokličem te poskrite elemente nazaj ? Sem probal na isti postopek kot sem skril pa nekako negre....ne morm jih označit, ker jih ni...
Glede vprašanja koliko mehanizmov imam nimam pojma, bom probal zadevo zazipat pa prilimat tukajle če bo šlo
Pa še dve vprašanji :
- Kako se naštima "display quality), da zadeve niso tolk kockaste ( posebaj kakšni majhni okrogli elementi so kar 4 oglati
- Pa tole me še teži, kako v skicirki ponoviti zadnji ukaz, skratka če nekaj kotiram moram kar naprej skakat na ikono za koto, a e da to kako naštimat da bi zadnji ukaz obdržal....

Hvala_pozdrav...
1351951638_Vezni_zgornji.zip

Sem probal odpreti tvoje datoteke, pa mi Catia V5 R19 javi error. V kateri verziji pa rišeš? Za kvaliteto izrisa pa idi:

Tools-options-General-Display-Performance, tam maš nastavitve za fine detajle.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a HSCX » 3.11.2012 17:43

Verzija ki jo uporabljam je V5R20

Ja saj vem da je SW tudi v redu, samo kot sem rekel, Catia je bila glih pri roki....

Kaj pa v skicirki je treba skozi letat sem ter tja z miško, a je kakšna finta da se zadnji ukaz ponovi ?...

LP
HSCX
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a HSCX » 4.11.2012 23:06

Živjo !

Ufff spet problemi,problemi,problemi.... :evil: :evil: :evil:

No nekako mi je uspelo skupaj sestaviti mehanizem, ki naj bi deloval približno tako kot je namišljeno :D ...

Sedaj je bilo na vrsti editiranje posameznih partov, predvem optimizacija hodov, dolžin, da bi dobil čimbolj optimalen hod samega mehanizma, danes dopoldan mi je kar nekako uspevalo..., vse parte ki sem jih editiral ( vodilne krivulje, dolžine distančnikov, koordinate vrtišč, se je nekako vse posodobilo in mehanizem je lepo deloval....skratka bil sem kar na dobri poti da pridem do rezultata...

Potem pa glej ga zlomka kar na enkrat zadeva ni hotela več delovati, čim sem spremenil dolžino posamezne palčke, ali pot krivulje, mehanizem ni hotel več delovati ( se je spuntal da nek joint ni več na svojem mestu ali pa je prišlo do exsplozije partov ko sem dal simulacijo mehanizma...kot da software nebi znal prepoznati relacij med spremembo parta...
Zakaj ?.... nimam pojma

Sem si mislil, najbrž sem porušil kakšno pomembno relacijo na začetku pa gre vse v PM, no pa sem naredil čisto now assembly v upanju da bo v redu...........isti šmoren...

Tukajle zraven bom pritisnil ZIP če bi kdo lahko to odprel pa pogledal kaj sem ga lomil...trenutno simulacija dela ampek če boste recimo spremenili dolžino palčke ki drži gongolo od motorja boste videli kaj me teži...

Lep pozdrav, pa lahko noč...

Lep pozdrav
HSCX
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a HSCX » 4.11.2012 23:07

Ups mislim da sem pozabil prilepit zip
1352066863_Sestav2.zip
epit zip
HSCX
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a HSCX » 4.11.2012 23:18

Men se zdi da je prejšni zip nekaj skoruptan, no bom zdele še enga nlimav....
1352067492_Sestav2.zip
HSCX
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a BountyH » 5.11.2012 13:11

HSCX napisal/-a:Men se zdi da je prejšni zip nekaj skoruptan, no bom zdele še enga nlimav....
1352067492_Sestav2.zip

Verjetno ti bi znal pomagati, a imam žal le R19.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a HSCX » 5.11.2012 13:42

Pol pa dejmo probat takole :

Kako se vi lotite nekega kinematičnega sestava ?

Jaz sem do sedaj delal takole:

- narisal par partov

- potem sem zadevo skupaj sestavil v assemblyju

- potem pa zalavfal DMU kinematic in nastavil "jointe"

- Ampak ko sem šel nazaj popravljat posamezni part je bila potem "štala"

- Zdaj sem pa gledal neke tutoriale in sem videl da se da zadeve sestavit direktno v kinematičnem modulu :roll: :roll: in da ti dela " coinstrainte" že avtomatsko ko nastavljaš "jointe" ( samo mora biti aktiven neki "design mode"

http://www.catia.com.pl/tutorial/z2/dmu ... ulator.pdf

Lp
HSCX
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a BountyH » 5.11.2012 14:54

HSCX napisal/-a:Pol pa dejmo probat takole :

Kako se vi lotite nekega kinematičnega sestava ?

Jaz sem do sedaj delal takole:

- narisal par partov

- potem sem zadevo skupaj sestavil v assemblyju

- potem pa zalavfal DMU kinematic in nastavil "jointe"

- Ampak ko sem šel nazaj popravljat posamezni part je bila potem "štala"

- Zdaj sem pa gledal neke tutoriale in sem videl da se da zadeve sestavit direktno v kinematičnem modulu :roll: :roll: in da ti dela " coinstrainte" že avtomatsko ko nastavljaš "jointe" ( samo mora biti aktiven neki "design mode"

http://www.catia.com.pl/tutorial/z2/dmu ... ulator.pdf

Lp

Kaj imaš DOF (degres of fredom) na vsakem mehanizmu 0. Če imaš več mehanizmov, je smiselno narediti sekvenco, ki jo enostavno premikamo od začetka do konca. Kaj pa sploh simuliraš? Ta help ti ne bo nič pomagal.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Catia

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov