HHO Generator - Voda je najbolj ekološko gorivo
Moderator: -M-
Hvala lepa,še Vam g. Nicomajstr za trud z odgovorom.Zanimivo bi bilo merit temperaturo izgorelih plinov,med delovanjem motorja,oz.vožnji,direktno na izpušnem kolektorju.Saj vem,da ima aluminij tališče tam nekje okrog 650 stopinj Celzija,ampak,ker motor ohlajajo,voda,olje in zrak,je težko doseči temperaturo,ki bi stopila aluminijaste dele v njem.Jaz predvidevam,poizkusiti na starem klasičnem motorju,ki nima ne elektronike in ne sond,z mehanskim razdelilcem vžiga in z klasičnim vplinjačem,da lahko med delovanjem spreminjam točko vžiga.Lep pozdrav L.
Celo življenje se učimo,nazadnje nevedni umremo.
- ljubohor
- Strokovnjak

Kaj pravzaprav želite doseči? Nastaviti motor tako, da bo imel dovolj vroče izpušne pline?
Ker to sem ne dolgo nazaj zasledil, da se ukvarjajo, sicer ne zaradi tega, da bi pridobivali vodik, ampak ker se bi izkoristek pri bolj revni mešanici močno povečal... težava je pa v tem, kako narediti motor, ki bo prenesel tako hude temperature...
Mislim, da sem to spotoma, ko sem gledal za neko turbino našel na B.Warnerjevi spletni strani ampak sedajle pa gledam pa ne najdem... če bom našel prilepim link...
Take stvari pa močno podpiram, ki so podkreplejen z nekim premišljenim ozadjem, ne pa "lončki kuhaj"
obljubljen link: http://www.3k-warner.de/products/turboc ... ature.aspx
Ker to sem ne dolgo nazaj zasledil, da se ukvarjajo, sicer ne zaradi tega, da bi pridobivali vodik, ampak ker se bi izkoristek pri bolj revni mešanici močno povečal... težava je pa v tem, kako narediti motor, ki bo prenesel tako hude temperature...
Mislim, da sem to spotoma, ko sem gledal za neko turbino našel na B.Warnerjevi spletni strani ampak sedajle pa gledam pa ne najdem... če bom našel prilepim link...
Take stvari pa močno podpiram, ki so podkreplejen z nekim premišljenim ozadjem, ne pa "lončki kuhaj"
obljubljen link: http://www.3k-warner.de/products/turboc ... ature.aspx
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Točno,to želim doseči čim višjo temperaturo izpušnih plinov,katero motor lahko prenese.Vgraditi v izpušni kolektor,grafit.Prenarediti odmično gred ,da bo izpušni ventil ostal malo dalje odprt pri izpušnem taktu.Sesalni ventil pa se bo začel malo pozneje odpirati.S tem bi dosegel,da se bi morebitni vodik proizveden s pomočjo krekinga vroče vodne pare prek ogljika,vsesal direktno v cilinder.Namestil bi tudi nepovratni ventil na izhodu izpušnega kolektorja v dušilec zvoka.L.p.L.
- ljubohor
- Strokovnjak

Samo s tem boste močno poslabšali izkoristek motorja :O tudi, če vam bo vodik vrnil nekaj energije nazaj...
Tudi v tem, da bi zamaknili odpiranje ventilov ne vidim nobene smiselne razlage zakaj... Če želite višjo temperaturo samo dovajajte bolj revno mešanico, bo najlažje... Glede temperatur, ki jih trenutno lahko prenese motor sem vam pa že odgovoril...
Kako pa se nastali vodik obnaša pri tako povišani temperaturi, kako ga boste lovili? Sicer ne vem, meni se ne zdi logično preurejati motorja, da bom dobil iz njega neke izpušne pline dovolj visoke temperature za pridobivanje vodika.
Čisto tako logično razmišlanje bi bilo sistem razdeliti na 2 dela. Idejo pridobivanja vodika preizkusiti pri odprtem plamenu, kjer bi pogoje ustvarili take kot jih lahko v izpušnem kolektorju, nato pa v drugem delu motorju dodajati enako količino vodika kot bi ga lahko pridobivali v izpušnem kolektorju in meriti razliko izkoristka z/brez vodika.
Še enkrat pa ponovim, da sem na kemijskem področju prešibek, da bi lahko komentiral takšen način pridobivanja vodika...
Tudi v tem, da bi zamaknili odpiranje ventilov ne vidim nobene smiselne razlage zakaj... Če želite višjo temperaturo samo dovajajte bolj revno mešanico, bo najlažje... Glede temperatur, ki jih trenutno lahko prenese motor sem vam pa že odgovoril...
Kako pa se nastali vodik obnaša pri tako povišani temperaturi, kako ga boste lovili? Sicer ne vem, meni se ne zdi logično preurejati motorja, da bom dobil iz njega neke izpušne pline dovolj visoke temperature za pridobivanje vodika.
Čisto tako logično razmišlanje bi bilo sistem razdeliti na 2 dela. Idejo pridobivanja vodika preizkusiti pri odprtem plamenu, kjer bi pogoje ustvarili take kot jih lahko v izpušnem kolektorju, nato pa v drugem delu motorju dodajati enako količino vodika kot bi ga lahko pridobivali v izpušnem kolektorju in meriti razliko izkoristka z/brez vodika.
Še enkrat pa ponovim, da sem na kemijskem področju prešibek, da bi lahko komentiral takšen način pridobivanja vodika...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Mogoče sva se narobe razumela,ali pa jaz nisem napisal dovolj razumljivo.Nisem mislil,da bi samo z vodikom poganjal motor.Vodik.ki bi ga,(če bi ga)dobil z uvajanjem vroče vodne pare,v močno ogret izpušni kolektor,na vgrajeni grafit,samo na koncu izpušnega takta,ko bi nastal podtlak zaradi začetka sesalnega takta in bi bil sesalni ventil še za hipec zaprt.Tako,da bi ga takoj posesalo v cilinder zaradi malo daljše odprtosti izpušnega ventila.Posledično bi lahko zmanjšal dovajanje fosilnega goriva.Ne vem če bi to delovalo,to je samo moja teorija.Poskušal bom pa vsekakor(štiritaktni enocilinderski bencinski motor)Odmikače ventilov sem že preuredil,sedaj preurejam magnetni vžig,da bom lahko spreminjal točko vžiga.Poskušal ga bom vžgati,da vidim,če bo sploh deloval.L.p.L.
- ljubohor
- Strokovnjak

Temperatura izpuha
Temperatura izpuha na obremenjenem otto motorju, z normalnim izkoristkom- ne predelana verzija, dosega 545 do 600 stopinj (merjeno),za 1000 stopinj je potrebno da motor deluje v extremnih obratih (kratki čas zadrževanja zgorevalnih plinov v cilindru in posledično ohlajevanje) in slab dinamični izkoristek motorja, saj če pada tlak zgorelega plina, pada tudi posledično temperatura. Za pridobivanje vodika iz vode na način ki ga omenjate, pa je porebno zagotoviti malo več kvalitete okolja v reaktorju-izpuhu, kot ga omenjate. Če nastali vodik pride fizično v stik z kisikom (nezgoreli del mešanice zraka in benzina) bo takoj oksidiral zaradi temperature, ki je prisotna.
jan
- jan72
- Sodelavec

Dajte raje energijo kot v take umotvore vložiti najprej v preizkus (ki bo zanesljiv), če dovajanje vodika res kaj doda izkoristku... potem pa naprej...
Če bo to dalo pozitiven rezultat, pa potem narediti nek izmenjevalec, ki bo skrbel za prenos toplote iz izpuha v komoro kjer se bo tvoril vodik, tega pa potem v motor...
Ker na vaš način boste v cikel dovajali "predihan" zrak, če že želite to, dodajte raje stalen sistem podoben AGR in da bo krmiljen mehansko, da ne rabite elektronike...
Je pa to nesmiselno dokler ne potrdite pozitivnega učinka dodajanja vodika... ki ga zagovarjate, pomeriti pa ne upa nihče... no nekdo je povedal rezultate meritev, ampak vi še kar trmoglavite...
Če bo to dalo pozitiven rezultat, pa potem narediti nek izmenjevalec, ki bo skrbel za prenos toplote iz izpuha v komoro kjer se bo tvoril vodik, tega pa potem v motor...
Ker na vaš način boste v cikel dovajali "predihan" zrak, če že želite to, dodajte raje stalen sistem podoben AGR in da bo krmiljen mehansko, da ne rabite elektronike...
Je pa to nesmiselno dokler ne potrdite pozitivnega učinka dodajanja vodika... ki ga zagovarjate, pomeriti pa ne upa nihče... no nekdo je povedal rezultate meritev, ampak vi še kar trmoglavite...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Delam,delam poizkuse.Ravno sedaj čitam članek kjer so podatki o vodiku.Spodnja meja gorljivosti v mešanici z kisikom je 4 vol%,zgornja MG je 99 vol.%.Idealno eksplozijsko razmerje z zrakom naj bi bilo 30 vol.% vodik,70 vol % zrak.Ne bom več težil dokler ne poizkusim.Potem se javim kakšen koli rezultat že bo.S spoštovanjem L.
- ljubohor
- Strokovnjak

Če se želiš peljati na vodik ,evo recept; odpadne AL pločevinke razne AL kuhalne folije in itd .Natrijev hidroksid NAOH ali kaustična soda ;dobiš v vsakem Merkurju. Vse to skupaj zmešaš z vodo ,seveda v zaprti posodi ,počakaš minutko in imaš vodik. Srečno in pazljivo.
- zauran
- Strokovnjak

NaOH?!,vidiš,vidiš,eni so še pametnejši od mene.Veste,koliko let so nam prali možgane.In moram povedati,da so nam jih dobro oprali.Nasa že od nekdaj uporablja vodik,pri raziskovanju vesolja.Potem takem bi vsaka raketa razpadla,ker ima pogon na vodik,in astronavti bi popadali v vesolje,ko si pripravljajo kisik in vodo za življenje.Vidite,vsaj zabavate se zraven te teme,uživajte.L.p.L.Slavcr napisal/-a:Po tem receptu se sicer ne bi prav daleč pripeljal, ampak brez sreče in pazljivosti morda bi celo nekoliko letelKdo nas bo pa potem zabaval tu na forumu?
- ljubohor
- Strokovnjak

Ah, jebiga, ta primerjava z vesoljsko tehnologijo pač ni primerna. Glede skladiščenja vodika v avtomobilu se je pa že res vse sorte razmišljalo, pa nič praktično obneslo. Prenevarna zadevščina.
Vodik, skladiščen v obliki vode je res še najbolj varen. Za razklop pa uporabiš termično disociacijo, za kar uporabiš (najučinkoviteje) kak fisijski ali še bolje fuzijski reaktor.
Samo, če v avtomobilu že razpolagaš s takim reaktorjem, potem ne rabiš več vodika
, kajne!?
Pa imaš spet rit odzadaj. Ampak volja (glede na velikost te teme) očitno je, torej boste že pogruntali nekaj.
Vodik, skladiščen v obliki vode je res še najbolj varen. Za razklop pa uporabiš termično disociacijo, za kar uporabiš (najučinkoviteje) kak fisijski ali še bolje fuzijski reaktor.
Samo, če v avtomobilu že razpolagaš s takim reaktorjem, potem ne rabiš več vodika
Pa imaš spet rit odzadaj. Ampak volja (glede na velikost te teme) očitno je, torej boste že pogruntali nekaj.
Delo krepeli človeka.
- Demz
- Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost