STROJNISTVO.com • Poglej temo - Tehnološki časi

Tehnološki časi

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Tehnološki časi

OdgovorNapisal/-a eustahije » 4.7.2005 13:59

Zdravo, prosil bi za pomoč!
Problem imam pri določanju tehnoloških časov varjenja (CO2 - MAG), namreč ni tipičnih gibov, kot je to npr. pri postopkih z odrezavanjem na strojih...nimam časa posnemati proizvodnjo in posamezne delavce. Imam preveč 'mrtvih' časov v transportu in 'sprehajanju'. Trenutno presegamo normo (izkustveno) za 45-50%! Gre za veliko konstrukcijo, bi pa rad popravil zadevo!
Ali obstaja kakšna extra literatura in ali bom moral uporabiti izkustvene podatke? Če ima kdo kakšne izkušnje, se priporočam.
Hvala!
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a iki » 4.7.2005 18:51

Jaz sem imel podobne težave. Rešil sem tako, da sem si naredil katalog časov. Posnel sem čase najbolj pogostih operacij in najbolj pogostih izdelkov. Te čase sem potem uporabil za določanje podobnih operacij ali izdelkov.
Ti časi so ocenjeni časi +-10% in služijo zgolj za planiranje in kalkulacije, nikakor pa za priganjanje delavcev - zato so delovodje v firmi.
Če pa rabiš za priganjanje, potem brez REFE ali WF normiranja ne bo šlo.
iki
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a eustahije » 5.7.2005 6:13

Hvala!
Priganjanje ne pride vpoštev, kot si rekel, zato so delovodje, jaz imam opravka s tehnološkimi kalkulacijami, sicer pa tudi nisem mnenja, da je treba iz delavca iztisniti 120% pa da zraven crkne....
Ponavadi so še drugi načini, da se iztisne max iz delavca in se tako poveča produktivnost, norme se realno postavijo, dejstvo pa je, da ponavadi izkoristijo vsak trenutek za počitek čeprav ni extra utrujajočega dela, motivacija je malo na psu, samo jaz pa nisem tukaj za to in bom ostal pri svojih izračunih :D. S časom bom verjetno tudi na nek način ukrepal!
Kar se tiče problema, bom probal izdelati bazo posnetih časov in na nek način bom dobil vzorec, rezultati bojo kmalu vidni :-? , ponavadi so!
Po opazovanju lahko povem še to, da zna biti tudi problem v terminerjih, ki ne dobavijo materiala pravočasno na linijo in potem gre varilec recimo po palico čez pol hale in si 'vzame cajt' :lol: !
Te še obvestim o zadevi, iki, vmes pa lahko še kdo pokomentira problematiko, vsa mnenja so dobrodošla!
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a iki » 5.7.2005 7:50

Pri določanju časov varjenja si lahko pomagaš tudi z dolžino vara. Enostavno izmeriš kolk metrov vara imaš na konstr. in kake debeline ter pomnožiš s posnetim časom za en meter. Dodaš še čas za brušenje oz. čiščenje obrizgov (običajno 10%)in ne boš veliko zgrešil - za kalk je dovolj natančno.
iki
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a eustahije » 5.7.2005 8:17

Teoretični čas varjenja mi sploh ne dela težav, to je popolnoma prav in uporabna metoda, kaj si napisal, tako tudi delam, problem so ti, bom rekel 'mrtvi časi', katerih se mi je nabralo malo preveč...sem novi in še opazujem, naloga pa je že tu. Pripravljalno - zaključni časi so tako samo enkrat prisotni, najbolj problematični so pomožni in dodatni časi, vari se v varilni pripravi (rad bi naredil obračalno z EM samo ni investicijskega denarja pa konstrukterjem je to extra delo), predmet varjenja je dolg 10-15 m in širok 3-5 m (ogrodje). Varimo s presledki 1:2, 1:3, 1:4, to se pravi var dolg 50 mm, presledek pa 100, 150 oziroma 200 mm.

Še to, kaj misliš, koliko lahko procentualno vpliva obračalna priprava na čase, izkušnje?
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a iki » 5.7.2005 9:52

Glede vpliva obrač. priprave na čase težko ocenim, ker ne poznam Vaše proizvodnje. Zagotovo pa zmanjša čase manipulacije z dvigalom in olajša varjenje varilcem.
Za zmanjšanje "mrtvih" časov in oceno vpliva priprave, ti predlagam, da si vzameš en dan časa in natančno opazuješ varilca pri njegovem delu ali še bolje da ga posnameš s kamero(seveda z njegovim privolenjem), nato pa detalno analiziraš njegove aktivnosti.
Prišel boš do zaključka, da se v "mrtvih" časih skriva neurejenost firme, kot je: neurejenost del. mesta, nepopolna navodila, tehnološka šlamparija, zastarela oprema, pomanjkljivo vzdrževanje, logistične težave, nesposobnost vodilnih, nedisciplina,.........
V tej ledeni gori je vpliv varilca na zmanjšanje časov zelo majhen.
iki
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a eustahije » 5.7.2005 10:28

Tu ti seveda dam popolnoma prav, dodam še lahko: obupnost notranjega transporta (terminerji niso krivi), predolgo čakanje na navodila (delavčeva vprašanja, kaj naj dela in kako), proizvodnja se vodi sama, rutinsko (enkrat izkustveni podatki so ostali praxa), nobeden ne dela po delovnem nalogu (vsi so navajeni kako so pač navajeni), na notranji sistem nobeden ne pogleda,...

Delam na popravilu teh izkustvenih časov oziroma moram optimizirati celotno varjenje, z razrezom palic in izsekom pločevine ter transportom in normami!

Upam, da pridem do rešitve, kakor koli bom se odločil kaj narediti v prihodnjih dneh! Hvala za trud, iki! :P
eustahije
Moderator
Moderator

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost