STROJNISTVO.com • Poglej temo - cnc program

cnc program

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

cnc program

OdgovorNapisal/-a sofpas » 17.1.2013 21:49

Zanima me ali kdo zna sprogramirati program na krmilniku Sinumerik 840 program za rezkanje navoja z gnanim orodjem. Kos bi imel vpet v glavo in bi ga vrtel z C-osjo, z gnanim orodjem pa bi rad rezkal navoj. Navoj je dolg 100mm, na začetku je premer navoja 5mm, na koncu pa 50mm, korak navoja pa je 8.
sofpas
Novinec
Novinec

Re: cnc program

OdgovorNapisal/-a matjaz mlinsek » 18.1.2013 13:54

Poglejte na DoconWeb dokumentaciji
https://www.automation.siemens.com/doconweb
na naslovu SINUMERIK powerline / SIMODRIVE 04/2010

Pojdite pod Index in poiščite T Thread Cutting
Pojavilo se vam bo več možnosti priročnikov:
Npr. v priročniku Fundamentals Programming Manual, 11/2006, lahko najdete principe izdelave navojev!

Matjaž

Link tudi na:
https://www.cee.siemens.com/web/si/sl/c ... C4you.aspx
matjaz mlinsek
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 18.1.2013 17:53

verjetno rešujemo isti problem. Sem ga rešil na 3-osnem stroju, porezkal kos z namensko izdelanim orodjem, in izdelek tudi preizkusil - deluje. Vendar je premalo plačano delo, da bi šel v proizvodnjo (pre) majhnih serij. Pri ceni delovne ure na 5-osni (ali 4) mašini pa bo še malo slabše. Za tak denar je bolje ugasit stroj.
Problem je ker nekateri bi, pa ne znajo. Lahko si privoščijo stoj za več 100K eur, potem pa znajo programirati samo linije in loke
Priponke
IMAG0001.JPG
IMAG0001.JPG (177.45 KiB) Videno 2070 krat
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.1.2013 21:07

magnum takšne svedere smo prede 20+ leti drejali na prvomaskih TNP-jkah, šala mala , ne pa na ne vem koliko osnih mašinah
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 18.1.2013 21:42

Tudi jaz na moji 20 ali več let stari stružnici Kolchester, znam to narediti, skoraj pa malo dvomim, da ste VI (množina) to znali, pred 20 leti. Pa ti ne bom zaupal kako bi jaz to delal, ker ni prav enostavno.
Pa ni to vprašanje. Navoj (ne enega - serijo) je treba narediti hitreje in ceneje kot Kitajci, samo tako boš - bom imel delo. In tudi če STE slučajno pred 20 leti to delali, bi danes ne imeli tega komu prodati, ker bi bili predragi. In tudi jaz sem predrag na CNC-jki, čeprav jih naredim vsaj desetkrat več, kot ste jih VI pred 20 leti.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.1.2013 22:26

ma ne da bo spet nabijanje, ja to smo pred 20+ leti delali na simensu, pa ne me j... na katermem,sem že totalo out od cnc-jev, pa na pvomajki, so šli svedri za med, smo sredi največjih gozdov- ni večjih, za cepilce :D, smo frezali na WMW, pa drejali na prvomajkah da se je kadilo, ker drugih ni bilo, indexi so bili samo za bosno za vojsko (švec-komec), no malo poznam ozadja, bosna in srbija sta takrat laufala samo na indexih, civilna producija pa na jugo produciji ali varšavski pakt, tako je bilo, kdor tega ni probal ne more verjeti, orodja???, sandvik, seco... - misija nemogoče, lahko samo jugorapid, fra čačak, sintal, univerzal, kot zastopnik za sandvik, ma dobro nebi več o tem, ker je to samo nostalgija, (lepi časi, bili smo mladi), so nas vodilne v tehnologiji orng jebal.., kaj na mašine dati, ker so direktorji zahtevali samo planirano producijo
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 18.1.2013 22:41

evo malo nostalgije:
letev-sveder.jpg
letev-sveder.jpg (60.27 KiB) Videno 1995 krat

ali pa z ročnim približevanjem...
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.1.2013 23:19

ja tudi na TNP-jkah ali BOERINGER-cah, pa še kakšni, z ravnili za struženje stožca je šlo brez problema, zakaj ne, no malo so bile problematične razalne hitrosti, je bilo potrebno s "kuplungo" zmanševati hitrost, ko je šla zadeva na večji premer, da ni skurilo "rapida" :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 19.1.2013 9:13

No, na predzadnjem postu vidim mehansko napravo za struženje konusa - in s tem je možno konični navoj stružit. Jaz imam hidravljično kopirno napravo (sedaj sem povedal vse) in zato lahko to naredim na moji klasični stružnici.
Še enkrat: ni bilo to vprašanje. Temveč kako sprogramirati CNC stroj. Saj veste: vsi klasični stroji imajo ročke za pomik, in nekaj boš vsekakor gor obdelal-če bo ploščato, bo lopata, če bo špičasto, bodo vile :lol: . CNC-ji, ki so brez ročk, kvečjemu imajo elektronska kolesca za pomik - običajno samo ena os naenkrat - pa so absolutno butasti, in sami ne naredijo nič, dokler jim mi ne naredimo programa.
In tu je problem, ki sem ga zgoraj napisal. Kup 5-osnih rezkalnih centrov je v Sloveniji, ki so si jih lastniki lahko privoščili, kljub visoki ceni, na račun nizkih plač operaterjev, ali pa nepovratnih subvencij, ali kreditov, ki jih danes ne morejo odplačevati....... in večina dela kot 3-osni stroj - verjetno jih na prste ene roke našteješ, ki uporabljajo simultano 5 osno rezkanje.....
In zato sem sam poskusil narediti na rezkarju tak navoj, bolj zaradi izziva, ker tega v življenju še nisem delal, niti videl, razen na youtube. Končni rezultat sem pokazal, brez nakladanja, kot nekateri.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sofpas » 22.1.2013 22:12

hvala vsem za pomoč, magnum44 trenutno si še ne morem privoščiti da bi ugasnil stroj, zato ti zavidam tvoj položaj, zame si car :roll:
sofpas
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 23.1.2013 14:57

sofpas napisal/-a:hvala vsem za pomoč, magnum44 trenutno si še ne morem privoščiti da bi ugasnil stroj, zato ti zavidam tvoj položaj, zame si car :roll:

Oprosti, ampak, a ti delaš tudi če porabiš več za rezila, kot zaslužiš. Potem pa, po možnosti, še tistega bornega zaslužka kupec ne plača? Enkrat je pač treba reči stop. Ne moremo si svojih cen v nedogled nižati = pljuvati v lastni krožnik.!
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dsf » 26.1.2013 18:24

vili napisal/-a:ma ne da bo spet nabijanje, ja to smo pred 20+ leti delali na simensu, pa ne me j... na katermem,sem že totalo out od cnc-jev, pa na pvomajki, so šli svedri za med, smo sredi največjih gozdov- ni večjih, za cepilce :D, smo frezali na WMW, pa drejali na prvomajkah da se je kadilo, ker drugih ni bilo, indexi so bili samo za bosno za vojsko (švec-komec), no malo poznam ozadja, bosna in srbija sta takrat laufala samo na indexih, civilna producija pa na jugo produciji ali varšavski pakt, tako je bilo, kdor tega ni probal ne more verjeti, orodja???, sandvik, seco... - misija nemogoče, lahko samo jugorapid, fra čačak, sintal, univerzal, kot zastopnik za sandvik, ma dobro nebi več o tem, ker je to samo nostalgija, (lepi časi, bili smo mladi), so nas vodilne v tehnologiji orng jebal.., kaj na mašine dati, ker so direktorji zahtevali samo planirano producijo

V kateri Iskri si bil ? Samo to mi povej.....
dsf
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 26.1.2013 21:51

dsf
ni bilo nobene iskre??? :( , od kod ti to, ja smo pa vse to probali, smo pa kar nekaj podrejali in sfrezali
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov