STROJNISTVO.com • Poglej temo - Indikator navoja (struženje)

Indikator navoja (struženje)

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Indikator navoja (struženje)

OdgovorNapisal/-a Georg6 » 29.1.2013 12:57

Pozdrav.
Se opravičujem, če je bila že ta tema kje odprta ker ne sledim redno forumu.
Zanima me glede "delilnika" indikator navoja (nevem točno kako zveni Thread dial indicator oz. Thread Chasing Dial po slovensko).
Še približna slika za predstavo : http://i260.photobucket.com/albums/ii1/ ... adDia3.jpg

No tako zadevo bi jaz rabil za stužnico prvomajska tnp 160B. Kot sem si na stružnici ogledal ima že pripravljen vijak za takšno napravo (na moji ob nakupu ni bilo gor) in me zanima če je bilo to dobavljivo oz. bi bilo še danes ?
Ima kod kaj podobnega doma, je izdelal ?
Hvala za vsakršno informacijo !
Lp
Georg6
Pripravnik
Pripravnik

Re: Indikator navoja (struženje)

OdgovorNapisal/-a Pelton » 29.1.2013 18:36

Georg6 napisal/-a:Pozdrav.
Se opravičujem, če je bila že ta tema kje odprta ker ne sledim redno forumu.
Zanima me glede "delilnika" indikator navoja (nevem točno kako zveni Thread dial indicator oz. Thread Chasing Dial po slovensko).
Še približna slika za predstavo : http://i260.photobucket.com/albums/ii1/ ... adDia3.jpg

No tako zadevo bi jaz rabil za stužnico prvomajska tnp 160B. Kot sem si na stružnici ogledal ima že pripravljen vijak za takšno napravo (na moji ob nakupu ni bilo gor) in me zanima če je bilo to dobavljivo oz. bi bilo še danes ?
Ima kod kaj podobnega doma, je izdelal ?
Hvala za vsakršno informacijo !
Lp

Moja TNP 160B ima original... lahko poslikam, če želiš :)
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a Pelton » 29.1.2013 18:36

:D
Zadnjič spremenil Pelton, dne 29.1.2013 18:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a Georg6 » 29.1.2013 19:55

Bi lepo prosil, ja.. :D
Najbol me zanima kako to deluje z različnimi oblikami navojev (trapezni, metrični, colski)..
Ima zamenljive ploščice, zobnike ?
Lp
Georg6
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 29.1.2013 20:27

georg, samo vprašanje ali sploh veš čemu služi ta "urica"
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Georg6 » 29.1.2013 20:52

vili napisal/-a:georg, samo vprašanje ali sploh veš čemu služi ta "urica"

Nikoli je nisem uporabljal (nisem niti izučen strugar), tole sem zasledil na tem videju (nekje od 4.00 naprej):

http://www.youtube.com/watch?v=FRa5An0i_sM&list=UUKLIIdKEpjAnn8E76KP7sQg&index=106

Kjer je iz razlage mojstra razvidno da pomaga pri lovljenu (sledenju) pri rezanju navojev, če je tukaj še kakšna funkcija bi prosil za razlago..
Lp
Georg6
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 29.1.2013 21:14

ta urica služi "sinhronemu" vklapljanju matice z navojnim vlečnim vretenom in delavnim vretenom, uporablja se jo takrat, ko sani ne vračaš z nasprotnim vrtenjem glavnega vretena, ampak na koncu reza matico izklopiš in ročno vrneš sani na startno mesto, glavno vreteno pa se vrti stalno v isto smer, s tem štediš sklopko in še kaj, posebno pri velikih hitrostih, sani moraš vrniti vedno na isto mesto, najbolje je, da na posteljo stroja priviješ naslon, na urici imaš dve skali ena je na gredi ki jo poganja navojno vretena, druga je na ohišju in je ročno nastavljiva, pred pričetkom rezanja navojev, nastaviš naslon do katerega vračaš sani, sklopiš matico z navojnim vretenom in nastaviš vrtljivo skalo tako, da se pokrivata nuli na obeh skalah, ta nula bo med rezanjem navojev mirovala, ko boš pa vračal sani, se bo skala na vretenu vtela, vrtela se bo tudi, ko bodo sani v izhodiščni legi, ko pa se bo začela nula na vrteči skali približevati nuli na mirujoči takrat vklopiš matico, da se "sinhronizirata" kota zasuka glavnega vretena in navojnega vlečnega vreten, tipi navojev in koraki na to urico nimajo nobenega vpliva, torej služi samo za sinhronizacijo, za tak način rezanja navojev je potebno nekaj vaje, probaj in poročaj, pa prvi špon samo pocahnaj in drugega na isto mero, da boš videl če se navojnici pokrivata :oops:, zdej pa malo ležat, je bilo prehudo :D
Zadnjič spremenil vili, dne 29.1.2013 21:31, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Georg6 » 29.1.2013 21:30

Najlepša hvala za izčrpno razlago ! :D Pred tem sem si približno predstavljal, ampak zdaj mi je popolnoma jasno. Do tedaj sem tudi jaz uporabljal nasprotno smer vrtenja za vračanje na začetek, vendar pa kot tudi mojster na videju pove, da ni dobro za stružnico niti za kvaliteto navoja. Nevem točno kje sem zasledil urico, ki je imela priloženo kup skal in zobnikov in sem pomislil na to, da je za različne navoje (verjetno je kaj drugega).
Očitno moram čimprej nekje tole dobit in sprobat :D

Lp
Georg6
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 29.1.2013 21:37

sem imel opravka s kar nekaj stružnicami, pa ni bilo pri teh uricah nobenih dodatnih skal ali zobnikov, ne vem zakaj :(, morda pa tudi nevem vsega
ah še to pri kakšni tes3, pa starih ada-h se je pri rezanju navojev znala odviti vpenjalna glava, če ni bila na vreteno dovolj privita "zabita", ker so brez protimatice
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Georg6 » 31.1.2013 21:02

Danes sem dobil odgovor na povpraševanje za tole "urico", in naj bi bila cena rabljenega dela 175€..
To mi zveni precej veliko za tole, zato me zanima če obstaja kakšna univerzalna varianta ?
Pomojem je pogoj to, da se zobnik urice ujema z trapeznim navojem na gredi podajanja..
Hvala za kakršno koli info.
Lp
Georg6
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zodiac » 31.1.2013 22:07

Ta "urica" je uporabna pri struženju daljših navojev, zato da ročno hitro vrneš nož na začetek, medtem ko razdvojiš navojno matico. Ko se skala približuje določeni vrednosti spet vklopiš matico, nož pa nato spet gre po isti poti.
Ni pa to nič drugega kot pa zobnik z vretenom, ki drsi po navojnem vretenu, na zgornji strani pa vrteča skala.
Skala ima pri colski izvedbi 8 razdelb, vsaka druga je oštevilčena (1, 2, 3, 4)
Za navoje, ki imajo sodo število navojev na colo lahko matico pri pokrivanju z vsako oznako, pri tistih, ki pa imajo liho število, jih pa lahko zapremo pri vsaki oštevilčeni oznaki. Pri koraku 1/2 navoja na colo se lahko zapre pri vsaki sodi oznaki, pri koraku 1/4 navoja na colo se lahko zapre pri samo pri začetni oznaki.
še slikca:
Thread-cutting8.jpg
Thread-cutting8.jpg (178 KiB) Videno 2773 krat

Metrične izvedbe pa imajo ponavadi zraven 3 različne zobnike, ki se zamenjujejo. Pri navojnem vretenu 4 mm lahko z zobnikom z 12 zobi vrezuješ navoje 8, 6, 4, 3, 2, 1.5, 1, 0.75, potem pa imaš 14 zobi zobnik za korak 1.75 mm in 15 zobi zobnik za 1.25 mm korak
Zadnjič spremenil zodiac, dne 7.2.2013 12:02, skupaj popravljeno 1 krat.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 31.1.2013 22:19

krasno zodiak, pa sem izvedel nekaj novega, hvala za napisano
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 31.1.2013 22:29

še tole sem se spomnil, lahko preprosto stružimo navoje z dvojno vijačnico...
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 31.1.2013 22:44

prvo vijcnico rezes na enki drugo na trojki
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Georg6 » 1.2.2013 11:15

Hvala obema ! Izvedel sem use in še več :D .
Verjetno se bom lotil domače izdelave urice, če ne dobim kakše ugodnejše ponudbe.

Lp 8)
Georg6
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov