STROJNISTVO.com • Poglej temo - Senzorji za točnost

Senzorji za točnost

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Senzorji za točnost

OdgovorNapisal/-a dinko » 25.2.2013 19:11

Pozdravljeni!!

Ravnokar sem naletel na problem na mojemu CNC stroju in sicer:

imam na X osi 2 različna koračna motorja za pomik... in se mi je ze nekajkrat zgodilo da se je po določenem času kalibracija podrla: se pravi tako da je eno vreteno prehitelo drugega. in tako je bil stroj iz pravega kota (na y in z osi se to ne more zgoditi saj ima vsaka od teh dve hosi samo en motor)

Torej kako bi lahko naredil čimbolj enostavno preverjanje osi da ko bi prišlo do zaminka cca 0.1mm ali 0.5mm bi se prizgala kaka lučka ali pa kaj podobno....

gledam na to da bi bila rešitev čim bolj enostavna in čim cenejša, saj je to stroj za max 1000 eur

LP
Dinko
dinko
Pripravnik
Pripravnik

Re: Senzorji za točnost

OdgovorNapisal/-a borisk » 25.2.2013 19:30

Prvo kar bi predpostavil je to da imaš glede na napisano precej zračnosti. drugače pa lahko na bo potrebno namestiti enkoderje na osi, kar bo verjetno predrago, ker gre verjetno za nizkocenovni strojček. možno še je da obe osi poganjaš preko jermena z enim motorjem...
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dinko » 25.2.2013 19:42

borisk napisal/-a:Prvo kar bi predpostavil je to da imaš glede na napisano precej zračnosti. drugače pa lahko na bo potrebno namestiti enkoderje na osi, kar bo verjetno predrago, ker gre verjetno za nizkocenovni strojček. možno še je da obe osi poganjaš preko jermena z enim motorjem...

Ja... res je ... tole je strojček velikosti 1050 x 550 x 200 mm delovne površine, gana je preko NEMA 23 Motorjev in mi na x osi nebi prišel v poštev jermen saj imam na vretena vezano direktno vsak motor posebaj...

p.s. bi to lahko rešil z kakim adruino elektroniko in pa kakimi fotocelicami....

koliko bi pa prišli taki enkoderji ???

LP
Dinko
dinko
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zlabo1 » 25.2.2013 20:09

Vožnja koračnega motorja brez povratne informacije (enkoder) je skoraj tako kot da bi peljal avto z zavezanimi očmi. Samo zdi se ti lahko da greš v tapravo smer.

Jaz bi razmislil o montaži enkoderjev, če kaj prav vem tudi veliko teh elektronik za diy cnc mašince, podpira enkoderje.

P.S.: Sem tudi sam imel idejo o izdelavi cnc-ja, pa se ga ne lotim dokler ne bom imel vsaj 6k€ viška za strojček z obdelovalno površino cca 300x400... Obvezno bi uporabil servomotorje...
zlabo1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dinko » 25.2.2013 20:42

zlabo1 napisal/-a:Vožnja koračnega motorja brez povratne informacije (enkoder) je skoraj tako kot da bi peljal avto z zavezanimi očmi. Samo zdi se ti lahko da greš v tapravo smer.

Jaz bi razmislil o montaži enkoderjev, če kaj prav vem tudi veliko teh elektronik za diy cnc mašince, podpira enkoderje.

P.S.: Sem tudi sam imel idejo o izdelavi cnc-ja, pa se ga ne lotim dokler ne bom imel vsaj 6k€ viška za strojček z obdelovalno površino cca 300x400... Obvezno bi uporabil servomotorje...

evo CNC kontroler je tale:

http://www.ebay.com/itm/CNC-Controllabl ... 1123441249

Driverji so 4.2A in pa koračni motorji so nema 23:

sicer ne vem ce se da na to zadevo priklopit encoderje...

mislim pa da se zadeva veže ali na drug LPT ali pa preko USB...

bi mi pa prav prišle kake fajn informacije glede tega ... da lahko vseskupaj uredim

LP
Dinko
dinko
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a borisk » 25.2.2013 21:01

tisto kar si ti prilepil ni kontroler ampak samo razširitvena kartica za lpt, timinge ti še vedno določa PC z bolj ali manj zanesljivo programsko opremo....

motor je verjetno dovolj močen da bi poganjal stroj, ampak je potrebno povezati osi da jih bo poganjal samo en motor, že sama ideja o dveh pogonih na en most je zgrešena. en od pogonov se bo vedno šlepal
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a šlosar » 25.2.2013 21:18

Zdravo
Poglej oziroma poišči, kako deluje gantry pogon!
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dinko » 25.2.2013 21:40

borisk napisal/-a:tisto kar si ti prilepil ni kontroler ampak samo razširitvena kartica za lpt, timinge ti še vedno določa PC z bolj ali manj zanesljivo programsko opremo....

motor je verjetno dovolj močen da bi poganjal stroj, ampak je potrebno povezati osi da jih bo poganjal samo en motor, že sama ideja o dveh pogonih na en most je zgrešena. en od pogonov se bo vedno šlepal

ja to je res...

vendar kot sem jst gledal ima zadeva lahko 2 vrste vezave:

1 motor X in motor A vezana na vsaka svoj "kanal"
x = 2 step, 3 dir
A = 4 step, 4 dir

v Mach 3 nasavljen Master / slave in to je to

lahko pa fizično 2 driverja priklopiš na istit kanal:

X = 2 step,3dir
A = 2 step,3dir

kar se pa tiče da bi to vozil z 1 koračnim motorjem, sem pa razmišljal o ob gradni CNC motorja in ugotovil, da me je prišel samo jermen in jermenice dražje kot pa še en koračnimotor in driver.

no sedaj imam tako kakr imam in bi rad samo zadevo rešil čim bolj enostavno

LP
Dinko
dinko
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a borisk » 26.2.2013 6:02

jermenica za jermen T10 z 20 zobmi stane 8€ (v sloveniji) meter jermena T10, na katerega lahko obesiš 5 tvojih strojev pa 5,5€ /m. če imaš motor pa gonilnik cenejši od tega, potem je problem tudi v tem...
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov