STROJNISTVO.com • Poglej temo - Uplinjevalna peč na drva z lambda sondo ali brez ?

Uplinjevalna peč na drva z lambda sondo ali brez ?

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Uplinjevalna peč na drva z lambda sondo ali brez ?

OdgovorNapisal/-a Sebek » 6.3.2013 18:43

Letos moram zamenjati staro peč na drva. Nabaviti imam namen neko uplinjevalno peč med 20 in 25kW in do nabavne cene 2500 eur. Drva pa se bodo kurila od kostanja, smereke hrasta,... Še najmanj bo bukovih.

Zdaj pa ne vem ali naj ima peč lambda sondo ali ne?

Če je bolje peč z lambda sondo potem pride v poštev Wiessmannov vitolig 150.

Če pa je dobro tudi brez labda sonde potem pa je že boljša izbira glede na zgornje kriterije. Recimo orlan orligno 250, ki pa naj bi bil celo enak kotel kot wiessmannov vitolig.

Zanima me koliko prinese lambda sonda na izkoristku kotla pri zelo različnih drvih. To pomeni da bodo v kotel nadevana skupaj smereka, kostanj,...

Ima kdo izkušnje z kotlom brez lamda sonde in potem z lambda sondo?
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Uplinjevalna peč na drva z lambda sondo ali brez ?

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 6.3.2013 20:11

No sosednjem forumu (pod svojo streho) imaš na tvojo vprašenje odgovore v dolžini kakšnega doktor romana in še več.

Nekako na grobo pa pravijo, da v kolikor imaš kurivo-drva konstantne kvalitete in vlage deluje dobro vsak uplinjevalni kotel. V primeru različnega kuriva po kvaliteti in vlagi pa se malo bolje obnese kotel z lambdo. Seveda pa razlike niso v 10%, prej v nekaj %.

Odloči pa se vsak sam.

LP
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dm84 » 7.3.2013 17:13

zamot11 napisal/-a:Lambda je požeruh elektrike- vsaj te avtomobilske- in če se le da se ji izogni!
LP Zamot

... neumnosti pišeš.
dm84
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a suzica » 7.3.2013 17:31

Moj sosed ima KWBJA.. NEMA DA NEMA, vse kar si ti srce poželi...ta kotel imaš lahko namesto televizije tuk je fensy.

Sam iz dimnika se mu pa večinoma tako kadi kot bi gume žgal :roll:
Če se smole primeš, se te smola drži.
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nikoXYZ » 7.3.2013 19:46

Lambdo sonda je podobna stvar kot pri avtomobilih. Nekateri kotli jo imajo, koliko jo pa zna elektronika izkoristit ter koliko let dela je pa pod velikim vprašanjem.
Če lambda sonda crkne pri avtu se računalniku popolnoma zmeša ker nezna več narediti pravilne mešanice za dobro izgorevanje zraka ter goriva (se pravi, da je nekaj koristi od nje). Enako je pri kotlih.
Dober kotel ima dva dovoda zraka s katerima kar se da dodobra izkoristi mešanico dimnih plinov da zgori vse kar je uporabnega v njih, zmanjša izpuste CO2 ter ostalo nesnago. Seveda pa tudi posledično nekaj prišparaš.

Vračunaj v budget še zalogovnik ter ostale elemente, katere potrebuješ. Kotel je le delni strošek. Pa poglej še malo za subvencijo na ekoskladu, vsak povrnjen € je dobrodošel.

PS: KWB je mercedes med kotli in taka je tudi cena!
nikoXYZ
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a borisk » 8.3.2013 10:51

bosch LSU 4.2 ki jo uporablja večina kotlov pokuri 10W
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 9.3.2013 11:04

Hvala za odgovore.

Še vedno pa ne vem ali je bolje kupiti peč na lambda sondo ali ne. Verjetno pri zelo homogenih drvih lambda ne prinese veliko. Pri zelo različnih drveh pa se zna lamda kar poznati na izkoristku, saj se po moje peč nebi zapacala tako hitro. Zapacana peč pa ima nižji izkoristek.

Ima kdo izkušnje z takšno pečjo najprej brez lambde in je nato zamenjal ali vgradil lambdo?
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cratos » 31.10.2013 12:29

Sebek napisal/-a:Hvala za odgovore.

Še vedno pa ne vem ali je bolje kupiti peč na lambda sondo ali ne. Verjetno pri zelo homogenih drvih lambda ne prinese veliko. Pri zelo različnih drveh pa se zna lamda kar poznati na izkoristku, saj se po moje peč nebi zapacala tako hitro. Zapacana peč pa ima nižji izkoristek.

Ima kdo izkušnje z takšno pečjo najprej brez lambde in je nato zamenjal ali vgradil lambdo?

Lep pozdrav .
Imam eno čisto preprosto vprašanje zate!Ali si že kdaj v praksi videl kako deluje uplinjevalni kotel?
Moraš namreč vedeti ,da moraš uplinjevalni kotel znati tudi pravilno kuriti,če imaš lambdo ali ne .
Če nimaš nikakršnega znanja si raje nabavi kotel s lambdo sondo,samo ne kakšne SIGME ker boš imel z njo same težave.
Drugače imaš pa res na sosednjem forumu PSS napisano in opisano delovanje uplinjevalnih kotlov.
Recimo tale tema http://www.podsvojostreho.net/forum/vie ... 28&t=43018
Če imaš še kakšno vprašanje sem ti na voljo.
lp
cratos
cratos
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a cratos » 31.10.2013 12:53

Sebek napisal/-a:Hvala za odgovore.

Lep pozdrav .
Imam eno čisto preprosto vprašanje zate!Ali si že kdaj v praksi videl kako deluje uplinjevalni kotel?
Moraš namreč vedeti ,da moraš uplinjevalni kotel znati tudi pravilno kuriti,če imaš lambdo ali ne .
Če nimaš nikakršnega znanja si raje nabavi kotel s lambdo sondo,samo ne kakšne SIGME ker boš imel z njo same težave.
Drugače imaš pa res na sosednjem forumu PSS napisano in opisano delovanje uplinjevalnih kotlov.
Recimo tale tema http://www.podsvojostreho.net/forum/vie ... 28&t=43018
Če imaš še kakšno vprašanje sem ti na voljo.
lp
cratos
cratos
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a DMF » 11.2.2020 21:44

zamot11 napisal/-a:
dm84 napisal/-a:
zamot11 napisal/-a:Lambda je požeruh elektrike- vsaj te avtomobilske- in če se le da se ji izogni!
LP Zamot

... neumnosti pišeš.

cca 25W elekrtike pokur pa računi če znaš?
Sem pa napisu da to velja za avtomobilsko katere najbrž uporabljajo tudi v kotlih.
Tist kar pri kurjenju prišparaš pri elektriki zgubiš
Bomo šparal pa naj stane kolikor hoče!

Po dolgih letih se smejem tem objavam. Zaradi 10kw(enega evra) elektrike ki naj bi jo.letno.porabila.lambda je razlog za nakup kotla brez lambde?
Pa to ne moreš verjet.......
Nisem strojnik zato kdaj kako "neumnost" napišem.Se opravičujem! Hvala za popravek!
DMF
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Sebek » 12.2.2020 19:02

Vidim, da je prišla ena moja tema iz naftalina, na katero sem pozabil. :( :(
Pa da jo zaključim, naj povem, da od marca 2014 v moji kurilnici opravlja svojo dolžnost peč Vigas 25 SW. Torej sem se takrat odločil za kotel brez lambda sonde. Pri izbiri je takrat imela veliko vlogo cena, saj je bila ta peč cenejša za mislim da 600€ in ne poraba elektrike same lambde.

Po 6 kurilnih sezonah sem z pečjo zelo zadovoljen. Pred kurilno sezono 2018/2019 sem naredil novo izgorevalno komoro iz novih šamotnih opek, to sezono pa zamenjal še izgorevalno komoro. Za vse je bil strošek cca 100€. V peči zgori v kurilni sezoni vsaj ena naklada drv na dan.

Dandanes ni več dileme glede lambda sonde, saj se uradno naj nebi več prodajale peči brez lambda sonde, tako da bi sedaj kupil spet isto peč z lambda sondo.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov