STROJNISTVO.com • Poglej temo - Motorna žaga-problem

Motorna žaga-problem

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Motorna žaga-problem

OdgovorNapisal/-a Gost » 20.7.2003 17:14

Imam manjši problem z motorno žago Husqvarna. Stara je približno 2 leti in ni veliko rabila. Problem je v tem, da rada "crkne", v trenutku, ko spustiš gas (slov. plin).Takrat ko žaga, dela brez problema. Pa tudi v prostem teku (štan gas) dela v redu. Iz tega smatram, da so obrati v prostem teku dovolj visoki. Možnost, da vgasne je torej samo v "prehodu" iz delovanja (obremenitve) v prosti tek.
Vsaka pomoč je dobrodošla.
lp, jani
Gost

Re: Motorna žaga-problem

OdgovorNapisal/-a kaktus.f1 » 16.3.2013 13:43

Pozdrav!
Da ne bom odpiral nove teme bom svojo težavo pripisal kar sem. Tudi jaz imam problem z motorno žago znamke husqvarna in sicer z oznako e-series 240. Težav je v tem, da jo po mukah vžgeš vendar, ko vžge komaj dela če pritisneš gas nima nobene moči niti verige ne obrne. Če odvijem svečko je cela mokra se pravi da jo zaliva. Zdaj pa me zanima kako naj na tem tipu nastavim uplinjač če so neki čudni vijaki ima kdo izkušnjo kje bi tak izvijač lahko dobil.
Hvala za odgovore
Dani
kaktus.f1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mlinar » 16.3.2013 16:22

Imam model 236 s podobnimi težavami. Prakticiram sledečo: 6x pritisnem gumb za gorivo, potegnem čok, vžgem, ko vžge izklopim čok, pustim teči pod minimalnimi obrati. V kolikor ugasne ponovno potegnem čok in ga takoj ko vžge izklopim. Nato pustim 1-2 minuti v prostem teku, šele potem začnem dodajanjem plina in z delom. Svečke še nisem ven jemal, da bi ti lahko potrdil zalivanje. Če boš hotel nastavljat vplinjač boš potreboval nasadni nastavek trikotne oblike. Katere velikost pa ne vem. Če boš dobil nastavek in boš kaj nastavljal, daj prvo zapri dize in si zapomni koliko obrata je do zaprtja(da boš imel izhodišče). Obilo potrplenja in to počni kakšen dan pred delom( da si boš polegel jezo).
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 16.3.2013 19:35

Sicer nimam enakega tipa , mam pa eno staro 51 in eno 372XP. Stari se rad vplinjač razštela, je pa tudi grozno občutljiva na spremembo vremena-poleti-pozimi, toplo-hladno je zmer treba mal naštelat. Ima pa z leve strani globoko notri dva vijaka-en je za nizke vrtljaje, drugi pa za visoke. Najlažje je oba privit do kraja, potem pa vsakega za 3/4 obrata odvit, potem pa še na fino nastavt, najlažje sproti, ko dela, da takoj slišiš, ko se vrtljaji spremenijo. Žal nisem doma, na pamet pa ne vem, kateri je za kaj.
Mora pa v navodilih pisat, kateri vijak je za kaj.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nasuD » 16.3.2013 19:38

Imel podoben problem z žago, rešitev enostavna nabavil orodje za nastavlanje uplinjača(eBay) potem pa oznaka L- nastavitve hladnega motorja, oznaka H - nastavitev toplega motorja. Uporabil sem "splined" vijačnik (šraufenciger) 4 okvirček.

Slika

Husqvarna dela kot singerca v vseh režimih obratovanja.

lp
nasuD
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a bpod » 16.3.2013 20:58

Husqvarne, ki imajo klasicen uplinjac, imajo tri vijake za nastavitev. L, H in vijak za obrate prostega teka. Nastavitev se je smiselno lotiti takole:
Najprej povisas obrate prostega teka do tik preden se zacne vrteti veriga. Nato se lotis vijaka "L" in ga nastavljas toliko casa, da v prostem teku cimbolj mirno tece. Nato spustis obrate prostega teka nazaj na normalno vrednost in se lotis vijaka "H". Spet nastavljas toliko casa, da pri visokih vrtljajih lepo mirno "zvizga". Potem pa prezagas par krepkih polen s polnim plinom, da motor segrejes do delovne temperature. Po potrebi potem se fino korigiras nastavitve. Vedno se to pocne pri ociscenem zracnem filtru in s svezim gorivom
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janis » 16.3.2013 21:46

Motorno žago naštelaš Vedno tako, kot piše v navodilih. Vendar je treba pred vsako nastavitvijo vrtljajev obvezno očistiti vsaj zračni filter. Očistimo ga pa najbolje s toplo vodo in pralnim praškom in potem spihamo z zrakom, ali pa ga operemo z čistim bencinom (nikakor ne z mešanico).(če ti zaliva svečko, je verjetno kriv umazan zračni filter!!!) Tudi filter za gorivo je potrebno včasih zamenjati. Šele potem lahko gremo žago na novo nastavljati. Ponavadi je L-vijak, (s katerim nastavimo nizke vrtljaje in pa pospeševanje), za 1 vrtljaj odvit, H-vijak, (s katerim nastavimo najvišje dovoljene vrtljaje), pa 3/4 do 1 vrtljaja odvit. Vendar to ni pri vseh tipih žag enako,zato se je najbolje držati navodil. Obstaja še vijak za nastavitev prostega teka, ki pa je različno označen (npr. La) Ko nastavimo osnovne nastavitve, žago zaženemo, in jo pustimo nekaj časa teči, da se segreje na delovno temperaturo. Potem se lahko lotimo še fine nastavitve. L-vijak počasi privijamo pri prostem teku, dokler žaga ne doseže najvišjih vrtljajev prostega teka, potem pa vijak odvijemo za 1/6 obrata. Preizkusimo pospeševanje žage in po potrebi še malenkost korigiramo. H-vijak nastavimo pri polnih vrtljajih, vendar je treba paziti, da ne nastavimo previsokih vrtljajev, (ker s tem, ko privijamo H-vijak, višamo vrtljaje, ter osiromašimo mešanico goriva in zraka, in nam lahko žaga hitro zariba, če pretiravamo). Najbolje je imeti obratomer in se držati navodil proizvajalca. Drugače pa po občutku in z občutkom in nikakor ne najvišjih možnih obratov!! Naj pa še enkrat povem, da je največkrat krivec za slabo delovanje žage umazan zračni filter!!! Naslednji je pa lahko filter goriva.

Lp.
janis
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a suzica » 16.3.2013 23:23

kaktus.f1 napisal/-a:Pozdrav!
Da ne bom odpiral nove teme bom svojo težavo pripisal kar sem. Tudi jaz imam problem z motorno žago znamke husqvarna in sicer z oznako e-series 240. Težav je v tem, da jo po mukah vžgeš vendar, ko vžge komaj dela če pritisneš gas nima nobene moči niti verige ne obrne. Če odvijem svečko je cela mokra se pravi da jo zaliva. Zdaj pa me zanima kako naj na tem tipu nastavim uplinjač če so neki čudni vijaki ima kdo izkušnjo kje bi tak izvijač lahko dobil.
Hvala za odgovore
Dani

Ponavadi pomaga če pred vžigom odšravfaš pokrovček za bencin da sprostiš tlak...posebej poleti če je na soncu motorka
Če se smole primeš, se te smola drži.
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kaktus.f1 » 17.3.2013 19:07

Pozdrav!
Vsem najlepša hvala za vse te odgovore. Pa da odgovorim na nekaj zadev. Zračni filter imam očiščen tudi filter goriva je čist saj na videz je popolnoma bel glede na to da žaga ni delala veliko tudi zamazan nebi smel biti. Gorivo sveže olje za mešanico originalno noben ponaredek a pa tudi zamašek od goriva ponavadi pred vžigom odvijem tako imam navado.
Zdaj zanimalo me je predvsem to orodje za nastavitev uplinjača me zanima če mi lahko nasuD posreduje link na zasebni mail bi lepo proso. Čeprav sem malo brskal po spletu in našel tole sliko podobno je kot nekakšni čepki nad vijaki za nastavitev. slika je na tem linku http://shrani.si/f/1t/pC/13KOihj8/husqvarna-136-le.jpg
Sej vem žago bi lahko nesel na servis, tam bi jo popravili sam potem ni tako slatko kot če stvar sam popraviš upam da razumete.
Še enkrat hvala za sodelovanje ter lep pozdrav!
kaktus.f1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a nasuD » 18.3.2013 0:20

Povezava je od kompleta orodja za uplinjače, drugače pa se dobijo tudi posamezni nastavki ki so cenejši.

http://www.ebay.com/itm/4-pc-SHOP-SERVI ... 3f231cbfbe

Posamezni nastavek za Husqvarno je pa spodnja povezava.

http://www.ebay.com/itm/SPLINED-Carbure ... 3ccb33a282

lp :D
nasuD
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a kaktus.f1 » 18.3.2013 11:10

nasuD napisal/-a:Povezava je od kompleta orodja za uplinjače, drugače pa se dobijo tudi posamezni nastavki ki so cenejši.

http://www.ebay.com/itm/4-pc-SHOP-SERVI ... 3f231cbfbe

Posamezni nastavek za Husqvarno je pa spodnja povezava.

http://www.ebay.com/itm/SPLINED-Carbure ... 3ccb33a282

lp :D

Najlepša hvala bom naročil kar komplet sej vedno pridejo te zadeve prav.Javim ko bom zadevo uredil.
Lep Pozdrav
kaktus.f1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jozel6 » 5.4.2013 15:17

Živjo,
sem imel sam enkrat enak problem. Mislim, da je bila motorka Dolmar. Potrebno je bilo nastaviti uplinjač, le ta pa je imel vijaka z obliko glave "single D"- kot je napisano- naslikano zgoraj.
Na internetu je bil nasvet, da vanju(v vijaka) zarežeš z finim brusilnikom, tako da narediš zarezo za navadni izvijač s katerim se nastavljajo običajni vijaki na vplinajačih motrornih žag. Tako sem tudi storil, saj se za nastavljane dveh vijakov- po moje- ne splača plačevati in čakati orodja. Potem sem uspešno nastavil uplinjač. Seveda ga je potrebno prej odmontirati od motorne žage, da ga fiksno vpneš pred rezanjem. Vplinjač nato nastaviš po navodilih. Povej katera žaga je to - bom pogledal kakšne naj bi bile tovarniške nastavitve uplijača.
Lep pozdrav.
jozel6
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dm84 » 5.4.2013 20:13

Od vseh tukaj je dal strokoven nasvet le janis. Popravil bi ga le glede vijaka H: nastavitev mora biti takšna, da neobremenjen motor pri polnem plinu nekoliko"trokira", torej se sliši kako se obrati ustalijo in tam motor dobi zvok "štiritaktnega". To motorju pri viskoih obratih omogoča zadostno mazanje. Nikakor ne sme žaga zažvižgati! Kdor ima kaj prakse takoj sliši to. Sicer pa je štelanje motorke stvar ki zahteva dosti prakse. Če si hobi uporabnik se splača it do prvega gozdarja, ki to hitro opravi.

LP
dm84
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.5.2020 22:15

Vlečem na dan staro temo. Zame velja zadnje napisano, da nimam dosti prakse z motorko in me zadnje čase ne uboga.
Motorka je Makitina, včasih je bil to Dolmar. V glavnem zažene se lepo po postopku, potem pa po parih sekundah ugasne, ne glede kaj počnem, na gas sploh ne pusti, ker jo takoj zaduši. Filter je čist, gorivo sveže, kompresija je, iskra tudi. Tudi če ji dovolim, da ima po izklopu choke-a fazo višjih obratov (izklopijo se ko prvič takneš gas) se tudi ugasne in ni nič drugače.

Nekako sumim dovod za gorivo. Ker je ne uporabljam veliko, se cevi zapackajo in ni dovoda.

Ima kdo kakšen pameten nasvet? Stabilizator za gorivo sem že dodal in ne pomaga.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 14.5.2020 0:31

grega09 napisal/-a:Vlečem na dan staro temo. Zame velja zadnje napisano, da nimam dosti prakse z motorko in me zadnje čase ne uboga.
Motorka je Makitina, včasih je bil to Dolmar. V glavnem zažene se lepo po postopku, potem pa po parih sekundah ugasne, ne glede kaj počnem, na gas sploh ne pusti, ker jo takoj zaduši. Filter je čist, gorivo sveže, kompresija je, iskra tudi. Tudi če ji dovolim, da ima po izklopu choke-a fazo višjih obratov (izklopijo se ko prvič takneš gas) se tudi ugasne in ni nič drugače.

Nekako sumim dovod za gorivo. Ker je ne uporabljam veliko, se cevi zapackajo in ni dovoda.

Ima kdo kakšen pameten nasvet? Stabilizator za gorivo sem že dodal in ne pomaga.

Pri moji "štilerci" imam tri vijake na fergazarju, eden je za lergas in deluje čisto mehanski kot omejevalec zaklopke gasa. Drugi in tretji sta pa za regulacijo mešance zraka in goriva v leru ter maksimalne obrate, ali pa tako nekako probližno. Ta zadnja dva imajo konično špico z katero se nastavlja in ponavadi se zgodi da se te luknje delno zamašijo...
1) hitri preizkus: Zavij vsakega od teh vijakov do konca i pri tem natančno šetj koliko obratov si naredil in potem odvij nazaj na isto pozicijo in preveri ali je kakšna sprememba v delovanju motorja. Mogoče bo treba to ponovit par krat,,, Če ni rezultata potem pa odpri fergazerček in ga dobro operi in prepihaj.... Mogoče pa je tuljava (bobina) ki prebije pri višjih obratih....
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov