STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mig/Mag varjenje - parametri

Mig/Mag varjenje - parametri

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Mig/Mag varjenje - parametri

OdgovorNapisal/-a bpod » 17.5.2013 12:29

Izraz Synergy pri švas aparatih ne pomeni, da vneseš debelino zvarjencev in velikost rege, pa se ti aparat pravilno nastavi. To gre kvečjemu pri (naj)boljših inverterskih aparatih.
Pri tem aparatu pa je stopnja amperaže oz. napetosti tvoja ročna izbira, aparat pa ti glede na izbrano amperažo, debelino žice in vrsto plina ter varjenega materiala nastavi hitrost pomika žice, ki jo lahko sam nato po želji korigiraš kot sem zgoraj napisal. Nič več in nič manj.
Zadnjič spremenil bpod, dne 17.5.2013 12:31, skupaj popravljeno 1 krat.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 17.5.2013 12:31

Nihče ni rekel da je slab.Pravim samo da ima nepotrebne funkcije ki so po moje bolj marketinški trik kot pa dejansko uporabne.Če pa ima parametre tudi ročno nastavljive z potenciometrom je pa itak ok.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 17.5.2013 12:44

Potem je pa sploh brez veze ker tudi začetniku ni dosti v pomoč.40% +/- pri nastavitvah je nenormalno odstopanje.Jaz recimo varim na Iskri z 0.8 žico in co2 in imam pomik od 3 do 4 po potenciometru za večino debelin pa tudi, če z drugo Iskro varim inox z 0.8 žico in 97.5/2.5 mešanico je tu nekje.Če bi premaknil za 40% v minus bi bil gumb na na cca 2.4 kar je absolutno premalo enako velja v primeru da bi imel + 40% bi bil gumb skoraj na 6 in bi odmikalo pištolo in delalo luknje v material itd.
Kapiš? :o
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 17.5.2013 12:52

KOUTER napisal/-a:Potem je pa sploh brez veze ker tudi začetniku ni dosti v pomoč.40% +/- pri nastavitvah je nenormalno odstopanje.Jaz recimo varim na Iskri z 0.8 žico in co2 in imam pomik od 3 do 4 po potenciometru za večino debelin pa tudi, če z drugo Iskro varim inox z 0.8 žico in 97.5/2.5 mešanico je tu nekje.Če bi premaknil za 40% v minus bi bil gumb na na cca 2.4 kar je absolutno premalo enako velja v primeru da bi imel + 40% bi bil gumb skoraj na 6 in bi odmikalo pištolo in delalo luknje v material itd.
Kapiš? :o

Razumem, razumem, seveda... kaj že??
Se odrekam nadaljnji debati s teboj. Upam, da se oglasi še kdo drug, bolj konstruktivno nastrojen...
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 17.5.2013 12:58

Za lažjo predstavo ti bom dal še en primer.
Na avtu imaš tempomat ki ga nastaviš na 100kmh avto ti pa pelje ali 60 ali pa 140.Kaj ti bo tak tempomat? :wink:
Zdaj je pa res dovolj če ne boš mislil da sem ti fouš. 8)
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejko* » 17.5.2013 19:32

bpod povej kako težko oziroma veliko jeklenko si postavil na aparat?
malo tudi opiši kako nastavim ročno za debelino nekje 5mm?
in katero žico priporočaš 0,8 ali 1mm?
nejko*
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a bpod » 17.5.2013 19:51

nejko* napisal/-a:bpod povej kako težko oziroma veliko jeklenko si postavil na aparat?
malo tudi opiši kako nastavim ročno za debelino nekje 5mm?
in katero žico priporočaš 0,8 ali 1mm?

Uporabljam 30kg jeklenko, vendar je nikoli ne postavljam na aparat. Imam jo v kotu delavnice lepo privezano k steni, pa cev cca 6m dolžine in na koncu hitro spojko tako, da lahko na hitro prestavim, ko zalaufam drug aparat. Je pa na zadnji strani aparata nalepka.. mislim, da je dovoljena največ 20kg jeklenka, nisem prepričan.
Za ta aparat se mi zdi skoraj nesmiselno nabavljat 0,8mm žico. Takšno debelino pleha kot praviš bi sicer čisto lepo varil z 0,8 ampak glede na to, da je to cca 400A stroj, je žica 0,8mm skoraj da žaljitev zanj :D Vsekakor nabavi 1mm žico razen, če imaš namen variti kaj zelo tankega.. pod 2mm debeline.

To boš varil na drugi grobi stopnji in najbrž na tretji ali četrti, morda peti fini.. Tu nekje bi moralo biti ok. Hitrost žice ti bo tako ali tako sam nastavil, če boš vse parametre prav vnesel.. Jo boš pa moral najbrž malo znižati od programske... vsaj jaz sem doslej vedno delal z znižano. Nisem pa še veliko varil, ker še nisem imel časa.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejko* » 17.5.2013 20:04

imam tudi kolut 1mm žice tako, da bom dal tistega.
In si poskusil varit z mešanico ali stargonom!? kot si že sam dejal ni programa za co2 kako
torej nastavim za co2?
bom tudi jaz naredil podobno!
ker imam sedaj jeklenko co2 30kg in feromix
ali si dal kar kompresorsko hitro spojko??
čez vikend poizkusim kako bo šlo!
nejko*
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a bpod » 17.5.2013 20:15

nejko* napisal/-a:imam tudi kolut 1mm žice tako, da bom dal tistega.
In si poskusil varit z mešanico ali stargonom!? kot si že sam dejal ni programa za co2 kako
torej nastavim za co2?
bom tudi jaz naredil podobno!
ker imam sedaj jeklenko co2 30kg in feromix
ali si dal kar kompresorsko hitro spojko??
čez vikend poizkusim kako bo šlo!

Varil sem s čistim CO2, vnesel pa sem, da varim z mešanico (prva zgoraj). Sicer pa si lahko s tipko "mod" prestaviš na ročno (led pri "PROG" ne sme svetiti). Mislim, da je navadna kompresorska spojka.. v trgovini so rekli (nekoč), da je ok za CO2, pa nisem kaj dosti spraševal.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejko* » 17.5.2013 20:21

imam tudi doma neke spojke in bodo verjetno vredu!
reci mi samo še kakšen pretok plina nastavim? bo nekje 15l vredu?
glede mig varjenja sem bolj laik :D
so nas pač v službi terali samo z elektrodo in nekaj malega TIG
nejko*
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a bpod » 17.5.2013 20:27

Pri spojkah pazi bolj kot kaj drugega na to, da bodo dobro tesnile, ker plin ni čisto zastonj. Kaj drugega te naj ne skrbi. Ti plini so povsem neagresivni. 15l je krepko preveč. Če variš v delavnici je že 10l preveč.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nejko* » 17.5.2013 20:35

bom varil zunaj! delavnica je tudi v lesu, zato si nebi privoščil da kaj zagori :D
se bo pa do jeseni zvarila konstrukcija za novo delavnico zato je tudi bila nabava aparata!
nejko*
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a nejko* » 18.5.2013 8:57

bpod kako to, da se nisi odločil za nakup WTL mig7mag aparata? sem malo gledal pa so kar poceni!
kako je kaj z kvaliteto!? ker za doma razmišljam še o nakupu Tig aparata, da ga nebom vedno iz službe nosil in pride slabih 400€ z visokofrekvenčnim vžigom
nejko*
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a bpod » 18.5.2013 10:43

nejko* napisal/-a:bpod kako to, da se nisi odločil za nakup WTL mig7mag aparata? sem malo gledal pa so kar poceni!
kako je kaj z kvaliteto!? ker za doma razmišljam še o nakupu Tig aparata, da ga nebom vedno iz službe nosil in pride slabih 400€ z visokofrekvenčnim vžigom

Nisem niti razmišljal o čem drugem, ker je bil ta izjemno poceni glede na karakteristike in kvaliteto.
WTL menda sploh ni slab. Nekateri jih zelo pohvalijo. Je pa dobro vedeti naslednje:

1. Varstroj je zelo kvaliteten
2. Rezervni deli so poceni in vsak trenutek dosegljivi
3. Ko boš aparat čez nekaj let prodajal, za WTL-a ne boš dobil nič, ker vsakdo pomisli, da je to kitajska roba, ki je že tako ali tako na slabem glasu, če je pa še rabljen, pa sploh ne veš kaj si kupil in koliko boš zapravil za servisiranje ob kakšni okvari, ki se bo zgodila prej ali slej.
4. Varstroja, še posebej profesionalnega boš po slabem desetletju še vedno brez težav prodal za več kot 1/2 nabavne cene, še posebej, ker je bila ta zelo nizka.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 23.5.2013 19:15

Si ga preizkusil? Poročaj. :-?
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani