STROJNISTVO.com • Poglej temo - Triki v Inventroju (začetniška vprašanja)

Triki v Inventroju (začetniška vprašanja)

3D modelirnik enostaven, sodoben in zmogljiv. Vprašanja, nasveti, komentarji….

Moderator: -M-

Triki v Inventroju (začetniška vprašanja)

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 2.3.2013 21:17

Pozdravljeni,
najprej upam, da ne smetim foruma s kakšnimi neumnimi vprašanji, ampak teh stvari, ki me zanimajo ne najdem nikjer, oz. ne najdem podatka ali je sploh mogoče, bi mi pa prišle zelo prav.

1. Ali je kakšna druga pot, da za vrtenje kosa ni treba držati SHIFT+Srednji gumb na miški? rad bi držal samo en gumb na miški

2. Ali obstaja kakšna bližnjica za potrjevanje (tisto zeleno kljukico), kot v zgornjem desnem kotu ali pa desni klik ter izbira iz menija (npr. dolg srednji klik na miški ali kaj podobnega, enter itd?)

3.Ali je možno pozicionirati luknjo (orodje Hole) pri izbiri linear, tako da bi za referenco vzel plane (sedaj ne znam vzeti planea za referenco drugače, kot da naredim skico in nato za Hole izberem skico)

4. Ali obstaja kakšna nastavitev/ukaz, da če neko črto v skici pozicioniram tako, da se začne v presečišču planeov, tam ostane, ali je ravno treba uporabiti constrain Fix, ker mi je že parkrat ponagajalo, ko sem vlekel srednjico skozi center in jo nato kotiral na nek kot in mi jo je premaknilo iz središča, pa tega sploh nisem opazil...

5. Ali je možno narediti Pattern posnetij (chamfer), ker zaokrožitve zna, kar me je res presenetilo, sploh glede na to, kakšno geometrijo sem patternal, da je računalnik mlel skoraj 40minut, ampak naredil pa je :D

Hvala za odgovore, pa se priporočam še za kakšnega na nova vprašanja, ki se bodo zagotovo še pojavila!
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Triki v Inventroju (začetniška vprašanja)

OdgovorNapisal/-a damjan69 » 2.3.2013 23:58

Pozdravljen,
ti bom poskušal razložiti:
1. Če imaš programabilno miško (gumbe) si sprogramiraj nek gumb z F4 ali shift in ti bo delalo
2. Ko narediš feature, pritisni enter in takoj poleg kurzorja se pokaže kljukica
3. Ni druge rešitve.
4. Nisem čist razumel...
5. Na nivoju modela, ne.
damjan69
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 3.3.2013 10:07

Hvala za odgovore!
za 2. sem še dobil odgovor, da se iz skice pride lahko tudi s pritiskom alt+enter in da se da za različne ukaze nastaviti tudi svoje tipke, to bom še malo pogledal

4.
center.jpg
center.jpg (43.75 KiB) Videno 5025 krat

včasih se mi zgodi, da začnem risati v tem središču (npr pravokotnik, ko pa spremenim dimenzije mi središče pravokotnika vrže iz začetne pozicije
Pa še nekaj me zanima, ali je možno naprimer kotirati kot neke daljice od plane-a na sliki, ne da bi prej po njem potegnil centerline.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damjan69 » 3.3.2013 12:21

Domnevam da si dal skico na eno od ploskev. Če je tako, potem ostane skica pri miru. Če pa postaviš ravnino na to ploskev in nato delaš skico, se ti premika.
Rešitev je adaptivna skica in projekcija neke ploskve na to ravnino. Sledijo constaini.
Zakaj ti vrže pravokotnik? Ali si ga constrainov? Ali imaš skico na ploskvi. Nastavi si še koordinatno izhodišče skice v center luknje, če ni že ( desni gumb na skica v browserju izberi Edit coordinate sistem)
damjan69
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a -M- » 3.3.2013 18:10

4. Autoproject part origin, oz. nekaj podobnega se nastavi v document settings, da imaš izhodiščno točko, oz. stičišče ravnin vključeno, ko začneš nov sketch. Potem pa še imaš constrain options, kjer nastaviš kaj ti avtomatsko constraina.

Če si že delal s starejšo verzijo programa in tam nisi imel podobnih težav, je tudi možnost, da si te "osnovne" nastavitve izvoziš iz application options, same predloge za part, pločevino, sestav pa tudi lahko uporabiš iz starejše verzije.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 3.3.2013 19:50

Pravokotnika nisem constrainal, samo kliknil sem na označeno središče na sliki, da sem izbral središče pravokotnika. Ko sem popravil dimenzijo stranice, je namesto, da bi središče ostalo na sredini luknje in bi se stranica podaljšala simetrično, premaknilo središče za "podaljšanje" stranice. Res pa je, da sem skico delal na Plane, ne na ploskvi. Ubistvu me zanima, če se da tako, da prvi klik pomeni, da ta točka mora ostati fiksna, ali je v vsakem primeru treba constrainati.

Inventorja pa nisem še nikoli prej uporabljal (tudi starejših verzij ne, ker sem iz ProE).
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damjan69 » 3.3.2013 20:38

V verziji 2013 imaš ukaz za izris pravokotnika (kvadrata) kjer je središče npr. koordinatno izhodišče. Središče se avtomatsko constraina. Mora pa biti skica na ploskev.
Priponke
primer.jpg
primer.jpg (129.95 KiB) Videno 4964 krat
damjan69
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 3.3.2013 22:17

Torej je bila težava skoraj zagotovo v tem, ker nisem naredil skice na ploskev.
Še enkrat hvala za pomoč!
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 4.3.2013 10:40

damjan69 napisal/-a:V verziji 2013 imaš ukaz za izris pravokotnika (kvadrata) kjer je središče npr. koordinatno izhodišče. Središče se avtomatsko constraina.

V starejših verzijah pa je bil za ta zelo uporaben in priročen ukaz nek dodatek(addin), za katerega pa več ne vem, kje se ga najde. Je še kakšna druga tako dobrodošla novost v verziji 2013?
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a damjan69 » 4.3.2013 23:05

Bistvenih novosti ni. Na bazi parta je dodana feature za razne oblike.
primer.jpg
primer.jpg (72.41 KiB) Videno 4864 krat

In feature za plastiko, če niso bili že v prejšni verziji.
Sam največ delam s pločevino, kjer pa ni nič novega.
še največ fint najdem na http://www.cadforum.cz
damjan69
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 5.4.2013 23:20

Pozdravljeni,
spet nečesa nikakor ne uspem narediti tako kot bi želel. Pri risanju špirale, bi rad našel hitrejši način za pozicioniranje začetka.
Sedaj naredim tako, da v 2 ravninah naredim 2D skico, samo črto. Eno črto uporabim za določitev osi špirale (da lahko kliknem začetno in končno točko), eno črto pa za določitev začetka špirale (po kotu)
spirala2.jpg
spirala2.jpg (22.47 KiB) Videno 4719 krat

Drugo skico porabim za določitev tega kota.
spirala.jpg
spirala.jpg (38.99 KiB) Videno 4719 krat

Ali obstaja kakšna hitrejša pot?
Ali se da tako narejeno špiralo trimati?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 22.5.2013 22:21

Spet imam eno vprašanje, upam da bo kdo poznal odgovor.
V sestavu sem navajen, da luknje za vijake, štifte itd. referiram na ostale kose.

Ali se da na nekem partu, ki ga urejam narediti luknjo tako, da bi uporabil ukaz concentric, za referenco pa vzel luknjo iz parta, ki ni aktiven? Ali je v takem primeru treba vedno narediti skico, postaviti točke v središča lukenj na neaktivnih partih in nato izdelati luknje na aktivnem partu z ukazom From Sketch? Ker se mi v primerih, ko je samo ena luknja zdi to precej dolga pot...
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 22.5.2013 22:21

Spet imam nekaj vprašanj, upam da bo kdo poznal odgovore.

1.)V sestavu sem navajen, da luknje za vijake, štifte itd. referiram na ostale kose.

Ali se da na nekem partu, ki ga urejam narediti luknjo tako, da bi uporabil ukaz concentric, za referenco pa vzel luknjo iz parta, ki ni aktiven? Ali je v takem primeru treba vedno narediti skico, postaviti točke v središča lukenj na neaktivnih partih in nato izdelati luknje na aktivnem partu z ukazom From Sketch? Ker se mi v primerih, ko je samo ena luknja zdi to precej dolga pot...

2.)Ali se da v sestavu nastaviti dodatno okno, v katerem bi bil prikazan samo kos, ki mu dodajamo constraine?

3.) Ali obstaja kakša hitrejša pot za izbiro skritih površin/robov itd... kot desni klik in select other?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregorci » 24.5.2013 14:40

Pozdravljen,

Pd 1.)
Mogoče bi ti stvar se poenostavila če bi uporabljal za vstavljanje vijkov in izdelavo lukenj "Bolted Connection" (Ribbon Design)
Npr. Imaš dve plošči ki sta skupaj vijačeni. Na eni lahko narediš luknje, izdelaš assemly in potem z Bolted Connection" izdelaš luknjo v spodnji plošči ter vstaviš vijake koncentrično z luknjami v prvi plošči.

Pd 2. in Pd3.) pa mi ni prav jasno kaj želiš :oops: ... Mogoče kdo drug razume in ti bo odgovoril.
Za vsak problem se najde rešitev!;-)
gregorci
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 24.5.2013 21:51

1.)
Super, tole za vijake sem iskal, ker sem enkrat videl kako se enostavno dela, vendar pa si nisem zapolnil postopka...
Kako pa je potem, če bi ta part na katerem je neka luknja narejena z bolted conection rad dal v nek drug sestav, tega v katerem pa je bolted conection pa izbrisal?

2.)
Mislil sem na takšno okno (ob vstavljanju parta/dodajanju constrainov)
cons_part.jpg
cons_part.jpg (109 KiB) Videno 4394 krat

3.) Če bi se z miško postavil na neko mesto ter pritiskal desni klik bi lahko izbiral različne kose/robove/površine (glede na to kaj delam sam zazna ali pa izberem kaj naj prikazuje) V Inventorju poznam samo desni klik in Select other, kjer potem iz seznama izberem.
Slika
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Inventor in Inventor Professional

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov