STROJNISTVO.com • Poglej temo - Usposabljanje za varilca in zaposlitev

Usposabljanje za varilca in zaposlitev

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Usposabljanje za varilca in zaposlitev

OdgovorNapisal/-a northpole1 » 19.10.2013 13:14

Pozdravljeni,

V začetku novembra se imam namen iti usposobit za varilca v mb,ter se potem poskusiti čimhitreje zaposliti,ker bi si rad prišparal nekaj denarja med drugim za študij,saj bi drugo leto šel študirat metalurgijo in materiale v lj in če tudi še po študiju ne dobim zaposlitve,imam vsaj neko zaledje s tečajem,da bi potem vsaj nekaj delal,tako,da se mi ta poteza ne zdi slaba.Dosedaj imam izkušnje le s plamenskim lotanjem,tako,da o varjenju ne vem ravno ogromno.Je usposabljanje zelo težko če kdo ve?
In kje bi se lahko po končanem usposabljanju zaposlil,to me najbolj zanima,ker za na teren ne vem,če me bodo vzeli brez nekajletnih izkušenj.Če kdo pozna kako firmo ali pa podjetje,kjer ne bi toliko gledali na izkušnje,mi lahko prosim posreduje informacije,saj se mi zdi,da na tem usposabljanju nekega zelo širokega spektra znanja ne dobiš.Hvala lepa in lp
northpole1
Novinec
Novinec

Re: Usposabljanje za varilca in zaposlitev

OdgovorNapisal/-a moi » 19.10.2013 17:34

pomoje bi bilo bolj smiselno za cnc operaterja, ce mas moznost
sploh ce bi se se programiranje ucil
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a northpole1 » 19.10.2013 21:43

Tudi v tej smeri sem že razmišljal ampak kolikor vem zavod tečaja za CNC ne financira,samoplačniško pa si ne morem privoščiti,ker je omenjen tečaj drag,da te kap mislim da čez 2000 eur.
northpole1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a rajko1 » 20.10.2013 12:38

Razumi da boš prvo leto le "hefto" in gnal brosilko do onemoglosti varil pa le malo,vaj v večini firm je tako :lol:
rajko1
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a northpole1 » 20.10.2013 15:37

Verjamem,ker je to delo zelo odgovorno in imajo zelo radi,če si že neke vrste "mojster" na tem področju.Kovinarstvo in nasploh kovine me pač zanimajo in bi rad nekaj delal v tej smeri,sicer sem že študiral elektrotehniko,ampak ta smer me ni nekaj preveč zanimala.Ne vem,bomo videli kako in kaj,če še kdo ve za kako usposabljanje v smeri kovinarstva bi bila ta informacija zelo dobrodošla
northpole1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Pina » 22.10.2013 21:05

Kje pa se lahko opravlja tečaj za CNC operaterja?
oooo
Pina
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 22.10.2013 21:11

ne vem, zavod ma to na cez.
kaj konkretno se pa dela, ne vem. mogoce je samo vpenjanje komadov, razlicne tehnike tega, centriranje na struznici ipd., lahko je pa tut kaj rocnega programiranja.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a northpole1 » 22.10.2013 22:51

Kolikor vem zavod ne financira tečaja za CNC-operaterja vsaj tako so lani povedali mojemu kolegu,verjetno zato,ker je sam tečaj blazno drag in tudi dokaj težak zato ponavadi večina izvajalcev tečaja zahteva,da ima kandidat že nekaj izkušenj s področja strojništva ali lesarstva,skratka,da je že videl kako približno deluje ta mašinerija ipd.
northpole1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mimobežnik » 24.10.2013 16:04

Kolikor imam jaz izkušnje s kandidati, ki so opravili tečaj za CNC operaterja, ki ga financira zavod za zaposlovanje je to čista 0. Kandidat pride na razgovor in se pohvali, da je opravil tečaj, ko pa pride do tega, da bi svoje znanje pokazal ob stroju je pa znanje bolj slabo ali pa ga spoh ni. Že spet ena stvar ki služi za prazjenje proračuna. Kdor hoče biti CNC operater se mora priučiti, to pa traja.
mimobežnik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a northpole1 » 24.10.2013 22:13

Ti tečaji so tak vse na jebiveter,učijo te nekaj na hitro,dobiš papir,da si uspešno končal usposabljanje pol v praksi pa zmrzneš.Sem bil na zavodu povprašal to in ono in je v našem kraju na uradu dejansko zmanjkalo denarja za vključitve v program in so mi rekli naj grem poskusit na drugi zavod,res bedarija,razmišljam,da bi si rajši sam nekako plačal pa si prihranim to jebeno jajčkanje s prekletim zavodom,pa nesmiselne pogovore,ki nikamor ne vodijo itd.Najbolše bi bilo najti kakega CNC mojstra,da bi me izučil in bi se že nekako zmenila za ceno
northpole1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 25.10.2013 11:39

Sem tudi sam zainteresiran. Mogoče pa bi se v okviru foruma nabrala kakšna skupina... Podobno me zanima tudi za varjenje.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a northpole1 » 25.10.2013 15:16

jaz sem se zdaj odločil,da grem delat 4 decembra tečaj za varilca v maribor pa če zavod takrat ne bo hotel financirat si bom pač plačal sam,ker sem zmenjen z eno dobro firmo,da bi šel na teren,ker varilce vedno iščejo,tako,da se mi pol vseeno splača plačat tečaj saj se mi to itak takoj povrne glede na to,da je firma poštena in dobro plača.
northpole1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a metod.grkman » 28.10.2013 22:37

Ne vem, kako je s tem v Mb, vendar glede CNC operaterja nekateri nimate povsem razčiščenih pojmov, saj gre za razhajanje med CNC operaterjem in CNC programerjem.
Osnovni tečaj za operaterja stane nekaj sto evrov, preko zavoda v Lj. trenutno poteka na Obrtni šoli za Bežigradom na Ptujski (tako kot tudi za varilce, avtomehanike...). Na voljo so 104 ure, čudežev v tem času ni možno pričakovari, kajti skupino 15-16 ljudi je treba dati na vsaj približno skupni imenovalec. Nekateri nimajo niti osnovnega strojniškega znanja. Prof. Jože Stepan si zasluži vse čestitke za svoje delo. Po tem tečaju pa je pot do programerja še DOLGA in tudi veliko STANE.
Če bi se našla manjša skupina interesentov bi se to v privatni režiji dalo tudi precej poceniti.
Metodika
metod.grkman
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a northpole1 » 29.10.2013 12:28

Se strinjam vendar zna bit problem,ker večina delodajalcev razpiše prosto mesto za CNC operaterja,pod pogoji pa še piše,da je treba znat tudi programirat,redkokdo zahteva samo "operaterja" za struženje ipd,takih imajo že dovolj,programirat pa ni mala malica zato je toliko povpraševanja po tem
northpole1
Novinec
Novinec

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov