STROJNISTVO.com • Poglej temo - Merjenje difuzijskega vodika

Merjenje difuzijskega vodika

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Merjenje difuzijskega vodika

OdgovorNapisal/-a jernejml » 9.9.2005 20:02

Na zagovoru vaj pri predmetu Varilna tehnika (asistent Pučko Bogdan UM-FS), me je vprešal kje odčitamo in kakšen odčitek dobimo pri merjenju difuzijskega vodika Hd(glicerinska metoda).
Kaj je to npr. 10ml/100g zvara- razlaga.
Prosil bi če ima kdo kakšno sliko naprave za merjenje dif. vodika, moja slika je zelo slaba.

Za vse odgovore se vam vnaprej najlepše zahvaljujem.

lp jm
VENI D.O.O.
MLAKAR JERNEJ
EMAIL:mlakar.jernej@siol.net
MOB.:041/312-155
jernejml
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a eustahije » 10.9.2005 0:47

Gre za določanje difuzijskega vodika v zvarih (ml/100g zvara) - pojav efuzije ali omogočanje izločanja difuzijskega vodika! Atomarni difuzijski vodik lažje difundira skozi jekleno kristalno rešetko pri višjih temperaturah, ker je srednji razmak med atomi kovine večji. Mislim, da bo primer vse razjasnil:

Primer

Pa veliko sreče z g. Pučkotom, poglej si še osnove kemije, gradiv in vse procese, ki se dogajajo v materialu pri varjenju, pojme: topljenje, taljenje, plazma, agregatna stanja, izotopi,....

Upam, da sem kaj pomagal! :)
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a eustahije » 10.9.2005 11:52

Če pa ti še kaj ni jasno, mi piši na e-mail!
eustahije
Moderator
Moderator

difuzija vodika

OdgovorNapisal/-a jernejml » 10.9.2005 16:58

Zdravo.

Na zagovoru vaj me je g. Pučko vprašal kje odčitamo odčitek na napravi za merjenje vodika ( po glicerinski metodi).Ali je mogoče to sprememba volumna ali povečani volumen, nimam pojma, kajti ąele nato lahko izračunamo dif. H. Mislim pa da odčitamo spremeba volumna. Upam, da moja trditev drži. :lol:

PS.:še enkrat najlepąa hvala

lep vikend še naprej jm
VENI D.O.O.
MLAKAR JERNEJ
EMAIL:mlakar.jernej@siol.net
MOB.:041/312-155
jernejml
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a eustahije » 11.9.2005 11:39

Naprave osebno niti nisem videl niti sem kdaj odčital vrednost iz nje, poznam samo postopek. Rešitev za tebe je sledeča: pozanimaj se kje imajo kakšen laboratorij s to napravo (plinska bireta) in pojdi se naučiti o postopku čeprav ne verjamem, da te bo dvakrat isto vprašal, razen če ti je povedal, da te bo! Pojdi na naš faks in povprašaj tiste asistente oz. laborante, če se jim sanja o postopku, kako izgleda naprava in kje se odčita vrednost ali pa zaprosi za pomoč g. Treiberja, to je tisti drugi asistent pri Varjenju! Če pa tega nimajo na faxu povprašaj kje se izvajajo takšne meritve?

Veliko sreče!

Jaz sem ti poiskal tri slike birete (oprosti, je v srbohrvaščini, če potrebuješ prevod, napiši!)

Bireta
Schellbachova bireta
Avtomatska bireta
eustahije
Moderator
Moderator

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov