STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nakup rabljene stružnice

Nakup rabljene stružnice

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Nakup rabljene stružnice

OdgovorNapisal/-a masinist » 23.9.2014 20:46

Kupujem rabljeno stružnico in sem našel 3 stružnice enakega tipa. Vendar je razlika v številu vreten, ki jih imajo (2,3 in 4). A mi lahko kdo razloži kakšen je namen teh vreten oz. kakšna je razlika med temi stružnicami?

LP, masinist
Priponke
struznica TNP.jpg
struznica TNP.jpg (381.79 KiB) Videno 2587 krat
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Nakup rabljene stružnice

OdgovorNapisal/-a dakomat » 23.9.2014 20:52

Čer. Na vrhu je vreteno z navojem, t.i.: vodilno vreteno. Uporablja se za vrezovanje navojev. V sredini je utorno vreteno, uporablja se za avtomatski pomik. Spodaj pa je vreteno za vklop. Lahko je kombinacija samo dveh recimo da nima vretena za vklop - ima samo stikalo. Ali pa nima možnosti za rezanje navojev in ima samo utorno vreteno ter vreteno za vklop. Za četrto vreteno še nisem slišal oz. ne vem čemu bi služilo.

Na sliki levo zgoraj je verjetno vreteno za vklop demontirano. Na sliki desno zgoraj je vse. Na spodnji sliki pa ne vem čemu služi vreteno. Po vsej verjetnosti ni original in je naknadno dograjeno za potrebe posameznika, ki dela s strojem.

Boš kupil eno od teh?

LP!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 23.9.2014 21:01

Tisto 4. ni vreteno. To je nekakšen 6kotni profil, na vsaki stranici pa ima nastavljiv omejilec (grobo se ga premika po nosilcu, fino se nastavi nastavni vijak).
Ko pride glavni suport do tega omejilca z avtomatskim pomikom, se le-ta izklopi. Tako se lahko nastavi 6 pozicij na istih mestih, če se dela več enakih kosov. Ta 6kotnik se samo zavrti na novo pozicijo.
Je bila pa to dodatna oprema, ki se jo je dalo naročiti ob nakupu (tako kot naprimer pripravo za struženje konusov itd.).
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 23.9.2014 21:20

Hvala za odgovora.
Ja imam namen kupit. Odvisno če bo prišlo do dogovora s prodajalcem. So pa te stružnice letniki 1967-1970. Kaj menite a je to že prestaro za kupovati? Rad bi postružil tudi kakšno toleranco H7. Verjetno te stružnice nimajo elektromagnetne sklopke za struženje navojev? A res potem ful trpi menjalnik pri rezanju navojev (pri spremembi smeri)?
Sem gledal tudi TNP160B ampak so precej drage.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 24.9.2014 15:22

Torej ni problem če manjka 3 vreteno. Če prav razumem omogoča, da imaš 2 ročki za vklop vrtenja glave. Verjetno je to najbolj uporabno pri stružnici, ki ima veliko dolžino struženja.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 24.9.2014 15:48

Živjo. Ja, je problem če manjka tretje vreteno, ker ne moreš vklopit smeri vrtenja, elektromotor pa bo deloval. Te stružnice imajo mehansko sklopko, ki se vklaplja/izklaplja z tretjim vretenom na katerem je ročica. Ta ročica ima tri položaje, navzdol vklopiš eno smer vrtenja glave, v sredini je glava ustavljena - zavora (če jo stroj ima), položaj ročice navzgor pa je vklop nasprotne smeri vrtenja kot pri položaju navzdol. Ob vsem tem pa elektromotor teče vedno v isto smer. Sklopka je lamelna, zavora tudi. Smer pa se spreminja z zobniki - en zobnik je vmes pa se smer vrtenja spremeni.

Koliko pa si pripravljen odšteti za tako stružnico?

LP!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 24.9.2014 18:38

Ne vem, če smo se dobro razumeli oz. če jaz prav razumem. Če pogledaš stružnico na zgornji levi sliki se vidi da nima 3. vretena. Vseeno pa ima na levi strani ročko s tremi položaji, ki iomogoča izbiro smeri vrtenja in zavoro v srednjem položaju.
Cene takšnih strojev se gibljejo okrog 3000 € (+/-500€).

LP, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 24.9.2014 18:46

Vidim da ima samo ročico. Če se da preklapljat smeri ne vem. Moj prejšnji odgovor je bil podan kot da se ne da preklapljat smeri.

Se mi zdi malo velika cena za te gabarite, ki jih omogoča...???

LP!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 24.9.2014 20:38

Danes sem od enega vzdrževalca slišal kako naj z merilno urico preverim stanje stroja.
- Magnetni podstavek z urico naj dam na suport, tipalo pa na vodilo. Potem premikam suport in gledam odklon tipala. Baje je OK, če je znotraj 0,3mm. Meni se zdi to precej velika vrednost?
- Glavno vreteno pa preverim tako da z urico izmerim oplet glave. Baje je primeren oplet cca 0,02mm. Rekel je da če je več ali pa manj da ni dobro.

A ima kdo kaj izkušenj glede teh stvari?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 24.9.2014 21:42

A če premalo opleta tudi ni dobro??? Opletanje amerikanerja je odvisno od natančnosti samega amerikanerja in glavnega vretena-ampak če pobrusiš ali na fino postružiš pakne, opletanja ni več. Urico daš na suport, pa gledaš napram vodilu-suport se pa itak po vodilu pelje. Tole je bolj za lase privlečeno. Poglej ploskve vodil, če so ravne in gladke ali imajo že zajedene žlebove. Poskusi odštehat en kos, pa boš videl če trese pol imajo ležaji luft. Postruži kos dolg 100-150 mm , pa izmeri-če ni cilindričen , je vretenjak premaknjen al so pa vodila znucana. Pa še kaj bi se našlo. Daj urico na suport, nasloni jo enkat s strani, enkat pa z vrha na pinolo konjička, pa vse skup zapelji na desni konc vodil-če se razhajata, z vodili že nekaj ni čist v redu.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glicerin » 28.9.2014 8:32

Prilagam za moje mnenje zelo lepo opisano kaj in kako pregledat rabljeno stružnico in njeno stanje.

https://www.youtube.com/watch?v=bP-rh6LfteU&list=UUZC9LGZLfyjrKT4OZne-JNw
Posnetek je ameriški in dolg kar 1uro
glicerin
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov