STROJNISTVO.com • Poglej temo - Svetovanje pri nakupu kompresorja

Svetovanje pri nakupu kompresorja

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Re: Svetovanje pri nakupu kompresorja

OdgovorNapisal/-a Slavc » 4.12.2014 9:20

Nisi napisal, koliko boš kompresor uporabljal, ves dan, občasno.....
V kolikor razmišljaš o nakupu vijačnega kompresorja, pa svetujem 13 barskega, 5.5kW.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a burgy » 7.12.2014 9:50

Posvetoval sem se še z enim vulkanizerjem, ki mi je rekel, dami bo dovolj močan.
Vzel sem titsteg 4.kw Ingersolla, bila je akcija.
Skupaj s sušilnikjom me je prišel 2300€.
Kot sem gledal za tak denar ne dobiš niti 5 let starega rabljenega ... so mi obljubili, da mi ga vzamejo v račun, če mi ne bo peljal ... upam da semse prav odločil.
burgy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mitja1303 » 14.1.2015 9:03

Tudi sam sem v dilemi kateri kompresor kupiti in vas prosim za nasvet. Uporabljal bi ga za vijačenje s pnevmatsko pištolo, kdaj pa kdaj kakšno nezahtevno barvanje. Dejansko bi bil kompresor v uporabi največ 1 krat na teden mogoče še manj, zato ne potrebujem neke profi variante, le nebi rad kupil in ugotovil da je prešvoh.
Torej razmišljal sem o nečem takšnem:
http://www.proficenter.si/ponudba/kompresorji/kompresor-e351-9-100-400v
Zanimiva mi je tudi ta varianta, ki je precej ugodna:
http://www.merkur.si/delavnica/stroji-in-naprave/kompresorji-in-pnevmatsko-orodje/batni-kompresor-nu-air-b2800-100-cm3-v230
Prosim za kakšno mnenje, hvala!
mitja1303
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavc » 14.1.2015 10:23

Kompresorja, ki si ju navedel sta praktično enaka. Njun efektivi pretok je dobrih 200 litrov/min. Razlika je v tem, da je eden trofazni, drugi pa enofazni. Če imaš trofazno napetost, kupi vsekakor trofaznega, predvsem zaradi padca napetosti.

Pištole za vijačenje nelikosti 1/2" pa potrebujejo pretok najmanj 400L/min. Zato s tako velikostjo kompresorja ne boš vijačil dolgo, saj ti bo zmnanjkalo zraka. V navedenem kompresorju ti bo ob porabi 200 litrov, tlak padel za 2 bara.

Za normalno delo s pnevmatsko pištolo potrebuješ kompresor, ki ima vsaj 4kW.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 14.1.2015 17:49

Jaz tudi iščem primeren batni kompresor. Uporabljal se bo za priklop CNC frezalnega stroja (za izpenjanje orodja), za izpihovanje, pa tudi občasno za kakšen manjši biaks.
Volumen posode bi imel 200 litrov. Moč motorja pa 3kW. Našel sem naslednja 2 kompresorja, sedaj pa me zanima ali ju kdo bolj natančno pozna, oz. kakšna je razlika med njima, kajti v ceni ja več kot 250€ razlike.

http://www.bolha.com/stroji-orodja/motorni-stroji-orodje/kompresorji/batni-kompresor-ceccato-200c4rpro-1295378882.html

http://trgovina.omega-air.si/kompresorji-in-susilci/batni-kompresorji/batni-kompresorji-z-jermenskim-prenosom/batni-kompresor-kt-482200-p

lp, m_m
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 14.1.2015 20:00

Tudi tukaj sta navedena kompresorja praktično enaka. Kakor vidim je razlika zgolj v kvaliteti elektromotorja. Efektivni pretok je okoli 300 L/min. Oba sta samo enostopenjska in njihov režim delovanja je S3. To pomeni, v času deset minut, deluje 3 minute in se 7 minut hladi. Ker je enostopenjski, se tudi močneje greje.
Ti kompresorji so namenjeni zgolj za manjšo občasno uporabo, v glavnem v kmetijstvu (izpihovanje, barvanje, pumpanje in menjavo gum).

Ne vem sicer, koliko boš uporabljal kompresor. Predvidevam vsak dan. CNC ni poceni stvar. Izpihovati poleg zraka tudi vodo je strup za stroj in orodje. Zato mislim, da boš poleg solidnega kompresorja potreboval tudi sušilec.
Kompresor pa, glede na to, koliko časa naj bi deloval, vsaj od 4kW dalje.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 14.1.2015 20:16

Pri Ceccato kompresorju piše da je dvostopenjski. Pa čital sem, da se enostopenjski manj grejejo kot dvostopenjski.
Kako si pa ugotovil kateri elektromotor je bolj kvaliteten?

lp, m_m
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 14.1.2015 20:42

masin_men napisal/-a:Kako si pa ugotovil kateri elektromotor je bolj kvaliteten?
lp, m_m

Elektromotor je precej večji.

Piše že da je dvostopenjski, toda ta ni. Le poglej na cilinder. Dvostopenjski kompresorji se začnejo pri 4kW.
Enostopenjski kompresor ima oba bata enake velikosti. V enem obratu polni enkrat en bat in v drugi polovici hoda drugi bat.
Dvostopenjski kompresor pa sta bata različne velikosti. Večji bat preko hladilnika pošlje stisnjen zrak manjšemu batu, ta ga stisne in po drugi hladilni cevi pošlje v tlačno posodo. Običajno dvostopenjski kompresorji delujejo po sistemu S2.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 14.1.2015 20:58

Hvala za razlago.
Katerga bi mi priporočal za nakup? A je v kvalitetnem smislu kaj razlike med tema dvema proizvajalcema? Pri Balmi naj bi menda v Ljubljani izdelovali posode.

lp m_m
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 14.1.2015 21:24

Včasih so pri Omega Air res izdelovali tlačne posode. Ne vem katere tipe posod še izdelujejo, mislim, da le večje, pokončne. Tlačna posoda niti ni pomembna. zdrži več kakor kompresorski del. Sicer pa mora imeti A-Test.

Večina batnih kompresorjev je zelo podobne kvalitete. Ponavadi je tudi proizvajalec isti. Le barve in oznake so različne. primerjati moraš med seboj le moči elektromotorjev, saj je od tega odvisna velikost kompresorske glave.

Težko ti karkoli priporočam, ker ne vem koliko ga boš uporabljal. Batni kompresorji ne smejo delovati neprekinjeno. Ne smejo se pregreti, saj tako zgorijo tesnila in ventili. Jermenica na glavi je hkrati tudi ventilator, ki jo hladi. Več ko kompresor deluje, bolj se greje tudi zrak in obenem tudi zrak v tlačni posodi. Topel zrak pa vsebuje veliko vlage in ta z zrakom izhaja v delavno okolje. To pa je izredno škodljivo za stroj in orodje in moti delavni proces.

Predlagam, da najprej ugotoviš kakšen pretok zraka boš potreboval. K temu prišteješ še čas, ko bo moral kompresor zaradi hlajenja mirovati in se na podlagi teh podatkov odločiš, kakšen efektivni pretok mora imeti kompresor. Pazi, kajti veliko prodajalcev navaja le sesalni pretok, ki pa je 30% večji od efektivnega, kar ti v bistvu potrebuješ.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 15.1.2015 6:27

mogoče bi razmislil o rabljenem vijačnem ?
ni sicer čisto enak budget, ampak je pa tudi čisto drugačen kompresor
naprimer:
http://tesi.si/katalog_izdelkov/kompres ... opco_ga_5/
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 15.1.2015 9:49

Vijačni kompresor bi bila res najboljša rešitev.
Toda ne s toliko delavnimi urami !!
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 15.1.2015 10:32

odvisno v kakšnem stanju je vijačni del
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 15.1.2015 10:47

borisk napisal/-a:odvisno v kakšnem stanju je vijačni del

Generalni remont se opravi pri 25000 delavnih urah, ne glede na stanje kompresorja. Le tako vse komponente lahko obnoviš.
V nasprotnem primeru je večinoma kompresor le še za odpad.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a schumnik » 3.9.2015 18:30

Ve kdo kakšna je poraba (L/MIN) pri lakiranju s klasično šobo 1,4 mm in pa s šobo 0.8 mm?
In kaj bi potegnilo za sabo če bi bil kompresor oddaljen 10 m stran od lakirne pištole. Ali mora biti pripravna grupa zaradi odvajanja kondenza res čim bližje porabniku?
schumnik
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov