STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ležajni bron

Ležajni bron

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Ležajni bron

OdgovorNapisal/-a samouk » 10.6.2009 16:01

Potreboval bi ležajni bron CuPb15Sn Fi 14(lahko je tudi Fi 15).Prosil bi za informacijo kje bi lahko dobil tole dimenzijo.
Potreboval bi samo 20 kg.

Lp, Janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 10.6.2009 16:14

Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 10.6.2009 16:58

Pri www.alcu.si si že vprašal?
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a samouk » 10.6.2009 21:27

Problem je , ker povečini držijo na zalogi bron premera nad 20mm, jaz bi pa rabil manj.Treba je gledat, da ni preveč ostružkov, kar posledično podraži izdelek.Bom jutri poklical v Italijo če mi bodo poslali samo 20 kg.

Hvala za vajin trud!

lp, janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Ležajni bron

OdgovorNapisal/-a Uco » 13.2.2015 12:14

Zdravo,

sem nov na forumu (nisem strojni, sem iz elektro stroke) in imam "majhen" problem.
Pri traktorju (brez prvega pogona) sem se odločil, da bom pregledal in zamenjal izrabljene dela na prvem mostu. Zapletlo se je že pri špindlu kolesa (pozicija 37 na sliki).
Slika
Ker sta puši (pozicija 27) jekleni s tankim nanosom drsnega materiala (verjetno bron) se je z leti ta material "zdrsal" in drsna površina je bila jeklo ne jeklo. Posledica tega je "zajet" špindel.
Rezervni deli so vsi dobavljivi vendar je cena enega špindla 120€, "zajeta" sta pa špindla na obeh straneh (levi in desni).
Na firmi imamo prototipno delavnico in bom špindle dal pobrusit, puše pa postružit. Mera original drsnih puš je (d/D/l) 38.1/43/45. Sedaj je problem v dobavi materiala (brona, ki naj bi bil najboljša izbira) za puše.
Kontaktiral sem že AlCu vendar bi me cev 45/30 dožine 30 cm prišla okrog 40€ (11€/kg brez DDV), kar se mi zdi pa malo preveč. Na spletu sem našel še podjetje Interunico (13€/kg brez DDV), Domino trade (ni bilo odziva) in pa Barmetal (13,5€/kg brez DDV).
Kje bi lahko še dobil bron v cevi oz. puše standardnih mer (jaz jih nisem našel), katere bi postružil na ustrezno mero?
V upoštev pridejo tudi rabljene puše.

Zanima me še kateri bron, bi najbolj ustrezal moji aplikaciji, aluminijev ali kositrov?
Ker bral sem, da naj bi bil aluminijev bron bolj odporen proti obrabi in prenašal večje obremenitve napram kositrovemu.
Kako bi se obnesla pa plastika za drsne elemente?
Aplikacija je mazana mastjo.

Lep pozdrav,

Simon
Uco
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bpod » 13.2.2015 12:30

Za to se bo najbolje obnesel Novilon Oilon.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Uco » 13.2.2015 16:04

Hvala za odgovor.
Pozabil sem napisati še to, da je na tem traktorju vpet tudi čelni nakladač (dodatna obremenitev prednjega mosta max 1000kg).
Bo Novilon Olion zdržal vse te obremenitve?
Uco
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moi » 13.2.2015 16:25

...
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 13.2.2015 19:00

Večji del tistih 1000kg mora prenašati kroglični aksialni ležaj, ki je pod pušami. Puše pa prenašajo samo radialne sile oz. vodijo gred. In to bo Novilon zmogel mnogo bolje kot bron. Če bodo puše prav narejene, seveda.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Uco » 13.2.2015 20:06

Kar se obremenitev tiče je res, kot si napisal ampak, le kadar je traktor v statičnem stanju ali kadar pelje naravnost. Ob manevrih, kjer so kolesa obrnjena v skrajne lege, tudi na puše špindla delujejo velike sile.
Potem bi se pa puše iz Novilona obnesle tudi na sorniku celotnega prvega mostu (tam je pa res obremenitev celotnega prvega dela traktorja s čelnim nakladačem)?
Uco
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dm84 » 13.2.2015 20:41

Pozabi na novilon oilon ipd. Ni primeren.
1.Premeri so premajhni, da bi držal površinski tlak. Tam obremenitve niso tako zanemarljive kot eni tu pišejo. Niti slučajno pa ne na vpetju preme.
2. Oiloni ipd PA6 materiali so zelo dovzetni za vlago in spreminjajo dimenzije, težko boš na tem mestu dosegel potreben ohlap (ob suši bo luft, ob deževju bo ribala puša). Luft imaš že sedaj, lahko pa dobiš ob posebnem vremenu še težek volan;)
3. Uporabi bron in pika. Kaj pa je 40€ če je to cena materiala pri obnovi preme? Bodi stvaren. Če pa je še vedno preveč, pa pusti kot je. :wink:
dm84
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a petkovar » 13.2.2015 23:04

Zdravo,

se strinjam z dm84...
uporabi bron, je zadeva preverjena
zakaj se ne odločiš za nabavo materjala kjer si dobil najcenejšo ponudbo, ali pričakuješ da komu tak materjal leži pod ponkom, in ti ga bo dal zastonj?
vsaka obnova nekaj stane, me kr mrazi ko berem take debate, kjer se pogovarjate o nekaj €
več si že zapravil z brskanjem po netu in telefoniranjem....
ne mi zamert...

lp
petkovar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 14.2.2015 9:07

Tole o neprimernosti novilonskih puš so prazne marnje.
Vsi Zetorji in Ursusi do 75 km (za te vem zagotovo, mislim pa da tudi nad 80km) brez prvega pogona imajo plastične puše na vpetju prvega mosta na traktor in na obeh vertikalnih gredeh pri kolesih. Gre za traktorje, ki slovijo po veliki lastni teži in robustnosti. Nanje lahko obesiš prav kar ti srce poželi, pa ne bo prevelikih težav. Pa, če lastnik premore toliko vestnosti pri vzdrževanju, da vsaj 2x letno zadevo namaže, ti traktorji "preživijo" s prvimi pušami tudi po 40 let.

Še hujša marnja je pa tisto o težavah zaradi vpojnosti vlage. Seveda ti materiali vpijajo vlago, ve pa se tudi s kakšnimi tolerancami se te puše izdelujejo. Proizvajalčev podatek ne govori ravno v prid tezi,da bi zadeva (Novilon) nabreknila za kakšnih 5% (če ni zalita z vodo pod tlakom), kar bi res lahko povzročalo težave.

http://www.akripol.si/assets/Uploads/Te ... -Oilon.pdf
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ssecnik » 14.2.2015 9:29

UCO,
jaz sem bron dobil pri odkupovalcu odpadnih surovin in to smešno poceni,nekje 4€/kg.
Če imaš kakšnega v bližini,se splača pogledat.
ssecnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dm84 » 14.2.2015 10:00

bpod napisal/-a:Tole o neprimernosti novilonskih puš so prazne marnje.
Vsi Zetorji in Ursusi do 75 km (za te vem zagotovo, mislim pa da tudi nad 80km) brez prvega pogona imajo plastične puše na vpetju prvega mosta na traktor in na obeh vertikalnih gredeh pri kolesih. Gre za traktorje, ki slovijo po veliki lastni teži in robustnosti. Nanje lahko obesiš prav kar ti srce poželi, pa ne bo prevelikih težav. Pa, če lastnik premore toliko vestnosti pri vzdrževanju, da vsaj 2x letno zadevo namaže, ti traktorji "preživijo" s prvimi pušami tudi po 40 let.

Še hujša marnja je pa tisto o težavah zaradi vpojnosti vlage. Seveda ti materiali vpijajo vlago, ve pa se tudi s kakšnimi tolerancami se te puše izdelujejo. Proizvajalčev podatek ne govori ravno v prid tezi,da bi zadeva (Novilon) nabreknila za kakšnih 5% (če ni zalita z vodo pod tlakom), kar bi res lahko povzročalo težave.

http://www.akripol.si/assets/Uploads/Te ... -Oilon.pdf

Vse plastike niso iste. Prazne marnje so toliko moje kot tvoje, govorim iz izkušenj, tudi glede vode. PEEK bo sigurno tehnično ustrezen, cenovno pač ne. Oilon je za kar je. MF tudi ve zakaj je tam bron in ne plastika. Pusti poljske polproizvode. Ja 40 let ja in 5000 ur, to je tipična slika tega strojnega parka...
dm84
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost