STROJNISTVO.com • Poglej temo - Struženje

Struženje

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Struženje

OdgovorNapisal/-a ptc » 6.3.2015 13:25

Pozdravljeni,

Zanima me, če je tu kakšen "majstr", ki je kdaj stružil dolga jedra za orodja kaljena na 46 HRC. Problem imam, ker mi vedno grdo potrese na sredini. Jeder je dolg 740 mm. Slišal sem tudi, da se kaljene stvari ponavadi vrti na zelo visokih obratih moja stružnica pa premore samo 2500 obr/min.

Zahvaljujem se za vse odgovore,

Lp, PTC
ptc
Novinec
Novinec

Re: Struženje

OdgovorNapisal/-a FINDSOL » 6.3.2015 14:42

nikjer nisem zasledil premer obdelovanca...

Lp
Marko
FINDSOL d.o.o.
optimizacije podjetij, kadrov in procesov
FINDSOL
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a uros99 » 6.3.2015 17:00

Specifična sila za kaljena jekla je visoka, ker je to posledica povišane trdote. Povišana trdota rezultira krhkost. Nek prerez odrezka lahko rešiš na dva načina: globoko z majhnim podajanjem ali pa plitko z velikim podajanjem. Pri globokem rezu je v kontaktu velik del noža, zato imaš za enak volumen odrezkov širše temperaturno polje pri katerem je neka temperatura, posledično se nož težje ohlaja. Ali je to dobro ali slabo presodi sam - če imaš večje gradiente imaš tudi večje napetosti v materialu.
Je pa nekako iz vidika obstojnosti meni intuitivno boljše, da režem malo in hitro, kot pa da "pacamo" eno površino 100 let.

Drugi vidik tega, da ti začne jedro vibrirat oz. resonirat je ta, da si s struženjem zadel ravno lastno frekvenco. To pomeni, da se ti masno središče obdelovanca zaradi rezanja toliko premakne iz težiščne osi, da se stvar ojačano sešteje. Malo slabo povedano. Tule imaš en video:
https://www.youtube.com/watch?v=qmFt0OVTA70

Predlagam pa sledeče: Zmanjšaj globino ali podajanje, bolje vpni obdelovanec (to pomeni, da ti iz stružnice štrli manjši del jedra ali pa, da dodaš lineto).
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 7.3.2015 18:58

čeprav je dražja rešitev, poskusi z namenskimi ploščicami.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 8.3.2015 15:45

Živjo. Malo si bom sposodil temo... Zanima me način vpenjanja tankih okroglih plošč (do debeline 12 mm in fi do 150 mm) na klasični stružnici. Sem pogledal filmček na yutubu pa me zanima kaj je to za en papir; PSA Paper? Pri 19. sekundi je vidno.

Bi bilo dobro če na plato, ki je v amerikanerju, prilepim gumo debeline 1 - 2 mm?? Ali je dovolj če dam med plato in obdelovanec navaden papir? Kako si strugarji pomagate pri takih obdelovancih?

Hvala in LP!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 8.3.2015 16:06

Plošča je drugače dober približek ravnini, si ne predstavljam okrogle; razen, če misliš cev.
Pa daj še filmček gor.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 8.3.2015 16:44

Šment, sem pozabil prilepiti filmček... Se opravičujem.

https://www.youtube.com/watch?v=bODk7QPBpYs
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 8.3.2015 17:17

Brusni papir za lesarski vibracijski brusilnik?
Drugače pa poggoglaj, verjetno je kaj tam.
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 8.3.2015 20:36

uros99 napisal/-a:Brusni papir za lesarski vibracijski brusilnik?
Drugače pa poggoglaj, verjetno je kaj tam.

Cenim tvojo pomoč in nasvet, vendar sem to že storil, pa ne najdem konkretne rešitve. Mogoče tudi zaradi slabega razumevanja angleščine. Še kak nasvet zelo dobrodošel. :wink:
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov