STROJNISTVO.com • Poglej temo - Podložke za nastavljanje zračnosti

Podložke za nastavljanje zračnosti

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Podložke za nastavljanje zračnosti

OdgovorNapisal/-a ddejc » 12.3.2015 12:50

Pozdravljeni

Iščem podložke, ki služijo odpravi zračnosti ležaja menjalniške piramide pri traktorju Tomo Vinkovič.

Ena podložka je iz medenine, ki ima notranji premer 30mm in debelino 0.15mm.
Druga je iz pločevine ali jekla (material ni posebej specificiran) z notranjim premerom 40mm in debelino 0.2mm.

Kako zgledajo podložke je vidno na sliki. Obkroženo z zeleno je medenina (v tem primeru sta dve), obkroženo z modro pa iz pločevine ali jekla.
Slika

Kakša ideja kje bi dobil takšne podložke? Iskal sem v lokalni kmetijski trgovini, vendar nimajo nič takega. Klical v dve trgovini, ki prodajajo rezervne dele za TV-ja pa imajo bronaste z min. debelino 0.3mm.

EDIT: Popravil, da gre za medenino ne bron
ddejc
Sodelavec
Sodelavec

Re: Podložke za nastavljanje zračnosti

OdgovorNapisal/-a favorites » 12.3.2015 15:51

ddejc napisal/-a:Pozdravljeni

Iščem podložke, ki služijo odpravi zračnosti ležaja menjalniške piramide pri traktorju Tomo Vinkovič.

Ena podložka je iz medenine, ki ima notranji premer 30mm in debelino 0.15mm.
Druga je iz pločevine ali jekla (material ni posebej specificiran) z notranjim premerom 40mm in debelino 0.2mm.

Kako zgledajo podložke je vidno na sliki. Obkroženo z zeleno je medenina (v tem primeru sta dve), obkroženo z modro pa iz pločevine ali jekla.
Slika

Kakša ideja kje bi dobil takšne podložke? Iskal sem v lokalni kmetijski trgovini, vendar nimajo nič takega. Klical v dve trgovini, ki prodajajo rezervne dele za TV-ja pa imajo bronaste z min. debelino 0.3mm.

EDIT: Popravil, da gre za medenino ne bron

1. Predvidevam da nisi podru novega menjalnika tako da je potrebno zradi obrabe sestavnih delov itd ponovno nastaviti zračnost. Kaj želim povedati je to da ni nujno da bodo distančne podložke enake debeline v redu. Distančniki so v menjalniku z namenom zagotovitve ustreznega lufta med vrtečimi se deli, ali za podlaganje ležajev, zagotovitve pravilnega ubiranja diferenciala oz. stožčastega gonila itd.

2 druga podložka oz. distančnik je skoraj gotovo po standardu DIN988 kje jih pa dobiš ti pa težko povem, če boš imel težavo najti pa lahko povprašam.

3 kar se tiče prve podložke bi se moral pa najprej vprašati zakaj je sploh iz medenine. Moraš vedeti kje je potrebno zapirati luft in koliko. Jz osebno bi sestavil in izmeril. Mogoče podložka z debelino 0,3 ustreza.

Lahko pa prilepiš še kakšno sliko da se vidi kako je sestavljeno na gredi in pozicionirano v menjalniku. Pa se ti lahko še kaj svetuje.

Mogoče se lahko pozanimaš tudi v Agromehaniki v Kranju.
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ddejc » 12.3.2015 16:13

1. Drži. Menjalnik je star, letnik 85 kot traktor. Kakšna je debelina obstoječih podložk, ki so na sliki ne vem, ker nimam mikrometra. Imam pa merilne lističe s katerimi sem po postopku, ki je opisan v servisnem priročniku izmeril zračnost med ohišjem ležaja in naležno površino na osovini menjalne piramide. Torej 0.15mm je že izmerjena zračnost, ki jo moram izničiti.

2. Glede na dimenzije bi rekel, da si kar zadel.

3. Zakaj je iz medenine ne vem. Nisem strojnik. Sem pa nekje našel podatek, da je manjša podložka iz medenine.

Preveril sem v trgovini Klasje v Kranju kjer imajo oboje podložke, vendar imajo manjšo z najmanjšo debelino 0.3mm pa še to jekleno.

Sem preveril v Agromehaniki. Pravi majster, da se bo neki našlo. Bom videl :)

EDIT:

Z barvo označeno kam paše katera podložka. Za modro podložko pride še zunanja zaskočka (seger obroček), za zeleno pa pride ležaj.
Slika

Takole zgleda sestavljena piramida. Boljših slik nisem našel, mojo pa trenutno ne morem slikat zaradi različne lokacije.
Slika
ddejc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a susa » 12.3.2015 17:48

lahko pa podloške deleline 0,3 verjetno daš pobrusiti.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 12.3.2015 18:32

Tisto o novem menjalniku je bilo bol za hec napisano.

Všeč mi je da si se lotil tako kot je to treba in dejansko stvar sestavil po navodilih (običajno je tako da ljudje glede na katalog pogledajo kaj paše in potem zmečejo skupaj, vsi pa vemo da zaradi obrab itd pogoji niso več enaki)

Za podložke po standardu din988 sem pri stričku googlu opazil kar nekaj podjeti, upam pa da pošljejo tudi samo en kos.

Kakor jaz razumem slike je podložka po din 988 za zapiranje lufta med zobniki (čisto ne smeš zapreti malo mora biti zaradi mazanja med površinami itd, verjetno je v navodilih koliko je predvideno), medeninasta je pa za zapiranje zračnosti v ležajih (stožčasta ležaja)

Če si iz Kranja in se boš oglasil v Agromehaniki pa če kaj nisi povsem prepričan lahko prineseš vse sestavne dele seboj. V trgovini reci če lahko za mnenje vprašaš v razvojnem oddelku pa se ti lahko kje svetuje.

Drugače pa veliko sreče pri sestavljanju in naj ti traktor dobro služi ;)
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ddejc » 12.3.2015 19:29

No sej hec ni daleč od resnice :lol: Zamenjani so skoraj vsi zobniki v menjalniku :D

Hvala! Mam rad narjeno kot se zagre, samo me baše laičnost na področju strojništva. Ampak se vse reši s pomočjo forumov :wink:

Ja zobnikov ne smem čisto zapret, ker potem bo prihajalo do trenja med njimi kar ne bo OK. Sicer nisem gledal koliko more bit točna zračnost pri zobnikih in sem sem zato danes nabral kar nekaj kosov podložk, da bom imel vse pri roki. Ostalo bo šlo pa na polico z rezervnimi deli.

Pravilno sklepaš, da so medeninaste za zapiranje zračnosti stožičastih ležajev.
No podložke sem vse dobil v klasju v kranju, ker so me vmes klicali, da so dobili dostavo rezervih delov iz hrvaške za TV-ja in da so jim dobavili tudi podložke (mi je že zjutraj o tem govoril trgovec pa ga nisem čisto razumel kaj točno je želel povedati). Skratka dobavljajo se samo jeklene podložke, medeninastih ni.

Nekako sem mnenja, da bo namesto medeninaste tudi jeklena zadovoljiva, ker služi samo zapiranju zračnosti in ni po njej nobenega drsenja, ker se obrača skupaj z osovino in zobniki. Bolj je obremenjena podložka, ki zapira zračnost med zobniki. Tisti pa se tudi v živo vidi, da jo obrača in drgne.

Hvala! Bom sestavil skupaj, da bo zadeva delala še naslednjih 30 let :D Če bom pa kdaj rabil kaj dotičnega pa pridem k vam v Agromehaniko. Če bi tole prej prebral bi že danes prišel k vam. Bom vedel za v bodoče!
ddejc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a borisk » 13.3.2015 6:25

glede na izkušnje s TV bi rekel da en centl razlike ni težava, če pa res potrebuješ takšno podložko, pa pojdi h kakšnemu orodjarju, pa bosta odrezala podložko iz podložne pločevine, ki se dobijo od stotike debeline naprej :o sam imam folijo debelo 0,1mm (medenina ali nek bron nisem prepričan). zunaj jo lahko odrežeškar s škarjam za papir, notranjo luknjo pa z kakšnim prebijačem. .
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov