STROJNISTVO.com • Poglej temo - pogon za cnc rezalnik

pogon za cnc rezalnik

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

pogon za cnc rezalnik

OdgovorNapisal/-a jolica » 11.3.2015 21:15

Lp
Nekaj premišljujem, da bi šel v izdelavo cnc plazma rezalnika, pa me zanima kakšne motorje bi moral dat na pogone? Prosim vas, če mi lahko pomagaste?
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: pogon za cnc rezalnik

OdgovorNapisal/-a kenny » 11.3.2015 22:04

Za resen stroj servo motorje, za domačo uporabo se dobi komplet koračnih motorjev z driverji ter matično ploščo iz kitajske (preko ebaya, ene dve firmi imajo skladišče v nemčiji, tako da ti pošljejo iz tam in ni carine, davka). Lahko kupiš tudi pri nas samo predvidevam da bo cena x2.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 11.3.2015 22:12

To bi bilo za domačo uporabo. Za pogon Z osi bi bil dovolj en mali motor. Za X in Y bi verjetno rabilo močnejše. Nema 24 bi bil verjetno premali???
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 11.3.2015 23:48

motorjev tipa nema 23 je malo morje, so pa precej različnih moči. Pri plazmi ni skoraj nikakršnih sil, zato ni potrebnega velikega navora. Kakšni močnejši nema 23 bi bili več kot dovolj. Glej le da neboš dal kup jekla za most, ker je en alu profil več kot dovolj (zaradi mase se izgublja pri plazmi pomemben pospešek). Z os je problematična, saj za pravilno delovanje potrebuje modul, ki spremlja napetost obloka in na podlagi meritve prilagaja višino gorilnika (naravna pločevina oz. uvijanje pločevine). Samo so te stvari precej drage, tako da če si gledal kakšne hobi stroje, imajo eni ročno nastavljivo z os, eni pa pač z motorjem.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 12.3.2015 8:31

Najprej moraš skupaj spraviti konstrukcijo, ki se bo premikala, potem moraš vedeti s kakšno hitrostjo boš rezal in iz tega dobiš potrebne pospeške in z upoštevanjem trenja dobiš potrebno moč pogona.
To pa ni kar tako za iz rokava stresti!
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 12.3.2015 18:07

200W servo z driverjem dobiš za malenkost višjo ceno kot koračni ampak performanse se ne dajo primerjat. Jaz uporabljam tele
Krmilnikov ne uporabljaj kitajskih z ebaya če nimaš izkušenje, ker dobro delujejo bolj po čudežu. Ko pa zaženeš plazmo pa še to ne več. Če že moraš potem naročaj iz uradnih spletnih strani proizvajalcev boš imel vsaj malo podpore.
Če želiš ti lahko ponudim celotno elektroniko s servoti. Z koračnimi ti pa ne morem zagotoviti želenih performans. več na ZS
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igor_k » 15.3.2015 12:34

@jerjur, ravno smo v fazi nakupa manjšega CNC stroja, ki bi bil uporabljen za prototipe in za manjše serije, velikost tam nekje do 700x500mm. Seveda se pojavlja dilema, servo ali koračni. Sem kar nekaj prebral na to temo, pa so mi nekatere stvari nejasne.
Skrbi me relativno majhen navor pri servotih proti koračnimi z enako močjo. Ali to pomeni, da moram uporabiti reduktorje na oseh?
Se sploh splača vlagati v servote pri takih malih strojih? Gre se mi predvsem za gladkost reza, ker sem videl razliko med servo in koračnim rezom.

Seveda me zanima tudi tvoja ponudba za servote in elektroniko.

Za vsak nasvet bom hvaležen.
igor_k
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jerjur » 15.3.2015 16:40

Pozdravljen Igor.
Navor pri koračnih motorjih pomeni držalni navor v mirujočem stanju z uporabo 1/1step. Z hitrostjo mitor izgublja na momentu. Če uporabljaš mikro stepping, za cnc je priporočljivi 1/8 ali 1/16, pridobiš toiko na natančnosti in približno toliko izgubiš na navoru.
Servo ima navor podan pri nazivnih vrljajih. In je sorazmerno kostanten od 0 do 3000obr/min potem pa nekoliko pada do 6000obr/min. (3000 so nazivni)
Čepšrav je tvoja velikost stroja še sprejemljiva tudi za koračne motorje. vse je odvisno kakšne hitrosti želiš dosegati. servoti imajo tudi elektronski reduktor s katerim lahko nastaviš prava razmerja.
Na CNC strojih se drugače na osi ne daje reduktorjev, ker imajo že špindli dovolj prenosa.
Prilagam prospekt servotov.
Glede elektronike je pa odvisno kaj želiš.
Hobi + MACH3 (moja ocena2)
Polprofi + PC + program ,ki je napisan direktno za elektroniko (moja ocena 4)
Profi CNC krmilnik z tipkovnico in displeyem (moja ocena 10)
Na žalost so tudi cene v razmerju ocen.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igor_k » 15.3.2015 19:41

Hvala za pojasnila.
To o micro stepping-u je logično, samo o tem nisem razmišljal.

Hobi je preslab, profi pa predrag. Rabil bi nekakšen pol profi stroj za solidno ceno in servo pogonom. Vidim, da se spoznaš na zadeve, lahko predlagaš konkretno kakšen model, firmo?
igor_k
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jerjur » 15.3.2015 20:26

koliko boš imel osi?
ali bo špindel krmiljen z Gkodo?
ali predvidevaš avtomatsko menjavo orodij? če koliko?
mogoče kakšno orodje za pozicioniranje obdelovanca?
Že imaš kakšno orodje za generiranje Gkode?
to so osnovne stvari, ki jih moram vedet predno lahko kaj predlagam.
lahko tudi na ZS
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igor_k » 15.3.2015 20:35

Imaš ZS.
igor_k
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jolica » 19.11.2016 15:25

Evo mene po dolgem času. Končno sem dal skupaj moj cnc.... Tukaj je povezava
http://www.youtube.com/watch?v=I9sgXPmE ... e=youtu.be
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 21.11.2016 9:42

In... kaj si uporabil... kateri motorji, kater softver, koliko je vse skupaj prišlo?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urek » 21.11.2016 9:57

Kaj si za osnovo uporabil?
A lahko objaviš sliko kjer se lepo vidi rez? Kakšno plazmo si uporabil? Rad bi videl ali so iglice ali ne. In to na različnih materialih in debelinah. A moraš takoj ko začneš začeti drugje ali ne - ali ti začetno luknjo deformira?
Kaj to na posnetku je jeklo deb. 4mm?
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 21.11.2016 19:20

Za pogone sem uporabil koračne motorje, X in Y os sta gnani preko zobate letve, Z os pa preko vretena. Hardwer in softwer je od PLANET CNC. Plasma je Stamos 85A. Kar se tiče reza se je potrebno še malo poigrati z parametri (amperaža, hitrost reza, pretok in pritisk zraka) in še THC moram dat gor. Drugače pa sem zadovoljen z rezom, nekaj "iglic" ostane gor samo se odstranijo z lahkoto.
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov