STROJNISTVO.com • Poglej temo - Namizna stružnica

Namizna stružnica

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Re: Namizna stružnica

OdgovorNapisal/-a Rescator » 2.6.2013 9:53

Zakaj naj bi bila namizna stružnica z brezstopenskim določanjem vrtljajev slabi od tiste, ki ima zobniški menjalnik?
Rescator
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 2.6.2013 12:32

Zato ker tale majhna kitajska jajca, ki jih kažete tukajle nimajo primernega regulatorja, (naprimer takega, ki je frekvenčno reguliran in ga tudi najdemo na bistveno dražjih strojih) kar posledično pomeni da imajo vse tele igračeke pri nizkih obratih moč nekje enako 0 ali malo več. Ti bi pa želel imeti nazivno moč (oziroma čimbliže tej). Zato pa je fajn met zobniški menjalnik (ali jermenski-pač menjalnik), motor se vedno vrti na polno-ima nazivno moč, vrtljaji vretena pa se spreminjajo z menjalnikom.

LP
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 2.6.2013 20:53

Potreboval sem pripravo za struženje enega utročka na ulitkih,pa sem šel po kitajsko stružnico v interdiskont. Odstranil sem križni suport in po svoje naredil vpenjalo za nož, zobniško predležje sem odstranil in ga nadomestil z vzvodi in omelili, in zadeva je delovala (kakšnih 200 ur dela)dokler nisem skuril motorja. Ker se mi je mudilo sem hitro letel po drugo, in tudi pri tej je motor kmalu začel kašljati. Zato sem namontiral klasični trofazni motor z sklopko, dodal pa sem mu tudi frekvenčnik, predvsem zaradi zaviranja motorja, ker mi to bistveno vpliva na storilnost. Sedaj dela kot ura...

Kitajski motor je enosmerni, ker je pri takem laže spreminjati obrate, zelo cenene izvedbe, regulator obratov pa še bolj.

Za tole kitajsko namizno stružnico sem se odločil, ker za 300 evrov ne bi nikjer dobil vpenjalne glave njenega pogona in uležajenja, vodil za vzdolžni in prečni suport, ter odlitka ohišja, ki drži vse skupaj...Pravzaprav imam sedaj dve...
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Rescator » 3.6.2013 16:35

lesy1 napisal/-a:Zato ker tale majhna kitajska jajca, ki jih kažete tukajle nimajo primernega regulatorja, (naprimer takega, ki je frekvenčno reguliran in ga tudi najdemo na bistveno dražjih strojih) kar posledično pomeni da imajo vse tele igračeke pri nizkih obratih moč nekje enako 0 ali malo več. Ti bi pa želel imeti nazivno moč (oziroma čimbliže tej). Zato pa je fajn met zobniški menjalnik (ali jermenski-pač menjalnik), motor se vedno vrti na polno-ima nazivno moč, vrtljaji vretena pa se spreminjajo z menjalnikom.

LP

Hvala za pojasnilo. Predno kupim bom vseeno preveril ali ima nazivno moč tudi pri nižjih vrtljajih.
Rescator
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Rescator » 4.6.2013 16:46

Rescator
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a delortnik » 17.3.2015 14:49

Pozdravljeni!
Kupil sem starejšo namizno stružnico Maximat V10.
Slika
Kupil sem jo pred kratkim in sem v projektu čiščenja in nastavljanja.Žal pa se mi je pri čiščenju
razpadla vilica na desni stani slike za prestavljanje obratov stružnice.
Slika
Prosil bi za pomoč kam bi se lahko obrnil,kje bi lahko dobil ali naročil nesrečno vilico.
Morda pomoč ali nasvet za izdelavo vilice.
delortnik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dakomat » 17.3.2015 15:22

Živjo. Verjetno se bo dalo nekako spojiti zlomljeno, obstoječo vilico. Nesi jo h kakemu mojstru, ki se ukvarja z varjenjem in hardlotanjem in ga povprašaj. Mogoče pa še kje izdelujejo rezervne dele za te stružnice, glede na to da ni kitajska proizvodnja.

LP!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov