STROJNISTVO.com • Poglej temo - izdelava kompresorja

izdelava kompresorja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

izdelava kompresorja

OdgovorNapisal/-a schumnik » 15.3.2015 21:15

Ker več glav več ve bom tu pisal kako nameravam izdelat kompresor. Če mislim naredit kakšno neumnost ali pa se vam zdi da bi kaj lahko naredil lažje ali bolje pa napišite.

Ker ne bo potrebe po velikem pretoku zraka bi uporabil kompresor iz hladilnika ali skrinje, za rezervoar pa bi uporabil staro plinsko jeklenko ali čim večjo ročno gasilno jeklenko-aparat.
V jeklenki bo tlak do ca 8 bar, preko manometra pa bom rabil do ca 2 bar.

Če bom dobil kuhinjsko plinsko jeklenko bom naredil izpustni ventil spodaj v centru. Dovod zraka bo na plašču.
V primeru gasilnega aparata bi, ker bo v ležečem stanju, izpustni ventil naredil na plašču spodaj, za dovod zraka pa na plašču zgoraj.

Varil bi s TIG? Vem da bo zaradi temperature hotelo deformirat mufno zato bo ta morala bit narejena z debelejšo steno iz inoxa. Ima tu kdo kako boljšo idejo okoli varjenja priključka?

Zaenkrat še ne vem s kakšnimi vprašanji se bom še srečal.
Če je pa kdo že delal kaj podobnega pa naj napiše kak nasvet.
schumnik
Sodelavec
Sodelavec

Re: izdelava kompresorja

OdgovorNapisal/-a zakl » 15.3.2015 21:26

Pojdi v baubau ipd in kupi najmanjši, najcenejši kompresor, boš vsaj živ ostal. Razna varjenja nekih tlačnih posod brez nekega znanja o varjenju in poznavanju tlačnih razmer niso kačji mašelj.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 16.3.2015 8:31

V raznih Baubau in podobnih štacunah dobiš kompresor z 1,5 kW motorjem in 24 l rezervoarjem za pod 100 eur.

http://www.interdiskont.si/vsi-izdelki/ ... aspx/i5470
http://www.merkur.si/delavnica/stroji-i ... air-rc2-24
. . . .
Tukaj imaš že rešeno tlačno stikalo, manometre, hitre spojke . . . . Pa eno leto garancije.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a schumnik » 17.3.2015 7:59

fikus_ napisal/-a:V raznih Baubau in podobnih štacunah dobiš kompresor z 1,5 kW motorjem in 24 l rezervoarjem za pod 100 eur.

http://www.interdiskont.si/vsi-izdelki/ ... aspx/i5470
http://www.merkur.si/delavnica/stroji-i ... air-rc2-24
. . . .
Tukaj imaš že rešeno tlačno stikalo, manometre, hitre spojke . . . . Pa eno leto garancije.

Vem da obstajajo takšni kompresorji. Imam ga tudi doma.
Upal sem da se bodo oglašali tisti ki bodo svetovali glede na odprto temo.
schumnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a borisk » 17.3.2015 8:32

če ne upoštevaš dobronamernih nasvetov pa nič.

Mufa se ne bo nič kaj deformirala, če jo boš varil tako kot je treba ker je narejena da se zavari :o
"inox" ima občutno večje deformacije pri varjenju zaradi rekristalizacije gama-delta (nisem prepričan, bi moral preveriti).
drugače pa priporočam standard EN 13445-1 do -5, kjer je tlačne posode opisane od preračuna do izvedbe ampak je vsega skupaj kakšnih 5000 strani.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 17.3.2015 10:23

Najbolj me razjezijo ljudje, ki prvič pridejo na forum in takoj želijo ali skoraj zahtevajo rešitev njihovega problema. Niti toliko se jim ne ljubi, da bi pregledali starejše teme, ki se navezujejo na njihove probleme ali rešitve.

On kompresorjih , njihovi predelavi in problemih je bilo že ogromno govora. Zelo veliko je bilo napotkov, kaj je smiselno popravljati. Predvsem pa tudi, kaj je ob predelavi življensko nevarno.

Zato je moj odgovor na vprašanje samo ta: Preberi, kaj je že bilo napisano o kompresorjih in vse ti bo jasno.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a schumnik » 20.3.2015 13:35

V prejšnjih temah nisem našel vseh vprašanj ki sem jih iskal zato sem jih pač tu napisal.

Ostalo mi je še vprašanje katero olje se uporablja za mazanje kompresorja iz hladilnika. Bučnega olja mu ne dam ga raje jaz pojem. Plin ki ga je kompresor nekoč črpal je bil R12.
schumnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kenny » 20.3.2015 15:03

Včasih smo imeli doma narejen kompresor, ki je bil narejen iz:
- cca 80l posoda od propan/butan plina, ki je narejena za 12 bar. Izvrtana luknja in privarjena puša, ter spodaj vijak za ispust vode.
- cilinder od manjšega tovornjačka
- 2,5kW elektromotor
- in pa neko tlačno stikalo iz bogvekje, ki je bilo nastavljeno da pri 10 barih izklopi kompresor in ga vklopi ko pade na 6 bar.

Z tem kompresorčkom se je prebarvalo okoli 20-30 avtov. Sedaj imam 100L iz merurja za 300€. Ni boljšega za ta denar :)

Vsekakor pa odsvetujem igračkanje s kompresorji, če raznese tlačno posodo bo piz****.
https://www.youtube.com/watch?v=KVP_A7eGYxw (cca 1.30 min)
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a schumnik » 20.3.2015 15:55

Tudi sam sem že pomislil da bi puše privaril na tisto staro oranžno jeklenko butan/propan za 35 litrov.
Ampak me je malo strah ker če puša ni dobro navarjena in jo kje deformira, potem raztrga cel rezervoar kot tistega na videu. Puša je bolj sigurno zavarjena če se zavari ko rezervoar še ni zavarjen skupaj (plašč, podnice) . Če variš puše na že sestavljen rezervoar potem ne moreš videt kako je zavarilo iz notranje strani. Zato sem bil v dilemi in si kupil doma narejen 25 litrski kompresor s hladilniškim kompresorjem. (ker mi je predvsem pomembno da je zadeva tiha)
Lahko pa prostornino povečam na ta način da bi tisto staro 85 litrsko oranžno jeklenko ( na jeklenko ne bi rabil varit nobene puše) za propan/butan povezal s tem malim 25 l rezervoarčkom s cevko. Kondenz bi spustil občasno s tem da bi jeklenko dal na glavo.
schumnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 20.3.2015 20:41

amerikanci pravijo:
če nisi 1000% kaj počneš, tega ne počni sam doma, še posebno se ne igrati s plini pod tlakom, rado poči :evil: , jemanje kar nekih posod, za katere ne veš v kakšnem stanju so - samomor, je že v redu, če bo samo tebi razbilo bučo, ne pa, če poleg najeb... nekdo tretji ne kriv ne dolžn :oops: , kar se pa tudi lahko zgodi, je pred dvema letoma glavo razbilo, človeku v zidanici, ki je prišel pomagat na trgatev, lastnik pa je predelal vodno prešo na zrak, pa se je zagovarjal, ja saj to počno vsi, pa se ni do sedaj še nič zgodilo...
ja glede tlačnih posod pa govori standard EN 13445-1 do -5 tam je vse opisano kako in kaj
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a schumnik » 20.3.2015 22:20

Je kaj narobe če 25 litrni nepredelan rezervoar, star 10 let, katerega polni hladilniški kompresor, povežem z nepredelano kuhinjsko jeklenko?

Zdaj pa me zanima samo še katero olje je primerno za mazanje hladilniškega kompresorja.
schumnik
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 21.3.2015 16:37

glej, plini - tlak, tlačne posode, to je zelo spolzko :evil: področje in ti nebo nihče svetoval kako, edino, če boš plačal in boš dobil projekt, tisti, ki zadeve poznajo bodo rekli tako na daljavo, po netu NE, ampak se moraš odločiti sam, kar, tu se ni igrati, tudi brezvezen nasvet te lahko kam pripelje, kamor najmanj želiš ali pač, ja sto takšnih variant bo zdržalo, sto prva se bo pa razfuka..., tako kot tista preša v beli krajini, pa še kje..., sem videl dva primera, odgovornost je tvoja, to si zapomni
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a schumnik » 22.3.2015 18:40

No prav jutri se grem zavarovat na zavarovalnico :lol:
Še na odgovor na vprašanje s katerim oljem se maže hladilniški kompresor počakam, potem pa nimam več vprašanj okoli kompresorstva.
schumnik
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov