STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pinola za vrtalni stroj MK2

Pinola za vrtalni stroj MK2

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Pinola za vrtalni stroj MK2

OdgovorNapisal/-a acme12 » 18.4.2015 13:29

Pozdravljeni,
Kupil sem starejši vrtalni stroj Žičnica Ljubljana. A me je tokrat prodajalec (Dolenc) naf...ko pra... Pridem do prodajalca, stroj sam po sebi precej ohranjen, zunanji del pinole v zadovoljivi natančnosti... v glavnem na zunaj vse solidno za starost. Ker je bila vrtalna glava precej zmahana (kdo pa bo dal novo) se nisem preveč zmenil na opletanje svedra. Prpelem domov dam vanjo novo vrtalno glavo in opazim, da je nekaj precej narobe s konusom v pinoli. Po prebiranju po internetu sem gotovil, da je imela pinola v osnovi konus MK1, dolenski junak pa ga je poskusil predelati v MK2 a mu žal ni ravno uspelo.

Klinc, sedaj imam kar imam, s prodajalcem se mi ne da več ukvarjat, zato bom dal izdelat novo pinolo in to kar s konusom MK2. Ker nisem ravno strojnik bi rabil nekaj pomoči preden dam izdelat ponudbo.
1. Zanima me, če so dimenzije zrisanega konusa pravilne. Malo so mi sumljive internetne literature.
Morse konus MK2.jpg
Morse konus MK2.jpg (31.99 KiB) Videno 2839 krat

2. Kot drugo me zanima kolikšna naj bo toleranca osi v predelu radialnih ležajev. Obe strani pinole sta uležajene s po enim aksialnim in enim radialnim ležajem d=20, D=47, B=14. Imam občutek, da sem zadevo razstavil brez večjega napora tako s zunanjega dela kot iz gredi. Predvidevam, da mora biti na gredi ujem dokaj tesen:
Pinola za vrtalni stroj.jpg
Pinola za vrtalni stroj.jpg (25.23 KiB) Videno 2839 krat

3. Kateri material in obdelava je primerna za te zadeve?
4. Na koga naj se obrnem za izdelavo pinole? Zahteva je, da je narejeno zelo kvalitetno (gorenska/ LJ)?
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Pinola za vrtalni stroj MK2

OdgovorNapisal/-a dakomat » 18.4.2015 14:30

Živjo. Če misliš komplicirati in narediti zelo kvalitetno zadevo boš moral kupiti material za poboljšanje, nesti k strugarju, nato na toplotno obdelavo in kasneje na brušenje - ležajna mesta in konus. Če pa ne boš kompliciral pa kupi poboljšan material in nesi skico in material k bližnjemu strugarju pa ti bo izdelal pinolo. Tolerance za ležaje bo že on vedel.

LP!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.4.2015 16:47

če gred ni kakorkoli zvita in je problem samo konus, naj ti ga dober drejar popravi, samo en "Šliht Špon" ne rabiš delat cele nove, no to veš ti, ali ste že poizkusili, ja kot za mk2 je v redu

še kaj pravi ata kraut:

morse_konus.jpeg
morse_konus.jpeg (772.12 KiB) Videno 2808 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 18.4.2015 18:11

dakomat napisal/-a:Živjo. Če misliš komplicirati in narediti zelo kvalitetno zadevo boš moral kupiti material za poboljšanje, nesti k strugarju, nato na toplotno obdelavo in kasneje na brušenje - ležajna mesta in konus. Če pa ne boš kompliciral pa kupi poboljšan material in nesi skico in material k bližnjemu strugarju pa ti bo izdelal pinolo. Tolerance za ležaje bo že on vedel.

LP!

Ma ravno izdelkov za lunarna plovila ne mislim delati. Bom pa malo vprašal pri kakem od boljših drejarjev koliko je cenovne razlike med variantami.

vili napisal/-a:če gred ni kakorkoli zvita in je problem samo konus, naj ti ga dober drejar popravi, samo en "Šliht Špon" ne rabiš delat cele nove, no to veš ti, ali ste že poizkusili, ja kot za mk2 je v redu

Vidim, da bo treba ata Krauta kupit :-). Kakor gledam pinolo, le ta nima dovolj mesa, da bi kaj kvalitetno pritrdil nanjo. Žal bo investicija malo večja.

Hvala obema, če je še kak nasvet pa kar na dan z njim.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.4.2015 18:26

ma za eno domačo "bormašino" bo en st "52" čisto dovolj
KAJ :evil: nimaš KRAUTA :oops: , kaj se pa greš, šala :D imam dva, pa jih ne dam
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 18.4.2015 18:58

Kar dva! Od viška glava ne boli, ha ha. Kraut je bil pri hiši cca 10 let nazaj, žal pogrešan v eni od misij :(. Hvala še enkrat.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.4.2015 21:17

ja kar dva ja, ha ha :D

WP_20150418_22.jpg
WP_20150418_22.jpg (849.5 KiB) Videno 2769 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 23.4.2015 15:58

Žal še vedno iščem strugarja, ki bi mi izdelal pinolo. Mi je en sicer dober strugar predlagal, da je smiselno zakaliti vpetje in konus nato brusiti. Žal pa nima ustreznega stroja, da bi to naredil. Torej, če kdo ve na koga naj se obrnem v SLO, da bi mi to pinolo izdelal bi prosil za info.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 23.4.2015 20:12

Živjo. Jaz sem malo pogoglal pa sem našel tole: http://www.kaldera.si/cgi-bin/stran.pl? ... t_strani=3
Na nek način poišči kako podjetje, ki se z tem ukvarja. Za notranje okroglo brušenje pa je tudi nekaj podjetij v slo... Samo akcija pa telefon... :wink:
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov