Pozdravljeni Prosim za pomoč kakega mehanika: Kakšen je pravilen postopek nastavljanja ventilov na omenjenem traktorskem veteranu? Kako najlažje poiskati pravo zgornjo mrtvo točko in kateri ventil nastavljati v tem položaju itd ... Hvala Saj načeloma bi poenostavil - ko je en ventil (seveda istega cilindra) popolnoma odprt, je drugi gotovo poplnoma zaprt, vseeno pa me skrbi prekrivanje sesalnega in izpušnega takta ...
Za posamezen cilinder poiščeš točko "previsa" ventilov (kar pomeni konec izpušnega takta in hkrati začetek sesalnega takta)--> motorno gred obrneš za točno en obrat in imaš oba ventila popolnoma odprta za nastavljanje ventilov. Vajo ponoviš še za ostale cilindre. Izkušeni mojstri nastavijo ventile z malo manj obrati motorne gredi. Tebi pa priporočam opisan način, ki je za začetnike bolj "ziher".
Še to.... pri IMT-jih je dobro da med nastavljanjem ventilov dročnike vrtiš in s tem poiščeš eno srednjo zahtevano zračnost.
Hvala. Točko previsa poiščem na oko, po gibanju 'klackalic'? Na dročnikih sem opazil kako desetinko obrabe, ja.Bom raje za toliko povečal predpisano zračnost. Bolje, da se ventil odpre kako stopinje pozneje in desetinko manj, kot da se nebi - v najslabšem slučaju - čisto zapiral?
Slavcr napisal/-a: Točko previsa poiščem na oko, po gibanju 'klackalic'?
Tako nekako.... Ne vem zakaj bi ventile nastavljal destinko več. Nastavi jih tako, da je min. zračnost 0,25 (če se ne motim...20 let je že tega), tista "obraba" pa naj bo v +. Pri preveliki zračnosti se že lahko sliši klenkanje...
Vili, hvala tudi tebi. Poljoprivredni forum poznam, toda preiskati 700 strani in še 500 v drugi temi o 'fergusončku' ... Njihova "tražilica" pa me je 'futrala' s samim balastom.
Jan, zakaj bi klenkal pri malce prepoznem zapiranju in prezgodnjem odpiranju ventilov ( = za malenkost večja zračnost) ??
"KLENKANJE", kaj pa je to , to je pojav pri otto motorjih, ki je zelo škodljiv, ko pride do prezgodnjega vžiga ("samovžig"), največkrat zardi prenizke oktanske vrednosti goriva, oziroma previsoke kompresije ali nepravilno nastavljenega vžiga, pri preveliki zračnosti ventilov pa pride do "regljanja"
Vem, kaj je klenkanje. 'Regljanje' je logično - udarci 'klackalic' ob bolj odmaknjene dročnike. Jan je najbrž mislil prav to. (Jan, priznaj lapsus in polovica ti ga bo odpuščena! )
Hvala vama, sta popravila moje napačno izražanje. Sta pa vedela kaj sem imel v misih . Priznam,... torej mi je polovica oproščena. Kaj pa moram narediti za drugo polovico?