STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mlin v elektrarno

Mlin v elektrarno

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Mlin v elektrarno

OdgovorNapisal/-a urek » 11.8.2015 22:18

Hvala ti. A mi lahko okvirno poveš koliko bi cenovno to naneslo?
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 14.8.2015 22:08

Da ti bodo izdelali po naročilu sigurno ne bo poceni (projektiranje-CFD, vlivanje, rezkanje....). Nekaj se da kupit tudi od kitajcev.

Načeloma se da izdelat gonilnik propelerja tudi v manjši orodjarski delavnici. Res pa je, da izkoristek gonilnika ne bo 90+%. Tudi 70% izkoristek gonilnika bo zate najbrž v redu, vsaj jaz bi bimel usta do ušes.

Jaz sem se nekaj podobnega lotil, sem pa zaradi pomankanja časa obstal nekje na sredini. Lahko se obrneš na avtorja članka: http://reca-corp.com/files/57898415.pdf in ti pošlje navodila kako se izdela propelerco brez vodilnih lopatic. Najbrž pa so navodila celo kje na netu.

Če ti je Vili izračunal prav, je gonilnik cca. enakega premera kot moj, za katerega imam izdelan model po katerem moram ukrivit pločevino. Le da imam jaz manjši padec 0,7m in seveda tudi pretok 0,2m3/s.

Je pa pri propelerski turbini tako, da moraš imeti stalni pretok. Če ne boš dosegal minimalnega pretoka bo izkoristek drastično padel. Bankijeva turbina ima tu prednost, saj ima širše območje delovanja, tudi nesnago baje bolje prenaša.

Pa veliko užitkov.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urek » 15.8.2015 7:07

Hvala.
Kako se dobi hitrost vrtenja kolesa, če poznam hitrost toka vode in pretok? Poleg seveda velikosti kolesa,...
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 15.8.2015 8:13

Govoriš o turbini ali mlinu?
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urek » 15.8.2015 8:50

Trenutno o mlinu, da vidim kako je s tem, ker je tudi prej že bil mlin. Iščem pa tudi turbino in dugo, v kolikor se mlinsko kolo ne izide.
Če gledam to: http://splet-stari.fnm.uni-mb.si/pedago ... ran_21.htm
a je potem enačba (za polkrožno in vrteče se kolo, oznaka sile je F5-glej povezavo) enaka F5 = 2*ro*S*v1*(v1-u)?
Kako dobim hitrost "u"? A je to količina, ki so jo izbiraš? npr. kot v tabeli, vzamem u = 0 in koliko je sila, nato drugi u in spet koliko je F, itd.

Pa še to, kateri so dobri generatorji, tehnična specifikacija, itd. Kaj priporočate oz. imate izkušnje.
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.8.2015 9:12

Če gledam to: http://splet-stari.fnm.uni-mb.si/pedago ... ran_21.htm -
Obe kolesi sta principa mlin na Muri = lopatica kolesa zajema le del vode, ki teče po reki. Ti si pokazal, da bo lopatica kolesa tekla po oblikovanem žlebu vode s čim manj zračnosti. Račun moči in hitrosti je nekoliko drugačen.

- Padec vode zaradi kolesa = razlika višin nivoja zgornje in spodnje vode?
- Hitrost vode po dotočnem ali odtočnem kanalu izven vpliva vodnega kolesa?
- Glede na točnost izdelave kanala in kolesa, koliko bo povprečna zračnost med lopatico in betonom kanala?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urek » 15.8.2015 9:40

Preizkušam več možnosti in ena izmed je taka:
Slika
- razlika gladin je okoli 120cm
- pri pretoku Q=0,077m3/s je hitrost v=1,0m/s, pri Q=0,7m3/s je hitrost 2,65m/s (to so hitrosti v kanalu, pred kolesom
- ena izmed možnosti je da se dno in stene na delu kjer je kolo obleče v pločevino in tako, da seledi krožnici kolesa, tako da bo zračnost max 2cm.
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.8.2015 10:06

- pri pretoku Q=0,077m3/s je hitrost v=1,0m/s, pri Q=0,7m3/s je hitrost 2,65m/s (to so hitrosti v kanalu, pred kolesom
Važna je hitrost vode v dovodnem in odvodnem kanalu izven vpliva kolesa. Tej hitrosti približaš hitrost lopatice.

Moč vode računaš le iz pretoka in padca (višinske razlike).
Za račun izkoristka pa iz zračnosti lopatic in števila lopatic v vodi računaš razliko pritiska na eni lopatici ter pretok vode skozi špranjo. Lopatice je oblikovati tako, da čim manj vode teče mimo lopatic.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urek » 15.8.2015 13:00

Daj prosim primer, povezavo, enačbo,...
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.8.2015 13:11

Daj prosim primer, povezavo, enačbo,...
Katero enačbo? kaj bi želel izračunati, pa nimaš formulce?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 16.8.2015 8:11

Urek, Zasnova mi ni všeč.
Pobrskaj po netu po "breast shot water wheel" in boš videl kako ima urejen pritok vode na kolo.
Kake formule o mlinih sigurno najdeš na internetu tako, da ti ni treba pritiskati na uporabnike tega foruma.
Bo pa izvedba mlina najbrž vsaj 2x dražja od Banki turbine. Tudi vzdrževanje mlina z multiplikatorjem bo precej večja.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urek » 16.8.2015 10:30

Ne "pritiskam" na uporabnike, samo tako ko gledam poste, povsod same besede, nikjer pa dejanskega rezultata, enačbe, skice, slike,... da si lahko vsaj okvirno pomagaš. Sam bla, bla, bla,....
Drugače pa sem pregledal take in drugačne načine (ne grem najprej na forum spraševat...), trenutno simuliram ta način s tem kolesom, kasneje pridejo drugi na vrsto, da bo res dejanska pirmerjava. Tak mlin imam trenutno na voljo in s tem delam.
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.8.2015 10:58

urek napisal/-a:Ne "pritiskam" na uporabnike, samo tako ko gledam poste, povsod same besede, nikjer pa dejanskega rezultata, enačbe, skice, slike,... da si lahko vsaj okvirno pomagaš. Sam bla, bla, bla,....
Tudi ti malce bla, bla, bla. Hočeš enačbe - na vprašanje, katero, pa molčiš.
Jaz ti ne bom dal nobene povezave ali citata. Kar povem, je iz glave ali Krautovega priročnika. Res pa je, da je marsiklatero formulco treba dopolniti, kombinirati, ...
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 17.8.2015 20:15

ali boš to imel za hobji ali tudi za prodajo el.
Ponavadi začneš z idejno zasnovo in z vodnim dovoljenjem :)
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost