STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrezovanje navojev dalmastroj

Vrezovanje navojev dalmastroj

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vrezovanje navojev dalmastroj

OdgovorNapisal/-a poknjen » 19.9.2011 14:23

Imam vrtalni stroj dalmastroj mk4 zanima me ali se da na njem vrezovati navoje v obdelovanec in kako? ali je obstajala za ta stroj kakšna priprava,glava za navoje?

hvala in LP
poknjen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Herminator » 19.9.2011 14:51

Seveda gre...rabiš novojni sveder, vpenjalni trn za navojni sveder in stroj v prostem hodu pinole. Brez strojnega pomika...potem imaš pa itak obrate levo desno...simpl, za globino pa si mal zarišeš...vse gre, pa včasih še več ko je treba. :D
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a poknjen » 19.9.2011 15:23

rabil bi za serijsko vrezovanje pa da bi bilo avtomatsko delovanje z končnimi stikali ali kaj podobnega
poknjen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kovinoobdelava » 19.9.2011 16:27

Jaz sem to na podobnem stroju rešil z induktivnimi stikali in dvema relejema.
kovinoobdelava
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a virtuoz » 19.9.2011 19:21

Pri tem vrtalnem stroju imaš rešitev že narejeno. Ne vem sicer koliko je star, ker prvi niso imeli tega mehanizma.
Na levi strani stroja je na osi za pomik pinole okrogel nosilec z utorom, na katerega se privijačita dva štifta.Zraven okroglega nosilca je tudi stikalo, ki ga ta dva štifta potem preklapljata za levo in desno smer vrtenja.
virtuoz
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a poknjen » 19.9.2011 19:55

samo še nekaj ne razumem kaj določa korak navoja? sam navojni sveder? pa ne škodi motorju sklepam da ko pride do meje kjer povozi končno stikalo obrne fazo motorju in se navojni sveder po isti poti vrne nazaj. mislim da to hitro preklapljanje škodi motorju ali ne?
poknjen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 20.9.2011 18:48

poknjen napisal/-a:samo še nekaj ne razumem kaj določa korak navoja? sam navojni sveder? pa ne škodi motorju sklepam da ko pride do meje kjer povozi končno stikalo obrne fazo motorju in se navojni sveder po isti poti vrne nazaj. mislim da to hitro preklapljanje škodi motorju ali ne?

Koristi mu ne, vendar motor utrpi še najmanj škode več jo je na gonilih. Če ima jermenski prenos je bolje. drugače pomaga frekvenčni pretvornik.

L.P.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a virtuoz » 26.9.2011 20:47

Ja, pomik določa sam navojni sveder. Je pa ta vrtalni stroj v celoti namenjen tudi vrezovanju navojev, tako da pri normalni uporabi ni nobenih težav, četudi se preko kontaktorjev menja smer vrtenja bolj na hitro.
Stroj nima jermenov, ampak se hitrost vrtenja in hitrost avtomatskega pomika vrši preko zobniškega predležja. Paziti pa je potrebno na zadostno količino olja za mazanje, kajti v nasprotnem postane stroj čez čas precej glasen.
virtuoz
Pripravnik
Pripravnik

popravilo vrtalnega stroja: Vrezovanje navojev dalmastroj

OdgovorNapisal/-a mazak. » 20.4.2014 21:08

zdravo jaz imam vrtalni stroj dalmastroj mk2 in me zanima kako zamenjati tisti zatič, ki potisne konus ven iz pinole problem pa je ker jaz ne morem dobiti ven morse konusa. prosim če mi lahko pomagate
mazak.
Novinec
Novinec

Re:

OdgovorNapisal/-a dakomat » 21.4.2014 8:17

jerjur napisal/-a:drugače pomaga frekvenčni pretvornik.

Živjo. Kako pomaga frekvenčni pretvornik? Se lahko naredi zakasnitev ali kaj drugega?
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Vrezovanje navojev dalmastroj

OdgovorNapisal/-a dakomat » 5.9.2015 20:22

virtuoz napisal/-a:Na levi strani stroja je na osi za pomik pinole okrogel nosilec z utorom, na katerega se privijačita dva štifta.Zraven okroglega nosilca je tudi stikalo, ki ga ta dva štifta potem preklapljata za levo in desno smer vrtenja.

Pozdravljeni! Zanima me kje bi lahko kupil originalno stikalo za Dalmastroj za menjavo smeri? Tisto na levi strani, kot ga omenja @virtuoz. Stroj ima okrogel nosilec z utorom, stikala pa žal ne več, pa bi ga rad dogradil.
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glicerin » 6.9.2015 9:41

Pri nas smo veliko navojev (serija) vrezali z glavo kot jo trenutno en uporabnik prodaja http://www.strojnistvo.com/glava-za-strojno-rezanje-navojev.4.html.
Delano je bilo na navadnem vrtalnem stroju. Glava lepo obrača smer, z identično kot je v oglasu je šlo rezat tudi colski 3/8" navoj v medenino.
glicerin
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dakomat » 10.9.2015 23:08

Čer. Se lepo zahvaljujem za odgovor. Poznam te glave, sem jo že uporabljal, če se ne motim pa so samo do M12. Bi pa ta sistem rad naredil za kake večje navoje (M20) da lahko sveder vpnem direkt v vrtalno glavo. Še vedno prosim za kakšen predlog ali info o originalnem stikalu.
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov