STROJNISTVO.com • Poglej temo - lepljenje navojne palice M18 v betonski venec

lepljenje navojne palice M18 v betonski venec

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: lepljenje navojne palice M18 v betonski venec

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 6.11.2015 7:20

Kaj pa če bi patentiral patent z matico pod vencem. :o
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 6.11.2015 8:14

Ti pa še nisi bil na cimpru.[/quote]
V socializmu smo res delali bolj enostavno; v demokraciji se pa štirje usedejo na plato in tuhtajo kako zvrtati skozi lego luknjo, pa v beton, pa kako lepilo vstavit v luknjo, pa........ Pa je že čas za malico.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 6.11.2015 9:18

@ Demz
Hvala za konkreten odgovor

@Silvob
Ideja ni slaba, držalo bi, mogoče je le nekoliko bolj nerodno, ker je venec vlit na modularca in venec spodaj ni raven, ampak bi šlo, tudi luknja za dostop do vijaka ne bi bila tako grozno velika, če bi bil natančen.

Ker so danes lepila zanesljiva, ne vidim razloga, zakaj ne bi lepil. Tesar, ki naj bi mi delal in mi je razložil, da lepilo preverjeno drži tako dobro, da lahko zateguješ po mili volji, matica s podložko vred pa bo lezla v les in lepilo ne bo popustilo.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.11.2015 16:37

Navojna palica M12, zalepljena navpično v strop v globini 100 mm, nosi atestiranih 900 kg. Tako pravita Hilti in Confix, ostali pa verjetno tudi. NUK npr. zahteva izključno Hiltijev atest.

Človek se edinole vpraša, če bo držala tudi čez 100 let?

Namreč - zamislil sem se, ko smo postavljali nadstrešek nekemu precej močnemu lastniku projektantskega podjetja, ker je hotel TSA sidra in ne lepljenja. Na vprašanje "zakaj", ni znal, želel, hotel odgovoriti. ( ??? - kaj on ve več od mene ?)

Upam, da je samo starokopiten ... :-?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 6.11.2015 19:14

Z Triglav vložki imam z sidranjem v tla zelo slabe izkušnje.Sidral sem zunanje stopnice z M18(govorim po spominu) v tla oz.betonsko ploščo po cca.3 letih mi sin prinese navojno palico z neko rjavino okrog dolgo 100mm in pravi,da je to našel na dvorišču.Mi je bila znana ampak nisem vedel kam bi jo dal.
V glavnem,voda je zastajala v luknji oz. vložku in je pregnil.Del ki se razširi je še vedno v betonu, drugi del ki ima notranji navoj je pa že nekaj časa na Surovini.Sicer pa ta sidra če so na suhem vzdržijo še in še.
Za TSA sidra bi si upal reči ,da bi pri enaki uporabi(vtleh,voda) slej kot prej pregnila.Tisti krancelj okoli sidra je debel cca.1.5mm kar je pa tudi vse kar ga sidra in bi ga po nekaj letih lahko izvlekel z roko.
Ndstrešek sem po tej izkušnji sidral z lepilom.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 6.11.2015 20:34

Jaz mislim, da je za avtorja teme lepljenje čisto zadovoljivo, saj gre konec koncev samo za statično obremenitev. V bistvu celo "na strig". Tudi TSA bi bil čisto dober, v svoji luknji.

Ko pa pride tornado, pa verjetno ne bo noben šrauf dovolj močan ... :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 6.11.2015 20:46

Ma itak preveč komplicira.Zvrtaš zalimaš in drži gotovo.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 7.11.2015 11:19

Sem se spomnil kaj bom naredil z M18 navojnimi palicami, ker nimam svedra 22mm, imam vse do 20mm in potem še 24mm in konec. Navojno palico M18 bi postružil za recimo 1mm da dobim ene 16mm do 16,5mm premera, nekaj navoja še vedno ostane da prime lepilo. Bo to v redu potem za luknjo 20mm, ki bo globoka 150mm lahko tudi več?

Ja, res je, pri tornadu bi popustilo vse, k sreči tako hudih vetrov ni za pričakovat tu na Bledu. Že nekaj kilometrov stran, od Žirovnice do Begunj (kašarija) imajo vetrovne razmere čisto drugačne, ker so pod Karavankami in tam pa res piha, kadar piha. No, tudi pri meni precej piha z zahodne strani iz ravnine, ampak ni tako hudo, sosedje ne pomnijo da bi metalo dol kakšno opeko, kvečjemu tu pa tam kdaj kaj malega pa še to le tam, kjer niso bili narejeni opaži.

Mislim, da z vetrom ne bom imel večjih težav, ker streha ne bo visoka, oblika in smer pa bo taka, da se izognem vetru iz smeri kjer piha večinoma. Da ima veter manj možnosti za povzročanje škode je pomembno tudi to, da je vse dobro zaprto, da so opaži pravilno narejeni, da veter ne more priti pod kritino in se zapenjati pod napušče.

Pričakuje se torej pretežno statična obremenitev in če je vse dobro povezano tudi dinamični sunki vetra ne bodo imeli posebnega vpliva. Aja, sicer pa staro ostrešje sploh ne leži na betonskem vencu, ker venca ni, je postavljeno na zid in ni nobenih vijakov, še vedno je na istem mestu kot pred 90 leti, no, razen ena frčada se je posedla za nekaj cm, ker je nekdo naredil generalno napako in odstranil dve vezi in sta spodnji dve legi na stebrih šli malo v širino, to pa bomo sanirali, lesen del odstranili in pozidali steno, potem bo mir.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Demz » 7.11.2015 12:09

Daj M16 in vrtaj luknjo fi 20 mm, pa bo. M16 ti drži na vlek 7 ton, tam nekje. Če te vseeno skrbi, pa daj še en šrauf več, pa bo. Za eno tubo lepila več te ne bo vrag vzel.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 7.11.2015 14:03

Na Bledu piha bonaca, torej veter ni problem. Na Bledu se bolj upošteva sneg za kar pa vijaki niso tako pomembni, kar si tudi sam ugotovil na starem ostrešju.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov